Δεκαπενταύγουστος: 9 προτάσεις για εναλλακτικές αποδράσεις στη Μακεδονία

Που θα γιορτάσετε την «Κοίμηση της Θεοτόκου», Μονές και πανηγύρια

Τον Δεκαπενταύγουστο όλη η Ελλάδα γιορτάζει… Αν δεν βρίσκεστε ήδη σε κάποιο νησί ή έχετε επιστρέψει από τις διακοπές σας και αναζητάτε τι θα κάνετε το «Πάσχα» του καλοκαιριού, σας έχουμε 9 εναλλακτικές προτάσεις.

Ο Δεκαπενταύγουστος και συγκεκριμένα η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έχει ιδιαίτερη θέση στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και συνδέεται άμεσα με τη μοναδικότητα του προσώπου της Παναγίας.

Ολοι όσοι έχετε «ξεμείνει» στην πόλη, έχουν τελειώσει για εσάς οι διακοπές ή ακόμη ακόμη, δεν είχατε την πολυτέλεια να πάτε κάπου και θέλετε αυτές τις ημέρες να τις βιώσετε με κατάνυξη αλλά και να ξεφύγετε λιγάκι από την καθημερινότητα, το Thes.gr βρήκε για εσάς και σας προτείνει 9 εναλλακτικές αποδράσεις στην περιοχή της Μακεδονίας.

Πρόκειται για δημοφιλείς και μη προορισμούς την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, που εκτός από την επίσκεψη στις Μονές, – πολλές φορές συνοδεύεται από πανηγύρια, μουσικές και γεύσεις ανάλογα με τα τοπικά έθιμα και τις παραδόσεις του κάθε τόπου- μπορείτε να τους συνδυάσετε με το μπάνιο σας σε κάποια παραλία, την δροσερή απόδραση σε κάποιο βουνό και το καλό φαγητό.

Οι 9 προτάσεις μας για απόδραση τον Δεκαπενταύγουστο

1. Βέρμιο: Παναγία Σουμελά

Παναγία Σουμελά

Τούτες τις μέρες, επίκεντρο για τη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί η Παναγία Σουμελά, το ιστορικό μοναστήρι στις πλαγιές του Βερμίου Ορους, σύμβολο της ποντιακής πίστης. Κάθε χρόνο, «καραβάνια» πιστών από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο ανηφορίζουν στην Καστανιά ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που κατασκηνώνουν στην περιοχή μέρες πριν, απολαμβάνοντας τη δροσιά, την ομορφιά του τοπίου και τη γαλήνη, εκπληρώνοντας ενδεχομένως κάποιο τάμα.

Το προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο ξεκίνησε το 1951, χρονιά που εγκαταστάθηκε η ιστορική εικόνα στη νέα της κατοικία. Την εικόνα είχε μεταφέρει από το Μοναστήρι του όρους Μελά του Πόντου ο αείμνηστος Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Σουμελιώτης, το 1931.

Παναγία Σουμελά Βέρμιο εικόνα
Πηγή φωτό: panagiasoumela.gr

Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ετσι, στην Ιερά Μονή, που αποτελεί σύμβολο για ολόκληρο τον ποντιακό ελληνισμό εκτός από τα ποντιακά σωματεία, θα δώσουν το «παρών» οι ομοσπονδίες των μικρασιατικών και των θρακικών συλλόγων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν κανονικά μετά από δυο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου θα τελεστεί ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός, ενώ θα ακολουθήσει η λιτάνευση της εικόνας.

Ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα γίνει η αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια λιτάνευση της εικόνας και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Στη συνέχεια, στην πλατεία του Προσκυνήματος, θα φιλοξενηθούν καλλιτεχνικά δρώμενα από ποντιακά χορευτικά συγκροτήματα.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, θα τιμηθεί η μνήμη των 21 μαθητών του λυκείου Μακροχωρίου, που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη στις 13 Απριλίου 2003.

Αλσος Αγίου Νικολάου Νάουσα
Το Αλσος του Αγίου Νικολάου στη Νάουσα

Πρόταση: Συνδυάστε το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά με μία εκδρομή στις κοντινές πόλεις, όπως στη Βέροια, τη Νάουσα και την Εδεσσα. Ολες έχουν κάτι μοναδικό να προσφέρουν, μεταξύ αυτών και το καλό φαγητό.

