Αη Στράτης: Εξορία… σε ειδυλλιακές διακοπές!

Τα τελευταία χρόνια προσελκύει το ενδιαφέρον των τουριστών

Η απόλυτη ξεκούραση στο νησί

Ηρεμία και χαλάρωση… Δύο στοιχεία που συνθέτουν με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα του Άη Στράτη. Ένα μικρό και απομονωμένο νησί στο Βόρειο Αιγαίο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τη Λήμνο.

Ένα νησί που τα τελευταία χρόνια προσελκύει το ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερο τουριστών που θέλουν πραγματικά να ξεκουραστούν και να…γεμίσουν τις μπαταρίες τους για τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα.

Σε αυτό βοηθάνε παράλληλα οι καθαρές και απόμακρες παραλίες με τα καταγάλανα νερά. Και για να πηγαίνει τα τελευταία χρόνια η κολλητή μου Βίκυ με τον φίλο της Μάνο και το… παιδί Τζούλιαν, την οποία εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια, σίγουρα κάτι θα ξέρει…

Ο Άη Στράτης με σχεδόν 200 μόνιμους κάτοικους έχει έκταση μόλις 49 χιλιόμετρα, κάτι που σημαίνει πως δεν δυσκολεύεται ιδιαίτερα να το γυρίσει ή καλύτερα για τη συγκεκριμένη περίπτωση να το μάθει από έξω και ανακατωτά. Το λιμάνι του νησιού είναι αρκετά μεγάλο σε σχέση με το μέγεθος του νησιού.

Από πάνω του προβάλει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τον παλιό οικισμό, ελέω του σεισμού, ενώ δεξιά του απλώνεται η παραλία και ο νέος και μοναδικός πλέον οικισμός. Το σημερινό όνομα του νησιού οφείλεται στον μοναχό από τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας,  που έζησε σε ένα σπήλαιο όταν διώχθηκε από τους εικονομάχους, τον Άγιο Ευστράτιο.

«Δεν έχω καιρό να κουραστώ. Δεν έχω καιρό να σταυρώσω τα χέρια μου. Δεν έχω καιρό να μην αγαπώ, να μη μισώ, να μη θέλω, να μη σκοτώνουμαι. Δος μου το χέρι σου —κι απ’ την αρχή— μιαν άλλη αρχή.

Στις 5, ναι, στη διασταύρωση. Δικός μας είναι ο κόσμος». Με αυτόν τον στίχο και το πρόσωπο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου σε περισυλλογή, ομόρφυνε ένας τοίχος στο νησί του Άη Στράτη, στο πλαίσιο της δράσης «Χρώμα στα νησιά. Και αυτό γιατί τον 20ο αιώνα το απομακρυσμένο νησί το Αιγαίου μετατράπηκε σε τόπο εξορίας των κομμουνιστών.

Εκτοπίστηκαν εκεί κατά χιλιάδες για τις πολιτικές τους ιδέες. Ανάμεσα στους εξόριστους που έζησαν για ένα διάστημα στις σκηνές και στα πλίνθινα κτίσματα του νησιού ήταν ο Γιάννης Ρίτσος, ο Μάνος Κατράκης, ο Μενέλαος Λουντέμης και ο Τάσος Λειβαδίτης.