Αρναία: Η πανέμορφη «αρχόντισσα» του Χολομώντα στην ορεινή Χαλκιδική (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αρναία Χαλκιδική απόδραση

Ο προορισμός που θα σας… κλέψει την καρδιά αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό και γαστρονομικό «στολίδι»

Η Αρναία, με τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά και την πλούσια ιστορία, είναι μία κωμόπολη στην ορεινή Χαλκιδική, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα «must – go» προορισμό, για τους λάτρεις της φύσης, της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας και της γαστρονομίας.

Γραφική και πανέμορφη, η Αρναία δεσπόζει στους πρόποδες του όρους Χολομώντα και αποτελεί ένα παραδοσιακό «στολίδι» για την περιοχή. Ο εναλλακτικός αυτός τουριστικός προορισμός, είναι ιδανικός για όλες τις εποχές του χρόνου, καθώς μπορεί να προσφέρει, ακόμη και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη, όλα όσα επιθυμεί!

Κουκλίστικα και πολύχρωμα παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, αναπαλαιωμένα και καλοσυντηρημένα, λιθόστρωτα καλντερίμια, για αξέχαστους περιπάτους στο χρόνο και την ιστορία, καθαρές γειτονιές, παραδοσιακά καφενεδάκια και ταβερνάκια, εκπληκτική φύση με δάση και γάργαρα νερά. Και σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά…

Αρναία Χαλκιδική απόδραση ταξίδια

Αλλωστε, δεν την αποκάλεσαν τυχαία «η ωραία της Χαλκιδικής» καθώς και «μεγάλη κυρία»! Η Αρναία είναι χαρακτηρισμένη ως «Ιστορικός Τόπος» και ως «Παραδοσιακός Οικισμός» ενώ το αμερικανικό CNN τη συμπεριέλαβε στη λίστα του με τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας (3η θέση)! Και όχι άδικα…

Εκτός από την ομορφιά της, την αρχιτεκτονική, τη φύση και την ιστορία της, φημίζεται επίσης για την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων που παράγει, έχοντας στη συλλογή της πληθώρα διεθνών και όχι μόνο βραβείων, για τα παραδοσιακά της «αρνιώτικα προϊόντα», όπως το μέλι, το κρασί, το μοναδικό τσίπουρο από μέλι, τη «μοντοβίνα», το κατσικίσιο τυρί και άλλα, ενώ αποτελεί σημαντικό οινικό και γαστρονομικό σταθμό «από τη Θεσσαλονίκη στον Αθωνα»…

Αρναία Χαλκιδική απόδραση ταξίδια

Τα αξιοθέατα που θα δείτε στην Αρναία

Η κεντρική πλατεία, το Λαογραφικό Μουσείο, το μουσείο Υφαντικής, το περίφημο σχολείο του 1871, η λεγόμενη «αστική σχολή Λιαριγκόβης», που από το 1990 στεγάζει το Δημαρχείο, το άλσος της Αγίας Παρασκευής, ο σταυροειδής με τρούλο ναός των Αγίων Αναργύρων (1919) και ο Ιστορικός Ιερός Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Στεφάνου που χτίστηκε το 1812 (το καμπαναριό του χρονολογείται από το 1889), είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα της.

Αρναία Χαλκιδική

Αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη μνεία στο Ναό του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος κάηκε τόσο κατά την επανάσταση της Χαλκιδικής (1821), καθώς και πρόσφατα, το Σεπτέμβριο του 2005. Το γεγονός αυτό οδήγησε σε αρχαιολογικές ανασκαφές με σημαντικά ευρήματα (όπως τα θεμέλια των παλαιότερων ναών).

Αρναία Χαλκιδική απόδραση ταξίδια

Πρόκειται για το μοναδικό αυτή τη στιγμή ναό στην Ελλάδα που ενώ λειτουργεί κανονικά, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των πιστών, ταυτόχρονα είναι κτισμένος επάνω σε σημαντικές αρχαιότητες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, οι οποίες είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος ορατές. Εκτός, δηλαδή, από τόπο θρησκευτικής λατρείας αποτελεί κι έναν επισκέψιμο χώρο ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Δείτε επίσης: Ο Ναός στην Αρναία με το γυάλινο δάπεδο που “αναγεννήθηκε” από την τέφρα του

Φυσικά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης και στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 18ου αιώνα, με 2 ορόφους καθώς και το Μουσείο Υφαντικής, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, σε ένα παραδοσιακό διώροφο κτίριο του 1870, που παλιότερα υπήρξε ιδιωτική κατοικία, γνωστό και ως «οικία Γιαννούδενας».