2. Παγγαίο: Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Παναγία Εικοσιφοίνισσα Παγγαίο

Η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου, στα όρια των νομών Καβάλας και Σερρών, γιορτάζει με κατάνυξη την εορτή του Δεκαπενταύγουστου. Βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά του Παγγαίου, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία και σίγουρα η εμπειρία που θα ζήσετε θα είναι μοναδική.

Μέσα στον περίβολο της μονής βρίσκονται η επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα κελιά των μοναχών, το ηγουμενείο, το αρχονταρίκι, παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, όπου αναβλύζει το αγίασμα, καθώς και μουσείο. Μπροστά από τη μονή υπάρχει το μνημείο των 172 μοναχών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1507.

Φαράγγι Αγγίτη Σέρρες
Το Φαράγγι του Αγγίτη, Σέρρες

Πρόταση: Αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επισκεφθείτε τα γύρω χωριά του Παγγαίου, τόσο από την πλευρά του νομού Σερρών, όσο και από την πλευρά της Καβάλας. Πολύ κοντά είναι και η πόλη της Δράμας ενώ μπορείτε να απολαύσετε μετά το μπάνιο σας στις παραλίες της Καβάλας. Στο δρόμο σας θα συναντήσετε και το χωριό της Αμφίπολης καθώς και το Σπήλαιο της Αλιστράτης ενώ μπορείτε να περπατήσετε στις όχθες του ποταμού Αγγίτη.

3. Γουμένισσα: Μονή Παναγίας

Παναγία Γουμένισσας

Το ξακουστό Μοναστήρι της Παναγίας της «Γουμένισσας» υπήρξε η αφορμή να δημιουργηθεί και η μικρή ομώνυμη πόλη. Θεωρείται ότι ήταν καθολικό μοναστήρι, που το 1346 μ.Χ. παραχωρήθηκε με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους.

Το μοναστήρι συσπείρωσε γύρω του τον οικισμό της περιοχής (Γουμένισσας) και εξελίχθηκε σύντομα σε σημαντικό πνευματικό κέντρο στην Κεντρική Μακεδονία. Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Γουμένισσας, έμβλημα, προστάτης και καμάρι της Παιονικής πρωτεύουσας, είναι έργο του 13ου ή 14ου αιώνα. Η Παναγία Βρεφοκρατούσα εικονίζεται κατά έναν μοναδικό τρόπο και φυλάσσεται σε ειδική θέση του ναού.

Πανηγυρίζει κάθε 15η Αυγούστου για ένα τετραήμερο, κατά το βυζαντινό τυπικό και με εξαιρετική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Είναι οι ημέρες που οι Γουμενισσώτες και οι κάτοικοι των γύρω οικισμών και χωριών τιμούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μητέρα του σύμπαντος κόσμου, την υπέραγνη Θεοτόκο.

Γουμένισσα goumenissa paiko makedonia proorismos taxidi

Πρόταση: Κάντε τη βόλτα σας στη Γουμένισσα, δοκιμάστε εκλεκτά κρασιά και πεντανόστιμα εδέσματα.

4. Λειβάδι, Δήμος Θέρμης: Ξωκλήσι της Κοίμησης της Παναγίας

Παναγία Λειβάδι Λιβάδι Θέρμη

Σε μία πανέμορφη τοποθεσία στο χωριό Λειβάδι ή Λιβάδι, τη Φτέρη, βρίσκεται το ξωκλήσι της Κοίμησης της Παναγίας που χτίστηκε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας μέσα σε ένα φυσικό άλσος αιωνόβιων δέντρων. Το μεγάλο πανηγύρι του χωριού διαρκεί περίπου μία εβδομάδα ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ένα πλούσιο πρόγραμμα.

Διαβάστε επίσης  Θέλετε να ταξιδέψετε δωρεάν στη Νότια Κορέα; Δείτε πως θα κάνετε αίτηση

Την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου τελείται πανηγυρικός εσπερινός, γίνεται περιφορά της ιστορικής εικόνας της κοιμήσεως της Θεοτόκου και ξεκινά η διασκέδαση με λαϊκούς χορούς και τραγούδια.

