8 αγαπημένες… χιονισμένες αποδράσεις στη Μακεδονία! (ΦΩΤΟ)

Ιδανικοί προορισμοί για τους λάτρεις του χιονιού, τις γιορτές και όχι μόνο

Ιδανικοί προορισμοί για τους λάτρεις του χιονιού, τις γιορτές και όχι μόνο

Χειμερινές αποδράσεις χωρίς βουνό και χιόνι δε γίνεται… Και επειδή ο καιρός φέτος μας έχει μπερδέψει λιγάκι και δεν ξέρουμε αν σύντομα θα δούμε… άσπρη μέρα, τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελούν την καλύτερη επιλογή.

Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σημαντικά και παρέχουν, εκτός από χιόνι, πίστες, ονειρεμένα τοπία και ατελείωτο παιχνίδι, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Εμείς επιλέξαμε 8 χιονοδρομικά κέντρα που βρίσκονται στην περιοχή της Μακεδονίας, άλλα περισσότερο δημοφιλή και άλλα λιγότερο, για να πάρετε μία ιδέα, και γιατί όχι, να επιλέξετε που θα πάτε, είτε την περίοδο των Χριστουγέννων, είτε για μία μονοήμερη απόδραση.

Πάρτε σκούφο, γάντια, την καλύτερή σας διάθεση και το ζεστό σας χαμόγελο και… ξεκινήστε!

Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμάκτσαλαν

Πηγή φωτό: kaimaktsalan.gr

Συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας. Βρίσκεται στο όρος Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν και έχει υψόμετρο 2.524μ. Διαθέτει 14 πίστες συνολικού μήκους 11.000 μέτρων, οι οποίες είναι κατάλληλες και για επαγγελματικούς αγώνες αλλά και για τους μικρούς φίλους του χιονιού. Βρίσκεται κοντά σε έναν από τους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς, στον Παλαιό Αγιο Αθανάσιο, καθώς στο χωριό Παναγίτσα και στα Λουτρά Πόζαρ. Απέχει 45 χιλιόμετρα από την Έδεσσα και 140 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Πηγή φωτό: ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΣΙΛΙΤΣΑΣ (FB)

Βρίσκεται σε μία από τις χαρισματικές γωνιές της Πίνδου, αξεπέραστης ομορφιάς και γοητείας, στο όρος Βασιλίτσα.  Εκτείνεται σε υψόμετρο 2249μ. αλλά και στο διπλανό όρος της Γομάρας. Διαθέτει 16 συνολικά πίστες διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, μεταξύ αυτών και τη μεγαλύτερη πίστα αρχαρίων στην Ελλάδα (3.860μ.). Απέχει 42 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά και 213 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων, στη θέση «Παπά Χωράφι» και σε υψόμετρο βάσης 1.450 μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα.

Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ενώ λειτουργεί και σύγχρονο σαλέ. Απέχει από το πανέμορφο χωριό του Ελατοχωρίου 8 χλμ., από την πόλη της Κατερίνης 36 χιλιόμετρα και από τη Θεσσαλονίκη 105 χιλιόμετρα.

Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά

Πηγή φωτό: Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά Lailias Ski Center (FB)

Στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος από οξυές και πεύκα, σε υψόμετρο 1.847 μ. στον ορεινό όγκο Βροντούς, βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά. Πρόκειται για δημιούργημα του Eλληνικού Oρειβατικού Συλλόγου Σερρών και λειτουργεί από το 1978. Διαθέτει πίστα φωτιζόμενη, κατάλληλη για νυχτερινό σκι. Απέχει 26 χιλιόμετρα από τις Σέρρες και 110 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης
Θετική η Μέρκελ στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια στην ΕΕ

Χιονοδρομικό Κέντρο Βίγλα – Πισοδέρι

Πηγή φωτό: vigla-ski.com

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο περιβάλλεται από ένα τοπίο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Από την κορυφή του χιονοδρομικού η θέα προς τις λίμνες των Πρεσπών είναι απίστευτη, ενώ οι διαδρομές των πιστών ανάμεσα από τις οξιές δίνουν μια άλλη διάσταση και ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600 – 1.900 μ. στη διάβαση Βίγλας – Πισοδερίου, μέσα σε ένα υπέροχο δάσος από οξιές, στη συμβολή των βουνών Βέρνου και Βαρνούντας. Απέχει 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Φλώρινας και 178 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

Πηγή φωτό: Grand Opening Falakro (FB)

Βρίσκεται στα όρια του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου. Η βάση του χιονοδρομικού είναι στα 1720μ και οι πίστες βρίσκονται σε υψόμετρο που φτάνει και τα 2232μ. Συνδυάζει υπέροχη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις: τη λίμνη του ποταμού Νέστου και τα Βουλγαρικά σύνορα, το υπέροχο Φαράγγι των Πύργων, τον κάμπο της Δράμας, το Παγγαίο, τη Θάσο, τον Άθω, το Αιγαίο, ακόμα και τον Όλυμπο με καλές καιρικές συνθήκες.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει 21 πίστες, συνολικού μήκους 17 χλμ. Απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας και 187 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου

Πηγή φωτό: seli-ski.gr

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1530 μ. έως 1890μ και είναι το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Χιονοδρομίας. Διαθέτει 10 αναβατήρες και η κύρια πρόσβαση γίνεται μέσω της Εγνατίας. Απέχει 24 χιλιόμετρα από τη Βέροια και 95 από τη Θεσσαλονίκη.

Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο από 1.430 έως 2.005 μ. Υπάρχουν συνολικά πέντε πίστες, ενώ το σύστημα τεχνητής χιόνωσης εξασφαλίζει άριστη ποιότητα χιονιού κατά τη διάρκεια όλης της χειμερινής περιόδου. Απέχει 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας και 109 από τη Θεσσαλονίκη.