Αρναία Χαλκιδική απόδραση ταξίδια

«Περπατώντας στην ιστορία της Αρναίας»

Κάνοντας μία βόλτα στα σοκάκια της Αρναίας θα συναντήσετε πλήθος κτιρίων Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, νεοκλασικά και μνημεία. Μέσα από το πρόγραμμα «περπατώντας στην ιστορία της Αρναίας» βλέπει κανείς επιγραφές σε εκατό περίπου ιστορικά κτίρια, όπου και αναγράφεται μια σύντομη ιστορία του κτιρίου.

Αρναία Χαλκιδική απόδραση ταξίδια

Τα παραδοσιακά σπίτια της Αρναίας είναι αντιπροσωπευτικοί τύποι της αρχιτεκτονικής της Βόρειας Χαλκιδικής, κατασκευασμένα με βασικά υλικά την πέτρα και το ξύλο, από Αρβανίτες και Ηπειρώτες τεχνίτες -οι οποίοι στάθμευαν στην Αρναία καθώς πήγαιναν να εργαστούν στα μοναστήρια του Αθωνα-, αλλά και ντόπιους μάστορες. Τα παραδοσιακά σπίτια της χτίστηκαν στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα και άλλα την περίοδο 1850-1945.

Αρναία Χαλκιδική

Ο οικισμός είναι κτισμένος αμφιθεατρικά μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο με πλούσια δάση και άφθονα τρεχούμενα νερά, χωρίς πολεοδομικό σχέδιο και πυκνοδομημένος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι που επέστρεψαν στην πόλη μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους άρχισαν να ξαναχτίζουν τον οικισμό γύρω από τις πλατείες. Τα σπίτια είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο και χωρίς αυλές για να προφυλάσσονται με αυτόν τον τρόπο από τον αέρα και να διατηρούνται ζεστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ακόμη σκέφτεστε αν θα την επισκεφθείτε;

Ιδανικός προορισμός για τις γιορτές

Φυσικά η Αρναία, αποτελεί ιδανική πρόταση για τις γιορτές. Μπορείτε να περάσετε αξέχαστα Χριστούγεννα, σε ένα ειδυλλιακό, γραφικό ορεινό τοπίο, και να κάνετε μικρές αποδράσεις στο βουνό του Χολομώντα και τη γύρω περιοχή. Παρακολουθήστε τα ήθη και τα έθιμα της, ξεκουραστείτε και ηρεμήστε σε ένα πανέμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό και επωφεληθείτε απ’ όλες τις ανέσεις που προσφέρει… Απολαύστε τη διαμονή σας σε υπέροχα καταλύματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τη φιλοξενία των κατοίκων της, το καλό φαγητό, τον καφέ και το ποτό σας, και αγοράστε μοναδικά τοπικά προϊόντα.

Απολαύστε τη διαμονή σας στο Αρχοντικό Χοροστάσι

Αρχοντικό Χοροστάσι Αρναία Χαλκιδική

Αν θέλετε να ανακαλύψετε όλες τις γωνιές της Αρναίας και να αφουγκραστείτε την ιστορία της, τότε αναζητήστε το κατάλυμα σας. Μία εξαιρετική πρόταση για τη διαμονή σας είναι το Αρχοντικό Χοροστάσι, ένας προσεγμένος ξενώνας, μοναδικής αισθητικής, που εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον και θα μετατρέψει την παραμονή σας εκεί σε όνειρο!

Η οικογένεια Κοκκαλιάρη, αναπαλαίωσε το παλιό αρχοντικό του 1896, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του, διατηρώντας τον αυθεντικό παραδοσιακό του χαρακτήρα. Με αυτό τον τρόπο δημιούργησε ένα φιλόξενο ξενώνα που συνομιλεί αρμονικά με το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική της περιοχής. Μάλιστα, οι χώροι του δημιουργήθηκαν αποκλειστικά με φυσικά υλικά του τόπου συνδυάζοντας αρμονικά την πέτρα με το ξύλο.

Αρχοντικό Χοροστάσι Αρναία Χαλκιδική

Το Αρχοντικό σήμερα διαθέτει 6 ευρύχωρα και πανέμορφα δωμάτια και το καθένα έχει τη δική του ταυτότητα. Στο εσωτερικό των δωματίων, η ζεστασιά του χώρου με τα ξύλινα πατώματα και τη λιτή διακόσμηση θα σας προσφέρει ένα ξεχωριστό συνδυασμό της γοητείας της Αρναίας του χθες, με την άνεση του σήμερα.

Σε συνδυασμό με την άψογη φιλοξενία των ανθρώπων του και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, η διαμονή σας εκεί θα μετατραπεί σε μία ανεπανάληπτη εμπειρία.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ: www.chorostasi.com, Τηλ. : 23720 22 102, FB: Αρχοντικό Χοροστάσι – Chorostasi Mansion, Instagram: Αρχοντικό Χοροστάσι – Chorostasi Mansion

Προμηθευτείτε βραβευμένο μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα από τον Γεωργάκα Μέλι Γεωργάκας Αρναία Χαλκιδική

Δεν υπάρχει περίπτωση να πάτε στην Αρναία και να μην πάρετε μέλι από τον Γεωργάκα. Και τι μέλι; Βραβευμένο! Πρόκειται για το μέλι πεύκου Γεωργάκα, που είναι η μόνη ελληνική ποικιλία που βραβεύεται συνεχόμενα τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στους νικητές των βραβείων GREAT TASTE AWARDS του Λονδίνου.

Επισκεφθείτε το κατάστημα της οικογένειας στο κέντρο της πανέμορφης κωμόπολης και δοκιμάστε τα διάφορα είδη μελιού που διαθέτει καθώς και την εξαιρετική μουντοβίνα, ένα προϊόν μοναδικό στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης
Χαλκιδική: Μεγάλη άσκηση στη Φούρκα για εκδήλωση πυρκαγιάς (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ολα ξεκίνησαν το 1948 από τον Αργύρη Γεωργάκα. Τον διαδέχθηκε το 1985 ο γιος του Δημήτρης, ο οποίος σήμερα, με σκληρή δουλειά και τη στήριξη και των παιδιών του Αργύρη και Ιωάννη, συνετέλεσαν ώστε η οικογενειακή τους επιχείρηση να γίνει μια από τις πιο καλά οργανωμένες μελισσοκομικές μονάδες.

Μέλι Γεωργάκας Αρναία Χαλκιδική

Με νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό η επιχείρηση πληροί όλες τις εγχώριες και ευρωπαϊκές προδιαγραφές παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας μελιού και μελισσοκομικών προϊόντων εφαρμόζοντας σύστημα διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων (HACCP).

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ: www.honeygeorgaka.com, τηλ.: 23720 22837, FB: Georgakas honey, Instagram: georgakashoney, Υπάρχει και η δυνατότητα για online αγορές honeygeorgaka.com

Κάντε τη στάση σας για καφέ και σνακ στο Kabamaru

καφέ σνακ Kabamaru Αρναία Χαλκιδική

Είτε κάνετε τη βόλτα σας στην Αρναία, είτε περνάτε απ’ αυτήν, μία στάση στο Kabamaru επιβάλλεται. Από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βραδύ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας καθώς επίσης και προϊόντα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γεύσεων και επιλογών, ικανοποιώντας ακόμη και για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους!

Πίτες, κρύα σάντουιτς, κρέπες, τοστ, burgers και πίτσα είναι μερικές από τις άριστης ποιότητας επιλογές που έχει ο κάθε επισκέπτης.

καφέ σνακ Kabamaru Αρναία Χαλκιδική

Μπορείτε να τα γευτείτε στο κατάστημα, είτε να τα πάρετε μαζί σας (take away), ακόμη και να τα παραγγείλετε και να τα απολαύσετε κατά τη διαμονή σας (delivery). Kabamaru λοιπόν και τροφή για σκέψη όπως λέει και το λογότυπο του!

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ: www.kabamarru.gr, Τηλ.: 2372 021 308, FB: kabamaru, Instagram: kabamaru_food_for_thought

Απολαύστε το γεύμα σας στην ταβέρνα ο Πλάτανος και αγοράστε ντόπια κρέατα από το Κρεοπωλείον Καραγιάννη

Ταβέρνα Πλάτανος Αρναία Χαλκιδική

Είναι δυνατόν να επισκεφθείτε την Αρναία και να μη γευτείτε ντόπιες παραδοσιακές γεύσεις; Στην κεντρική πλατεία θα ξεχωρίσετε δίπλα δίπλα δύο μαγαζιά, την ταβέρνα ΠΛΑΤΑΝΟΣ και το Κρεοπωλείον ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ.

Αρχικά, αρκετά χρόνια πριν, και συγκεκριμένα το 1986, ιδρύθηκε στην Αρναία το κρεοπωλείο ενώ από το 2020 σ’ αυτό το σημείο βρίσκεται ακόμη ένα κρεοπωλείο, μαζί με την ταβέρνα. Οι άνθρωποί του θέλησαν να προμηθεύουν καλό και ποιοτικό κρέας στον κόσμο, δίνοντας την ευκαιρία να το δοκιμάσουν κιόλας.

Ετσι, στην ταβέρνα, μπορείτε καθημερινά να γευτείτε πεντανόστιμα κρεατικά, σούβλες και μαγειρευτά φαγητά, όλα φτιαγμένα από τα χέρια της καταξιωμένης μαγείρισσας, Μαγδαληνής Καραγιάννη.

Κρεοπωλείον Καραγιάννη Αρναία Χαλκιδική

Στη συνέχεια, ακριβώς δίπλα, μπορείτε να προμηθευτείτε εκλεκτά κρεατοπαρασκευάσματα φτιαγμένα με αγνά και ποιοτικά υλικά. Αλλωστε το Κρεοπωλείον Καραγιάννη, ξεχωρίζει στον κλάδο του για την ποιότητα του κρέατος από τα ζώα που εκτρέφει στους στάβλους του.

Πρόταση: Μην παραλείψετε να αγοράσετε το «Λουκάνικο της Ντίνας». Πρόκειται για μία συνταγή που διατηρείται από γενιά σε γενιά, με 100% χοιρινό κρέας, πορτοκάλι, λεμόνι και αγνά μπαχαρικά.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ: Πλατεία Αρναίας, Τηλ.: 23720 22 008, FB: Kreopolion karagiannis, Instagram: Kreopolion karagiannis

Διασκεδάστε με την παρέα σας στο Πασαλιμάνι

Καφέ μπαρ Πασαλιμάνι Αρναία Χαλκιδική

Η διασκέδαση στην Αρναία έχει όνομα, και αυτό είναι… Πασαλιμάνι! Το γνωστό καφέ – μπαρ, που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο της κωμόπολης, με την ποικιλία υπηρεσιών που προσφέρει καλύπτει όλες τις απαιτήσεις και δεν αποτελεί τυχαία σημείο αναφοράς στην περιοχή.

Ο όμορφος, ολοκληρωτικά ανακαινισμένος χώρος, κινείται αρχιτεκτονικά στο αποικιακό στυλ με ψάθινες – ρατάν λεπτομέρειες, πολύχρωμα υφάσματα καθώς και φυτά εσωτερικού χώρου, που δίνουν μία ξεχωριστή αίσθηση σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον.

Στο Πασαλιμάνι μπορείτε να ξεκινήσετε την ημέρα σας από νωρίς το πρωί, απολαμβάνοντας τον μοσχομυριστό ψημένο καφέ σας, με χαρμάνι που φτιάχνεται αποκλειστικά γι’ αυτούς ενώ στη συνέχεια, δοκιμάστε κάποιο από τα signature cocktails του. Μετά τις γιορτές, έρχεται και το brunch menu, που θα του προσδώσει ένα modern bistro bar χαρακτήρα. Η επιμονή στις πρώτες ύλες, στα αγνά υλικά και στις γνώριμες και συνάμα πρωτότυπες γεύσεις το κάνουν να ξεχωρίζει…

Καφέ μπαρ Πασαλιμάνι Αρναία Χαλκιδική

Οσο για τις μουσικές, όπως η τζαζ και η soul, μπλέκονται αρμονικά με το καλό ελληνικό τραγούδι ενώ συχνά πραγματοποιούνται ζωντανές μουσικές βραδιές που διαρκούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μια στάση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας θα σας κάνει να μην θέλετε να το αποχωριστείτε…

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ: Τηλ.: 23720 22311, FB: passalimani, Instagram: passalimani

Ανακαλύψτε το Πράσινο Χωριό και ζήστε μία αξέχαστη εμπειρία

Πράσινο Χωριό Ξενοδοχείο Αρναία Χαλκιδικής

Αν αναζητάτε την απόλυτη χαλάρωση και την ηρεμία, μόλις μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα μοναδικό περιβάλλον, που μεταμορφώνεται ανάλογα με την εποχή που θα το επισκεφτείτε, τότε το Πράσινο Χωριό, αποτελεί τον προορισμό σας.

