Δράμα: Μία νοσταλγική απόδραση στην πράσινη πόλη της Μακεδονίας (ΦΩΤΟ)

Επισκεφθείτε την υδάτινη πολιτεία με την πλούσια ιστορία, τις γραφικές γειτονιές και τα μοναδικά πάρκα

Τούτος ο τόπος έχει μεγάλη ιστορία και άλλη τόση γοητεία, χάρη στην αυθεντικότητά του, τη φυσική αλλά και αρχιτεκτονική ομορφιά του και τους ξεχωριστούς ανθρώπους του.

Δεν είναι διόλου τυχαίο, πως η Δράμα αποτελεί ελκυστικό προορισμό, οποιαδήποτε στιγμή και αν επιλέξεις να την επισκεφθείς, καθώς ανάλογα με την εποχή, προσφέρει στους επισκέπτες της έναν πλούτο επιλογών και εμπειριών.

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία

Η υδάτινη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας, ενδείκνυται για ανήσυχους ταξιδιώτες που αγαπάνε τις αστικές περιηγήσεις, τα νοσταλγικά ταξίδια, την παρθένα φύση και τις παραδοσιακές γεύσεις.

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία

Αυτά που σίγουρα την χαρακτηρίζουν είναι τα άφθονα νερά, οι πηγές, οι λιμνούλες και οι καταρράκτες. Εξ ου και το όνομά της, Δράμα! Και όχι από κάποιο αρχαίο… δράμα, αλλά από το Υδράμα»-«Δύραμα», λόγω της αφθονίας του υδάτινου στοιχείου που υπάρχει στην περιοχή.

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία

Μπορεί η Δράμα να είναι μία τυπική πόλη της ελληνικής Περιφέρειας, με σύγχρονο εμπορικό κέντρο, μεγάλες πλατείες, πάρκα και πολυώροφα οικοδομικά τετράγωνα, δεν είναι όμως μόνο αυτό!

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία

Αυτή η πόλη ξεχωρίζει για την ταυτότητά της, είναι φιλόξενη, με γραφικές γειτονιές, καλοσυντηρημένα νεοκλασικά αρχοντικά, ευρύχωρες πλατείες, χώρους πρασίνου, έντονη ζωή και ξεχωριστούς ανθρώπους.

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία
Χτισμένη στους πρόποδες του όρους Φαλακρό, του βουνού των λουλουδιών, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, έχει να σας διηγηθεί αμέτρητες ιστορίες, από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

Δράμα πόλη απόδραση

Από την εποχή που υπήρχε ο οικισμός Δύραμα ή Υδραμα και λατρεύονταν οι αρχαίοι Ελληνες θεοί, με κυρίαρχο τον Διόνυσο, τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, το σημαντικό ρόλο της στην Επανάσταση του ’21, τη βουλγαρική κατοχή, την εξέγερση και τη σφαγή, την οικονομική άνθιση, με την παραγωγή και το εμπόριο καπνού, αλλά και τις δύσκολες μέρες με το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας.

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία

Δράμα πόλη απόδραση

Τη συγκαταλέγω αναμφισβήτητα ανάμεσα στις πιο ανθρώπινες, πράσινες και δροσερές πόλεις και θεωρώ πως ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί όπως της αξίζει! Η Δράμα έχει να προσφέρει τόσα πολλά στους επισκέπτες της, που σίγουρα αν μπείτε στον κόπο να τη γνωρίσετε, θα αισθανθείτε πως ανακαλύψατε έναν «κρυμμένο» θησαυρό.

Δράμα πόλη απόδραση

Αγία Βαρβάρα: Ενας παράδεισος μέσα στην πόλη

Σήμα κατατεθέν στην πόλη της Δράμας αποτελεί το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, που έχει βραβευτεί και συγκαταλέγεται στα ομορφότερα της Ευρώπης, στα πλαίσια του προγράμματος Culture 2000. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία και αποτελεί μία όαση 60 στρεμμάτων, με τρεχούμενα νερά και πολλά αιωνόβια δέντρα.

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία
Οι πολυώροφες καπναποθήκες καθρεπτίζονται στα νερά της λίμνης και σε συνδυασμό με τα νεοκλασικά σπίτια που υπάρχουν τριγύρω, μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της, μία εποχή μεγάλης οικονομικής άνθησης και αύξησης του πληθυσμού.

