Αρχαία Δωδώνη: Ενα ταξίδι 4.500 χρόνων σε έναν σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αρχαία Δωδώνη θέατρο

Το αρχαίο θέατρο και το μαντείο

Χτισμένη σε τοποθεσία στρατηγικής σημασίας, πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό, η Αρχαία Δωδώνη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων θα βρεθείτε στην Αρχαία Δωδώνη, όπου θα συναντήσετε το μεγαλύτερο αρχαίο θέατρο της Ελλάδας και το αρχαιότερο ελληνικό μαντείο.

Η Aρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Προσδιορίζεται γεωγραφικά σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τον οικισμό της Δωδώνης και κείται σε κλειστή, επιμήκη κοιλάδα, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, σε υψόμετρο 600 μ.

Αρχαία Δωδώνη μαντείο

Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη αποτέλεσε την κοιτίδα του Ελληνικού πολιτισμού καθώς και σημαντικότατο χώρο λατρείας του Δία ενώ πολλά χρόνια πριν, και συγκεκριμένα στην εποχή του Χαλκού, τη θέση του αρχηγού των θεών είχε η Θεά Γη ή κάποια άλλη γυναικεία θεότητα που σχετιζόταν με την γονιμότητα.

Αρχαίο Δωδώνη αρχαιολογικός χώρος

Οσον αφορά το όνομά της, μερικοί πιστεύουν πως προέρχεται από τον Δία κύρια λατρεία του μαντείου, άλλοι από την Δώδωνα νύμφη και άλλοι από το ρήμα «Δωδώ» που σημαίνει μπουμπουνητό ή από το ρήμα Δίδωμι, που σημαίνει πλούσια η εύφορη επειδή η πεδιάδα ήταν γεμάτη καρπούς και έδινε στον κόσμο.

Αρχαία Δωδώνη μαντείο

Αρχαίο μαντείο Δωδώνης

Το αρχαίο μαντείο της Δωδώνης, ήταν ιδιαίτερα ξακουστό και σύμφωνα με την παράδοση ήταν το αρχαιότερο στην ελληνική επικράτεια, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τις αναφορές του στα ομηρικά έπη.

Σχετικά με την ίδρυση του ιερού, ο Ηρόδοτος (2.52) αναφέρει το σχετικό μύθο, που του είπαν οι ιερείς, όταν επισκέφθηκε τη Δωδώνη: από τη Θήβα της Αιγύπτου ξεκίνησαν δύο μαύρα περιστέρια (πελειάδες), από τα οποία το ένα πήγε στη Λιβύη, όπου ιδρύθηκε το ιερό του Άμμωνα Δία, και το άλλο ήλθε στη Δωδώνη και κάθισε επάνω σε μία βελανιδιά, το ιερό δένδρο του Δία, και με ανθρώπινη ομιλία υπέδειξε το σημείο όπου έπρεπε να ιδρυθεί το μαντείο του θεού.

Από το θρόισμα των φύλλων του δένδρου και από το πέταγμα των πουλιών που φώλιαζαν σε αυτό, οι μάντεις ερμήνευαν τη βούληση του Δία. Οι χρησμοί δίνονταν και με βάση το κελάρυσμα των νερών της ιερής πηγής και από τον ήχο χάλκινων λεβήτων που στέκονταν πάνω σε τρίποδες γύρω από το ιερό δένδρο.

Αρχαία Δωδώνη μαντείο

Σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές, οι ιερείς του μαντείου ήταν αρχικά μόνο άνδρες, αλλά αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους και γυναίκες, οι λεγόμενες «Πελειάδες». Χαρακτηριστικό των ιερέων ήταν ότι περπατούσαν ξυπόλυτοι και κοιμούνταν στη γη για να έχουν άμεση επαφή με αυτή.

Το μαντείο καταστράφηκε στο πέρασμα των αιώνων ενώ το Ιερό Δέντρο κόπηκε από την ρίζα όταν η λατρεία του Δία αντικαταστάθηκε από το Χριστιανισμό. Παρόλ’ αυτά ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης είναι πλούσιος σε κτίρια και μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού. Ένα από τα σημαντικότερα και σίγουρα πιο επιβλητικά δεν είναι άλλο από το μεγάλο αρχαίο θέατρο.

Αρχαία Δωδώνη θέατρο

Αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο π.Χ αιώνα από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο, στους πρόποδες του βουνού Τόμαρος. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, με χωρητικότητα 18.000 θεατών, και καλύτερα σωζόμενα αρχαία Ελληνικά θέατρα παρόλες τις καταστροφές και τις αλλαγές που έγιναν σε αυτό μέχρι και τον 4ο αιώνα όταν και σταμάτησε να λειτουργεί. Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.

Αρχαία Δωδώνη θέατρο

Το θέατρο καταστράφηκε και επισκευάστηκε δυο φορές. Την πρώτη φορά το κατέστρεψαν οι Αιτωλοί με τον βασιλιά Δωρίμαχο το 219 π.Χ., αλλά την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς Φίλιππος Ε’ της Μακεδονίας άρχισε τις επισκευές. Το 167 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος το κατέστρεψε ξανά ώσπου το 31 π.Χ. το επισκεύασε πάλι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστος για να χρησιμοποιηθεί ως αρένα για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε αυτή την εποχή για την προστασία των θεατών από τα θηρία.

Αξίζει φυσικά να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ο οποίος περιλαμβάνει το ιερό του Δία, που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου και ορίζεται από περίβολο, και την ακρόπολη του οικισμού, που καταλαμβάνει την κορυφή του λόφου.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχει επίσης πλήθος αρχαίων μνημείων που αξίζει να δείτε από κοντά όπως η Ιερά Οικία, το στάδιο, το Βουλευτήριο και άλλα.

Αρχαίο Δωδώνη αρχαιολογικός χώρος

Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα εύκολη, και όπως προαναφέραμε η Αρχαία Δωδώνη βρίσκεται σε απόσταση μόλις 22 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα.

Δείτε επίσης: Αρχαία Εγνατία Οδός: Ανακαλύψαμε και περπατάμε στο πιο εντυπωσιακό κομμάτι της (ΒΙΝΤΕΟ)

Πηγή στοιχείων: odysseus.culture.gr, travelphoto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *