Χαλκιδική: Περπατήστε στο όρος Ιταμος, δείτε από κοντά το αρχαίο δέντρο του θανάτου και απολαύστε τη μαγευτική θέα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ορος Ιταμος Χαλκιδική

Ξεχωριστή μίνι απόδραση για όλες τις εποχές

Στο όρος Ιταμος στη Χαλκιδική ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε σπάνιους… θησαυρούς και να μείνετε εντυπωσιασμένοι από αυτά που θα αντικρίσετε.

Η Χερσόνησος της Σιθωνίας ξεχωρίζει για τις υπέροχες παραλίες της και αποτελεί έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό, όμως η ομορφιά της δεν περιορίζεται μόνο στη θάλασσα αλλά επεκτείνεται και στο βουνό, με το όρος Ιταμος να αποτελεί έναν ξεχωριστό φυσικό θησαυρό.

Ορος Ιταμος Χαλκιδική Σιθωνία απόδραση

Αγνωστο σε πολλούς, αν και φτάνει τα 811 μέτρα, είναι το ψηλότερο βουνό και η μεγαλύτερη οροσειρά της Σιθωνίας ενώ οι ντόπιοι το αποκαλούν και Δραγουντέλη ή Δραγουδέλη.

Βρίσκεται κοντά στο Νέο Μαρμαρά και μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή με αυτοκίνητο, μέσω του οικισμού του Παρθενώνα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που το αποκαλούν χαμένο παράδεισο, λόγω της ομορφιάς, της θέας και του μυστηρίου του ενώ έχει χαρακτηριστεί «Τόπος Κοινοτικής Προστασίας» του δικτύου ΦΥΣΗ 2000.

θέα

Αυτό που ξεχωρίζει στο Ορος, είναι ο ίταμος, απ’ όπου πήρε και το όνομά του. Πρόκειται για το αρχαίο δέντρο των 2.000 ετών, που αποτελεί διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και είναι ο γηραιότερος αντιπρόσωπος της οικογένειας του στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης: Στον Παρθενώνα θα δείτε μία υπεραιωνόβια ελιά

Η προστατευόμενη έκταση του Ιταμου φτάνει τα 181.426 στρέμματα και κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι δασωμένοι λόφοι και τα ανοικτά δάση.

Πρόκειται για σημαντικό τόπο διαβίωσης αρπακτικών πουλιών και μεταξύ των «κατοίκων» του είναι επίσης λαγοί, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λύκοι και ζαρκάδια. Ξεχωρίζει αναμφισβήτητα για τη σημαντική χλωρίδα και πανίδα του.

Προφήτης Ηλίας

Η περιοχή καλύπτεται από κοινά πεύκα στα χαμηλά, ενώ πάνω από τα 600-700 μ. περίπου κυριαρχούν τα δάση με τα μαυρόπευκα και λίγα έλατα.

Αποτελεί ιδανική απόδραση, για όλες τις εποχές του χρόνου, είτε αυθημερόν από τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές, είτε ακόμη και με διαμονή ώστε να απολαύσετε περισσότερο την εξόρμησή σας.

Ο Ιταμος είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος φυσικός χώρος αναψυχής, όπου θα συναντήσετε μέσα στο δάσος μονοπάτια, κατάλληλα για πεζοπορία καθώς και ποδηλατικές διαδρομές.

5+1 λόγοι για απόδραση στο Ορος Ιταμος στη Χαλκιδική

Οπως προαναφέραμε, το Ορος Ιταμος στη Σιθωνία αποτελεί ιδανικό προορισμό, οποιαδήποτε εποχή και να επιλέξετε να το επισκεφθείτε. Είναι μία ξεχωριστή απόδραση που δεν γνωρίζουν πολλοί και παρακάτω σας παρουσιάζουμε  5+1 λόγους που αξίζει να την κάνετε…

Προφήτης Ηλίας Χαλκιδική

1. Για να επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, που βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων, ουσιαστικά στην κορυφή του βουνού, και αποτελεί μία μικρή όαση γαλήνης, χαλάρωσης και ηρεμίας. Περιτριγυρισμένο από πεύκα, προσφέρει μαγευτική θέα, με το βλέμμα να χάνεται στη θάλασσα. Αν είστε τυχεροί και βρεθείτε εκεί το ηλιοβασίλεμα, απλά θα σας μείνει αξέχαστο!