Παράλληλα, διοργανώνονται ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για παιδιά, νέους και ενηλίκους. Ανήμερα της Παναγίας τελείται Θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενώ ακολουθεί η παραδοσιακή συνεστίαση των προσκυνητών, το «κουρμπάνι», που αποτελείται από φασόλια ανάμικτα με κρέας, κρασί και σταφύλια.

Θεσσαλονίκη

Πρόταση: Απολαύστε τη φύση και τη γύρω περιοχή. Αν δεν είστε από τη Θεσσαλονίκη, κάντε και τη βόλτα σας στην πόλη. Πιστέψτε μας, είναι απολαυστική και… άδεια τον Δεκαπενταύγουστο!

5. Μεγάλη Παναγία, Χαλκιδική

Πηγή φωτό: Μεγάλη Παναγία Χαλκιδική (Facebook)

Κάθε Δεκαπενταύγουστο, την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ολόκληρη η Χαλκιδική αποτίει φόρο τιμής και ευλάβειας στη Μητέρα του κόσμου, την Παναγία, στο προσκύνημα της Μ. Παναγίας στις κατάφυτες ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα.

Η Μεγάλη Παναγία (η Ρεβενίκια) είναι ένα από τα παλιότερα χωριά της Χαλκιδικής. Αναφέρεται πολύ συχνά στα βυζαντινά έγγραφα του Αγίου Όρους, στα οποία οι παλιότερες σχετικές αναφορές είναι του έτους 942. Το 1821 καταστράφηκε από τους Τούρκους ενώ το χωριό άρχισε να γίνεται ιδιαίτερα γνωστό μετά το 1860, όταν οργανώθηκε το προσκύνημα της Παναγίας.

Μεγάλη Παναγία Χαλκιδική
Πηγή φωτό: visit-halkidiki.gr

Κατά την παράδοση, μια ευσεβής Ρεβενικιώτισσα, μετά από όνειρο, έσκαψε και βρήκε τη θαματουργή εικόνα της Παναγίας. Στο χώρο όπου βρέθηκε, οικοδομήθηκε το 1863, περικαλλής ναός προς τιμή της Παναγίας. Από τότε, κάθε χρόνο, την περίοδο από 1 έως 15 Αυγούστου, συγκεντρώνονται προσκυνητές από όλη τη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς στο χώρο γύρω από το προσκύνημα και παραμένουν εκεί, ώσπου να τελειώσει το μεγάλο πανηγύρι της l5ης Αυγούστου.

Το προσκύνημα της Παναγίας βρίσκεται περίπου 1.500 μ. ανατολικά του χωριού, στα αριστερά του δρόμου προς το Γομάτι. Ο ναός είναι κτισμένος σε μια κατάφυτη πλαγιά, με άφθονα νερά και όμορφη θέα προς τον κάμπο της Μεγάλης Παναγίας.

Ακτή Σαλονικιού Χαλκιδική Παραλία
Παραλία, Ακτή Σαλονικιού

Πρόταση: Αν βρεθείτε στη Χαλκιδική, η μεγάλη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου γιορτάζεται σε κάθε μέρος της, όπου υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Παναγία, με παραδοσιακά πανηγύρια, προσκύνημα, λιτάνευση και περιφορά της εικόνας. Εκτός από τη Μεγάλη Παναγία, μπορείτε να επισκεφθείτε τον Πολύγυρο, τη Σάρτη, την Πορταριά, τη Νέα Τρίγλια, το Λάκκωμα, την Κρυοπηγή, το Παλιούρι και σε πολλές άλλες περιοχές. Φυσικά, μπορείτε μετά να επιλέξετε και μία από τις αμέτρητες παραλίες της για μπάνιο.

6. Μικρόκαστρο, Σιάτιστα: Ιερά Μονή Παναγίας

Ιερά Μονή Παναγίας Μικρόκαστρο Σιάτιστα Κοζάνη
Πηγή φωτό: elepod.gr

Πολύ κοντά στη Σιάτιστα Κοζάνης, στο χωριό Μικρόκαστρο, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γνωστό ως «ιερά Μονή της Παναγίας εν Τσιαρουσίνω».

Κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί προσκυνούν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ενώ εντυπωσιακή είναι η αναβίωση του εθίμου των προσκυνητών καβαλάρηδων από τη Σιάτιστα.