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία

Οι ήχοι από τα νερά στους καταρράκτες, οι λιμνούλες, οι παραδοσιακοί νερόμυλοι, τα γεφυράκια, οι πάπιες και όλο το σκηνικό στην περιοχή, δεν μπορούν να μη σε κάνουν να αισθανθείς πως βρίσκεσαι σε έναν υδάτινο παράδεισο.

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία

Το πάρκο πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εκεί. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν οι Τούρκοι κατακτητές επιχείρησαν να την γκρεμίσουν για να φτιάξουν στη θέση της τζαμί, η εκκλησία σκεπάστηκε από νερό και έτσι διασώθηκε.

Οι κάτοικοι πίστεψαν ότι είναι θαύμα και για αυτό το λόγο μέχρι και σήμερα τιμούν τη μνήμη της Αγ. Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου ανάβοντας κεριά πάνω σε αυτοσχέδια καραβάκια που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό σκηνικό.

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία

Ο Δημοτικός Κήπος, τα τείχη, η Αγία Σοφία και τα γραφικά στενά

Και να ήταν μόνο αυτά; Η Δράμα έχει να επιδείξει άλλες τόσες ομορφιές και να σας «σκλαβώσει» με τη φιλοξενία της. Πίσω από τα σύγχρονα κτίρια και τους εμπορικούς δρόμους ξεπροβάλλουν παλιές γειτονιές ενώ στα σοκάκια ανάμεσα στα μπακιρτζίδικα και τα μικρομάγαζα της παλιάς πόλης, αναδύονται μυρωδιές νοσταλγίας μίας άλλης εποχής αλλά και πικάντικων γεύσεων από τις κουζίνες Ποντίων, Μικρασιατών, Μακεδόνων και Αρμενίων, απόγονων των προσφύγων που συνέρρευσαν εδώ μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Δράμα πόλη απόδραση

Δράμα πόλη απόδραση

Σημαντικό αξιοθέατο είναι και τα βυζαντινά τείχη της, από τα οποία διασώζονται αρκετά τμήματα στη βόρεια συνοικία της πόλης, γύρω από τη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας (10ου αιώνα), που αποτελεί το παλιότερο σωζόμενο κτίσμα της Δράμας. Δίπλα στα τείχη, υπάρχει το εκκλησάκι των Ταξιαρχών, χτισμένο την εποχή των Παλαιολόγων.

Δράμα πόλη απόδραση

Οι ευρύχωρες πλατείες, οι εκκλησίες, ο σιδηροδρομικός σταθμός, τα μουσεία, η αγορά και τα παραδοσιακά μαγαζάκια, καθώς επίσης τα αμέτρητα καφέ και τα ταβερνάκια με τις αυθεντικές γεύσεις σίγουρα δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους.

Δράμα πόλη της Μακεδονίας υδάτινη πολιτεία

Αξίζει ωστόσο να κάνουμε και μία στάση στο Δημοτικό Κήπο της Δράμας, που βρίσκεται επίσης στο κέντρο της πόλης και αποτελεί ακόμη μία όαση πρασίνου και ένα καλαίσθητο πάρκο. Είναι το σημείο όπου κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων φιλοξενείται η Ονειρούπολη ενώ εκεί βρίσκεται επίσης το Αγαλμα της Ελευθερίας και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη.

Δράμα πόλη απόδραση

Πελώρια πλατάνια, κρυστάλλινα νερά που αναβλύζουν από 100 πηγές, γέφυρες, λιμνούλες και πάπιες που σουλατσάρουν. Περιμετρικά βρίσκονται όμορφα καφέ και μπαράκια, με κόσμο που κάνει «περατζάδα», γι’ αυτό και το αποκαλούν… παραλία και ας βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα μακριά από θάλασσα.

Δράμα πόλη απόδραση

Η Δράμα είναι μία πόλη που συγκινεί, μία πόλη με απλούς ανθρώπους, με όμορφα χρώματα και άλλα τόσα αρώματα, με παραδοσιακές γεύσεις και αμέτρητες εικόνες. Αξίζει να την ανακαλύψετε…


Μία ιδανική πρόταση για ένα αξέχαστο Σαββατοκύριακο, ακόμη και γι’ αυθημερόν εκδρομή.

Το Thes.gr σας προτείνει μερικές από τις καλύτερες επιλογές για διαμονή, φαγητό, καφέ, ποτό και διασκέδαση, ακόμη και τι να πάρετε αποχαιρετώντας την πράσινη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας.