Απολαύστε τις βόλτες σας στην Αρναία, μαζί με τη διαμονή σας σε έναν υπέροχο χώρο, που βρίσκεται λίγο μόλις έξω από την κωμόπολη, σε πανοραμική θέση μέσα στη φύση και καλύπτει μία κατάφυτη έκταση 10 στρεμμάτων.

Το Πράσινο Χωριό αποτελείται από 14 ανεξάρτητες παραδοσιακές κατοικίες 70 τ.μ., (10 μεζονέτες και 4 ισόγειες) εστιατόριο, καφετέρια – Bar και χώρους αναψυχής ενώ η τοποθεσία του προσφέρετε για κοντινές αποδράσεις πολλών ειδών.

Ολα τα κτίσματα ακολουθούν τους κανόνες της Παραδοσιακής Μακεδονικής Αρχιτεκτονικής και χαρίζουν μία αίσθηση αρχοντιάς, με μαγευτική θέα στο βουνό του Χολομώντα.

Πράσινο Χωριό Ξενοδοχείο Αρναία Χαλκιδικής

Εκτός από τη διαμονή σας, στο Πράσινο Χωριό, θα απολαύσετε σίγουρα και την κουζίνα του. Πλούσιο πρωϊνό με ντόπιες λιχουδιές, όπως μέλι, σπιτικές μαρμελάδες, χωριάτικο ζυμωτό ψωμί, παραδοσιακές πίτες, χωριάτικα αυγά, ντόπιο γιαούρτι κτλ, αλλά και ένα μεσημεριανό και βραδινό, που καλύπτεται πλήρως από τις πατροπαράδοτες σπιτικές συνταγές του, όλες μαγειρεμένες σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Κόκκορας κρασάτος με χυλοπίτες, κότσι, μάγουλα μοσχαρίσια, πανσέτα φούρνου γεμιστή, σταμνάτο κ.α.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ: www.prasinohorio.gr, Τηλ.: 23720 22 090, FB: Πράσινο χωριό Prasino Horio Hotel Bar Restaurant, Instagram: prasinohorio

Μάθετε και αυτό…

Αρναία Χαλκιδική απόδραση ταξίδια

– Η Αρναία είναι ένας από τους πιο όμορφους ορεινούς οικισμούς της Χαλκιδικής με πληθυσμό 2.300 κατοίκους (Απογραφή 2011 – ΦΕΚ 3465 τεύχος Β / 28-12-2012).

– Είναι κτισμένη στους πρόποδες του όρους του Χολομώντα, σε υψόμετρο 600 μ.

– Απέχει περίπου 70 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 38 χλμ. από τον Πολύγυρο.

– Διασχίζεται από την εθνική οδό 16 (Θεσσαλονίκης-Ιερισσού) που οδηγεί στο Aγιο Oρος. Αποτελεί έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Ορους και Αδραμερίου.

Αρναία Χαλκιδική

– Οι μόνιμοι κάτοικοί της ασχολούνται με την υλοτομία, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία, αλλά και με τις τέχνες, τις επιστήμες και το εμπόριο.

– Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Λιαριγκόβη. Το σημερινό της όνομα, Αρναία, το έλαβε 1928. Η Επιτροπή Μετονομασίας λαμβάνοντας υπόψη της και τις δύο εκδοχές, ότι δηλαδή πιθανόν ήταν χτισμένες εκεί κοντά οι δύο αρχαίες πόλεις, των Αρνών και της Αυγαίας, μετονόμασαν την κωμόπολη σε Αρναία ενώνοντας τη συλλαβή Αρν- από την αρχαία πόλη Αρναί με την κατάληξη –αια από την πόλη Αυγαία.

Αρναία Χαλκιδική απόδραση ταξίδια

Πηγή ιστορικών στοιχείων: dimosaristoteli.gr

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.