Την παραμονή της γιορτής οι πλατείες της Σιάτιστας δονούνται από τους ήχους των χάλκινων και του ασταμάτητου γλεντιού, στους οποίους παρασύρονται και οι επισκέπτες. Πρωταγωνιστές είναι οι καβαλάρηδες της Σιάτιστας που συμβολίζουν τη λεβεντιά και την τόλμη.

Σιάτιστα Κοζάνη
Σιάτιστα – Πηγή φωτό: Βικιπαίδεια

Πρόταση: Επισκεφθείτε την πόλη της Σιάτιστας και τη γύρω περιοχή.

7. Σέρρες: Ιερά Μονή Παναγίας Βύσσιανης

Ιερά Μονή Παναγίας Βυσσιανής Σέρρες

Δέκα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Σερρών και δύο από τον οικισμό του Μετοχίου, μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο, στο βάθος μιας χαράδρας, βρίσκεται η γυναικεία Ι.Μ. Παναγίας της Βύσσιανης.

Το Αγίασμα, επί σειρά ετών αποξηραμένο, σαν από θαύμα της Παναγίας, την παραμονή της γιορτής της (14 Αυγούστου 1996), άρχισε να αναβλύζει ασταμάτητα μέχρι και σήμερα. Η Μονή γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.

Σέρρες
Σέρρες

Πρόταση: Μία βόλτα στην πόλη των Σερρών για καλό φαγητό και καφέ επιβάλλεται. Μπορείτε φυσικά να συνδυάσετε την απόδρασή σας με επίσκεψη στη λίμνη Κερκίνη και τα γύρω χωριά.

8. Σαμαρίνα, Γρεβενά: Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Μεγάλη Παναγία Σαμαρίνα Γρεβενά
Πηγή φώτο: visit-grevena.gr

Τον Δεκαπενταύγουστο η ξακουστή Σαμαρίνα “πλημμυρίζει” από κόσμο. Τρεις μέρες διαρκεί στο μεγαλύτερο και πιο φημισμένο βλαχοχώρι της Ελλάδας το πανηγύρι, που αποτελεί το «Πάσχα των Σαμαριναίων». Ο χορός Τσιάτσιος κλέβει την παράσταση στο προαύλιο της εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς.

Την πρώτη ημέρα τελείται μικρή λειτουργία με λίγους παρευρισκόμενους και το βράδυ κατεβαίνουν όλοι στο χάνι όπου παρουσιάζονται χορευτικά συγκροτήματα. Η κύρια γιορτή γίνεται τη δεύτερη μέρα.

Ολοι, μικροί και μεγάλοι, παραβρίσκονται στη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια στην αυλή της εκκλησίας πιάνουν το «μεγάλο» χορό του χωριού ή «τσιάτσο». Την τρίτη μέρα συνεχίζεται το ίδιο. Δεν πρέπει με τίποτα να το χάσετε…

Φαράγγι Πορτίτσας Γρεβενά
Φαράγγι Πορτίτσας, Γρεβενά

Πρόταση: Απολαύστε τη Σαμαρίνα και τα γύρω χωριά, τη φύση και τις ντόπιες καθαρές γεύσεις. Επισκεφθείτε τα γεφύρια της περιοχής και γιατί όχι, την πόλη των Γρεβενών.

9. Παναγία Θάσου: Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Παναγία Θάσου εκκλησία

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία της Θάσου οι γυναίκες του χωριού, διατηρώντας τις παραδόσεις, ετοιμάζουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας το κουρμπάνι, κρέας με σιτάρι, ρύζι ή πατάτες και το μοιράζουν μετά τη Θεία Λειτουργία.

Στο μεγάλο τραπέζι συμμετέχουν όλοι οι πιστοί που έχουν συρρεύσει στο ναό. Μετά τη λιτάνευση της εικόνας, που συνοδεύεται από πολυμελή μπάντα, όλοι μαζεύονται στο προαύλιο της εκκλησίας, με σκοπό να φουντώσει το γλέντι, με χορούς από όλη την Ελλάδα, μεζέδες και κρασί.

Παναγία Θάσου χωριό
Το γραφικό χωριό της Παναγίας Θάσου

Πρόταση: Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο νησί με τη διαμονή σας εκεί. Απολαύστε τις πανέμορφες παραλίες του, την άψογη φιλοξενία και το καλό φαγητό.