Διαβάστε επίσης
Χαλκιδική: Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση - Επιχειρούν δύο καναντέρ

2. Για να απολαύσετε την απαράμιλλη θέα της χερσονήσου της Σιθωνίας, της Κασσάνδρας, του Αθω και ολόκληρης της Χαλκιδικής ενώ το μάτι φτάνει μέχρι τον Ολυμπο και το Παγγαίο.

Ορος Ιταμος Χαλκιδική Σιθωνία απόδραση

3. Για να απολαύσετε τη φύση και να δείτε τους επιβλητικούς ογκόλιθους, τα φυσικά γλυπτά που βρίσκονται στην κορυφή του βουνού, τα διάφορα είδη κωνοφόρων καθώς και για να παρατηρήσετε τα πουλιά.

4. Για να απολαύσετε την πεζοπορία σας και να περπατήσετε στα όμορφα μονοπάτια του. Επίσης, είναι ιδανικό μέρος για ποδηλατικές διαδρομές.

5. Για να συνδυάσετε την ημερήσια απόδρασή σας με επίσκεψη και νόστιμο φαγητό στον πανέμορφο οικισμό του Παρθενώνα ή στο Νέο Μαρμαρά. Φυσικά, και τα δύο μέρη ενδείκνυνται και για διαμονή σε όμορφα καταλύματα.

Ορος Ιταμος Χαλκιδική Σιθωνία απόδραση

Ιταμος, το δέντρο του θανάτου

Στο Ορος Ιταμος θα πάτε φυσικά για να θαυμάσετε από κοντά το μυστηριώδες δέντρο που υπάρχει εκεί εδώ και 2.000 χρόνια. Η κοινή ονομασία του είναι ίταμος ή ήμερο έλατο ή δέντρο του θανάτου. Αποτελεί διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και εκτός από το σαρκώδες τμήμα του καρπού του, όλα τα άλλα μέλη του είναι τοξικά.

Το δένδρο αυτό έχει το παράδοξο χαρακτηριστικό, ότι προκαλεί το θάνατο, ενώ το ίδιο δεν πεθαίνει. Εχει την ικανότητα να αναβλαστάνει και να αναδημιουργεί παντοτινά τον εαυτό του. Και αυτό το φέρνει κοντά στην αθανασία. Από την άλλη πλευρά, όλα τα μέρη του φυτού είναι τοξικά εκτός από το σαρκώδες τμήμα του καρπού του. Η τοξικότητα του δένδρου ήταν γνωστή από πολύ παλιά.

Ορος Ιταμος Χαλκιδική Σιθωνία απόδραση

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο ίταμος ήταν συνδεδεμένος με τις Ερινύες, οι οποίες χρησιμοποιούσαν το δηλητήριό του για να τιμωρήσουν τους ασεβείς ανθρώπους.

Η Αρτεμις επίσης χρησιμοποιούσε βέλη δηλητηριασμένα με ίταμο. Και συγκεκριμένα με τέτοια βέλη και κατ’ εντολή της μητέρας της, σκότωσε τα παιδιά της Νιόβης, επειδή η Νιόβη βλάσφημα καυχιόταν ότι είχε περισσότερα παιδιά από τη Λητώ (΄Ομηρος Ιλ. 11.24.607).

Ο Ιταμος φέρει την επιστημονική ονομασία: Taxus baccata, ελλ. Τάξος ραγώδης ή ραγοφόρος και κοινώς ήμερο έλατο. Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης ανήκει στην ομάδα των σπάνιων και υπό εξαφάνιση ειδών. Γιαυτό και οι δασικές περιοχές με Taxus baccata που έχουν χαρακτηρισθεί ως προστατευόμενες με βάση τον κωδικό 9580, αποτελούν έναν από τους τύπους οικοτόπων του παραρτήματος Ι της οδηγίας (92/43/ΕΕΚ) που πρέπει να τυγχάνουν προστασίας (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο 1992).

Το σκληρό και ανθεκτικό ξύλο του ίταμου ήταν από την αρχαιότητα περιζήτητο για ξυλουργικές εργασίες και από τις ανασκαφές έχουν βρεθεί καλοδιατηρημένα ξυλόγλυπτα. Ετσι διαπιστώθηκε ότι στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τροχών, κυπέλλων, κουταλιών, τόξων και δοράτων.

Προφήτης Ηλίας Ιταμος Χαλκιδική

Πηγή: dasarxeio.com, gohalkidiki.com, visit-halkidiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.