Αμμουλιανή: Το μαργαριταράκι της Χαλκιδικής στο κατώφλι του Αγίου Ορους (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Το καταπράσινο νησάκι με τις μαγευτικές αμμώδεις παραλίες, τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά και τους μικρούς κολπίσκους

Φωλιασμένο στην αγκαλιά του Σιγγιτικού Κόλπου (Κόλπος του Αγίου Ορους), ανάμεσα στις χερσονήσους του Αγίου Ορους και της Σιθωνίας, βρίσκεται το μοναδικό κατοικημένο νησάκι της Χαλκιδικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, η Αμμουλιανή!

Πανέμορφη και συνάμα ταπεινή, δεν επιδεικνύει προκλητικά τα κάλλη της, σε πλανεύει όμως με την πρώτη ματιά και σε προσκαλεί να την ανακαλύψεις! Υπέροχες αμμώδεις παραλίες, εξ ου και το όνομά της (όπως και Αμμολιανή), μεγάλοι όρμοι με σμαραγδένια και πεντακάθαρα νερά που κυκλώνονται από κατάφυτους και καταπράσινους λόφους, μικροί, προστατευμένοι από τους ανέμους, κολπίσκοι, και ένας μοναδικός και γραφικός οικισμός με πολύχρωμα λουλούδια, μα πάνω απ’ όλα με χαμογελαστούς και φιλόξενους κατοίκους.

Παρότι τα τελευταία χρόνια οι τουριστικές υποδομές του μικρού αυτού παράδεισου έχουν πολλαπλασιαστεί, δίνοντας στον επισκέπτη πολλές πλέον επιλογές διαμονής και διασκέδασης, ωστόσο έχει κατορθώσει να μη χάσει την ταυτότητά του. Πράγμα σπάνιο και μοναδικό, που κάνουν αυτόν τον προορισμό να ξεχωρίζει!

Σε 15΄ θα απολαύσετε το μπάνιο σας στα καταγάλανα νερά της

Τα 2 ναυτικά μίλια που χωρίζουν τον κεντρικό οικισμό της Αμμουλιανής από το λιμανάκι της Τρυπητής (έξω από την Ουρανούπολη) καλύπτονται σε λιγότερο από 15 λεπτά και η συγκοινωνία με φέρι μπόουτ είναι καθημερινή και πυκνή. Με την κάμερα του Life-Events.gr θα γίνουμε συνταξιδιώτες σ’ αυτό το σύντομο ταξίδι και στα 2.35 λεπτά που είναι η διάρκειά του, θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μία μικρή… γεύση από την Αμμουλιανή.

Η έκτασή της δεν ξεπερνάει τα 4,5 τετρ. χιλιόμετρα, η μετακίνηση είναι εύκολη και η χρήση του αυτοκινήτου, όπως θα δείτε, όχι απαραίτητη πάντα. Η επιφάνεια του νησιού καλύπτεται από λόφους, μικρές κοιλάδες και λιγοστά ελαιόδεντρα, μα πολλές όμορφες και μαγευτικές παραλίες. Οπως οι Αλυκές, που βρίσκονται στην πίσω μεριά του νησιού ακριβώς απέναντι από την Ουρανούπολη, η παραλία του Αη Γιώργη, η παραλία της Μεγάλης Αμμου, τα Καραγάτσια, η Φάκα, τα Νησάκια κ.α.

Μια «δεύτερη» Προποντίδα

Το λιμάνι της Αμμουλιανής βρίσκεται στη βορινή πλευρά ενός χαμηλού λόφου, πάνω στον οποίο είναι χτισμένος και ο μοναδικός οικισμός του νησιού. Το σημείο αυτό επέλεξαν οι πρόσφυγες της Προποντίδας για να φτιάξουν την καινούρια τους πατρίδα και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης  Mirror Hotel: Προσιτή πολυτέλεια και αξέχαστη διαμονή στη Χαλκιδική (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή η Αμμουλιανή ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου. Για πολλά χρόνια ζούσαν στο νησί 2-3 μοναχοί και αρκετοί εργάτες που ασχολούνταν με τα χωράφια, τις ελιές και τα ζώα. Μετά την Μικρασιατική καταστροφή όμως, μεγάλο μέρος της κτηματικής περιουσίας των μοναστηριών περιήλθε στο κράτος για να αποδοθεί στους πρόσφυγες που κατέφθαναν συνεχώς, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους.

Ετσι, στην Αμμουλιανή βρέθηκαν πρόσφυγες κυρίως από τα Προικόνησα της Προποντίδας, οι οποίοι αφού πρώτα πέρασαν από την Ελευσίνα, τις Σποράδες και τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν τελικά να εγκατασταθούν στην Αμμουλιανή, μιας και το νησί αυτό είχε πολλά κοινά με τη χαμένη τους πατρίδα.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού προέρχονται από τα χωριά Πασσαλιμάνι και Σκουπιά της νήσου Αυλωνίας, και από το χωριό Γαλλιμή της νήσου Μαρμαρά. Οι Αμμουλιανιώτες στηρίχτηκαν κυρίως στην αλιεία, μια τέχνη την οποία γνώριζαν πολύ καλά από τη χαμένη τους πατρίδα, τότε που με τις σαντάλες και τους γρίπους όργωναν τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά. Ετσι, έφτασαν σήμερα να έχουν έναν πολύ αξιόλογο αλιευτικό στόλο που ανοίγεται και ψαρεύει σ’ ολόκληρο το βόρειο Αιγαίο.

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλοί κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό που γνωρίζει πολύ μεγάλη άνθηση, γεγονός που αποδεικνύουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι πανσιόν και τα ξενοδοχεία, οι ταβέρνες και οι καφετέριες, τα τουριστικά μαγαζάκια και τα παντοπωλεία, που είναι πάρα πολλά συγκριτικά με το μέγεθος του νησιού και τον αριθμό των κατοίκων του που δεν ξεπερνούν τις 600 ψυχές.

EXTRA INFOS

Η Αμμουλιανή σήμερα υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Αριστοτέλη και έχει περίπου πεντακόσιους μόνιμους κατοίκους,. Κεντρικός ναός είναι του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1865. Στο νησί λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο, ενώ υπάρχουν φαρμακείο, σούπερ-μάρκετ, κρεοπωλείο κ.ά.

Κάθε χρόνο τιμάται ο Αγιος Γεώργιος τον Απρίλιο. Αξιοθέατο, εκτός από τον παλαιό ναό είναι και ο αρσανάς στο λιμάνι, που αποτελεί τυπικό δείγμα αγιορείτικης αρχιτεκτονικής. Το νησί συνδέεται με φεριμπότ από την ακτή της Τρυπητής (120 χλμ. από Θεσσαλονίκη) και η απόσταση είναι μόλις 2 ναυτικά μίλια.

Πηγή ιστορικών στοιχείων: e-ribbing.com
Με πληροφορίες από wikipedia.org