Ακρωτήριο Κάνιστρο: Η στενή λωρίδα γης στην Χαλκιδική με το παλιό εκκλησάκι το Αη Νικόλα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ακρωτήριο Κάνιστρο Αφιέρωμα Χαλκιδική

Ανακαλύψτε την τοποθεσία με τη μαγευτική θέα και την άγρια ομορφιά

Κάπου εκεί κοντά στο απόλυτο άκρο της Κασσάνδρας, όπου η Χερσόνησος ατενίζει την ανοιχτή θάλασσα και το Αιγαίο Πέλαγος, θα συναντήσετε το Ακρωτήριο Κάνιστρο.

Η στενή αυτή λωρίδας γης «εισβάλλει» στο απέραντο γαλάζιο και χωρίζει τη θάλασσα στα δύο ενώ πάνω της στέκει εδώ και 1,5 περίπου αιώνα το παλιό εκκλησάκι του Αη Νικόλα.

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Το Ακρωτήριο Κάνιστρο συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα στα ωραιότερα μέρη της Χαλκιδικής, με ομορφιά αγνή και άγρια καθώς δεν έχουν αλλοιωθεί τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Πρόκειται μάλιστα για περιοχή Natura2000.

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Οποια εποχή και αν το επισκεφθείτε η θέα που θα αντικρίσετε θα σας μείνει αξέχαστη! Αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στην απεραντοσύνη της θάλασσας, στη χερσόνησο της Σιθωνίας αλλά και στον επιβλητικό Αθω που ξεπροβάλλει από πίσω. Οσο για το ηλιοβασίλεμα, το τοπίο είναι εκπληκτικό.

Δείτε επίσης: Παραλία Ξινά, Χαλκιδική: Η καντίνα που σε ταξιδεύει στο χρόνο και η ιστορία του λευκού καρχαρία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Μία τοποθεσία ιδανική για ηρεμία, όμορφες εικόνες αλλά και πεζοπορία. Απέχει από το Παλιούρι 8 χιλιόμετρα.

Το εκκλησάκι του Αη Νικόλα και ο Καναστραίος Απόλλωνας

Πάνω σ’ αυτή τη μύτη ξεχωρίζει το μικρό κατάλευκο και γραφικό εκκλησάκι του Αη Νικόλα, του προστάτη των θαλασσινών καθώς και το μικρό λιμανάκι. Το εκκλησάκι χτίστηκε το 1865 και όπως αποκαλύπτεται από τα υλικά που είναι εντοιχισμένα στους τοίχους του, περιλαμβάνει κομμάτια από τον αρχαίο ναό του «Καναστραίου Απόλλωνα».

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Το Κάνιστρο αποτελεί ένα από τα τοπωνύμια της Κασσάνδρας που επιβίωσαν από την αρχαιότητα (όπως και το Ποσείδι) και δείχνουν συνεχή και αδιάλειπτη κατοίκηση. Συνδέεται με το ιερό του Απόλλωνα Καναστραίου, αγαλμάτιο του οποίου βρέθηκε στο ιερό του Αμμωνος Διός στην αρχαία Αφύτη (σήμερα στα όρια της Καλλιθέας).

Διαβάστε επίσης  Χαλκιδική: Βίντεο από την επίθεση με φτυάρι σε δημοτικό υπάλληλο

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Χρονολογείται στον 2ο αιώνα μ.Χ. και φέρει την αναθηματική επιγραφή: ΑΠΟΛΛΩΝΙ ΚΑΝΑΣΤΡΑΙΩ ΑΝΕΘΗΚΑ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ.

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Αν και δεν έχει εντοπιστεί ακόμα το ιερό, ο αρχαίος γεωγράφος Σκύλακας (Περίπλους) ονομάζει το Καναστραίο «ιερό ακρωτήριο» και έτσι πιθανότατα το ιερό βρισκόταν στη θέση αυτή και συγκεκριμένα στη χερσόνησο του Αγίου Νικολάου.

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Αναζητείται λοιπόν στην περιοχή εκτός του ναού και οικισμός αρχαϊκών, κλασσικών και ελληνιστικών χρόνων, καθώς πέριξ της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου υπάρχουν ίχνη περιβόλου με αρχαία μάρμαρα και λίθους, κεραμικοί κλίβανοι, ενώ στην εκκλησία είναι εντοιχισμένο τμήμα ιωνικού κιονοκράνου, προφανώς από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα.

Δείτε επίσης: Γλαρόκαβος: Η «Γαλάζια Λίμνη» της Χαλκιδικής είναι… όνειρο και τον Σεπτέμβρη! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Τα τελευταία χρόνια έγιναν δύο σωστικές ανασκαφές στην περιοχή του Κανίστρου και αποκαλύφθηκαν ερείπια παραθαλάσσιας αγροικίας (villa maritima) της ύστερης αρχαιότητας, ρωμαϊκά νομίσματα και άλλα.

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Από το 1995 (ΦΕΚ 118/ 23.2.1995) το ακρωτήριο του Αγ. Νικολάου προστατεύεται ως αρχαιολογικός χώρος, όπως και το προς τα δυτικά ακρωτήριο ως «σημαντικός χώρος της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής».

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική εκκλησάκι Αγίου Νικολάου

Στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, Κοσμά και Δαμιανού θα σας εντυπωσιάσει η απλότητα και οι παλιές εικόνες. Εντός του ναού θα βρείτε κεριά πάνω σε ονόματα ζώντων και κεκοιμημένων, ένα εθιμοτυπικό των Σλαβόφωνων, που κάνουν όμως και οι Ελληνες.

κεριά ονοματα ζώντων κεκοιμημένων

Παλιά υπήρχε το μετόχι της μονής Αντερ-Ιβήρων στην περιοχή ανάμεσα στο Παλιούρι, στην Αγία Παρασκευή και στην Καψόχωρα (Αντερ λεγόταν το βουνό, το μέρος, όπου ήταν κτισμένο το μετόχι).

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Ακρωτήριο Κάνιστρο Κασσάνδρα Χαλκιδική

Πηγή ιστορικών στοιχείων: blog.moudaniwn.gr