Αξέχαστη διαμονή στο Hydrama Grand Hotel

Hydrama Grand Hotel Ξενοδοχείο Δράμα Πηγές Αγίας Βαρβάρας απόδραση

Αν θέλετε η επίσκεψή σας στην όμορφη πόλη της Δράμας να συνδυαστεί με μία ανεπανάληπτη εμπειρία διαμονής, δεν θα μπορούσαμε να μην σας προτείνουμε το Hydrama Grand Hotel.

Το εντυπωσιακό αναπαλαιωμένο κτίριο του ξενοδοχείου που δεσπόζει στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί αναμφισβήτητα ένα κόσμημα για την περιοχή.

Το Hydrama Grand Hotel, είναι ένα χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο που λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2016 και προσφέρει μια σειρά από πολυτελείς και μοναδικές παροχές και υπηρεσίες.

Τοποθετημένο στην καρδιά της πόλης της Δράμας με θέα τις πηγές του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας αποτελεί σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι έτοιμη να εκπλήξει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Τα πολυτελή δωμάτια είναι σχεδιασμένα για να προσφέρουν την απόλυτη άνεση και λειτουργικότητα συνδυάζοντας τα ιστορικά στοιχεία της κατασκευής με εγκαταστάσεις τελευταίας τεχνολογίας.

Hydrama Grand Hotel Ξενοδοχείο Δράμα Πηγές Αγίας Βαρβάρας απόδραση

Στην καρδιά του ξενοδοχείου το HydraSpa ενθουσιάζει τους επισκέπτες με την πρωτοποριακή προσέγγιση ολικής ευεξίας που αναζωογονεί σώμα και πνεύμα.

Το εστιατόριο S’eu, το Ducktail all day café-bite αλλά και ο εξαιρετικός Συνεδριακός χώρος αποτελούν σημεία συνάντησης και εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, εξάλλου το ξενοδοχείο διακρίνεται για το απόλυτα ενημερωμένο Warehouse Wine Cellar αλλά και για το μοναδικό στην Ελλάδα αυτόματο Wine Dispenser έτοιμο για οινογνωσία.

Extra Info

Αγίας Βαρβάρας 11, Δράμα
Τ: 25210 33 322
www.hydramagrandhotel.gr
Facebook: Hydrama Grand Hotel
Instagram: Hydrama Grand Hotel

Για εκλεκτό φαγητό στο εστιατόριο Εντράδες

ΕΝΤΡΑΔΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Σκρά 84, Δράμα

Στη Δράμα θα απολαύσετε σίγουρα το καλό φαγητό, γι’ αυτό και από τις επιλογές μας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το εστιατόριο Εντράδες! Πρόκειται για έναν καλαίσθητο χώρο, με ζεστή ατμόσφαιρα, ιδιαίτερο στυλ, άψογη εξυπηρέτηση και ξεχωριστές γευστικές προτάσεις.

Η κουζίνα του βασίζεται στα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα, με gourmet όμως επιρροές από τη διεθνή κουζίνα. Πιστέψτε μας, η επίσκεψή σας εκεί θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό γαστρονομικό ταξίδι γεύσης και απόλαυσης που θα λατρέψετε. Θα τους βρείτε στην οδό Σκρα 84…

ΕΝΤΡΑΔΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ Σκρά 84, Δράμα

Προτείνουμε να απολαύσετε εξαιρετικό χοιρινό καρέ αργοψημένο με δική τους σάλτσα BBQ, χειροποίητα ραβιόλια, φιλέτο φρέσκου σολομού με φακή belluga, πράσινα φυλλώματα, κριθαροκούλουρο και σάλτσα tonnato, γαρίδες σε καταΐφι με αρωματικό basmati, ανανά με γλυκόξινη χειροποίητη σάλτσα…

Με λίγα λόγια στο εστιατόριο Εντράδες θα βρει ο καθένας πρωτότυπους και εξαιρετικούς συνδυασμούς γεύσεων. Είναι ένας προορισμός που δεν πρέπει να χάσετε!!!

Extra Info

Σκρά 84, Δράμα
Τ: 25210 22 600
Facebook: Εντράδες εστιατόριο
Instagram: entradesdrama
TripAdvisor

Απολαυστική… στάση στο Navarino Street Bar

Navarino Street Bar Δράμα απόδραση Ναυαρίνου 14 διασκέδαση

Περπατώντας στον καταπράσινο υδάτινο παράδεισο της Δράμας και δίπλα στην εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στα πιο γραφικά σκαλοπάτια της πόλης, θα ανακαλύψετε το Navarino Street Bar!

Πρόκειται για μία όαση αναψυχής και διασκέδασης, που θα απογειώσει όλες σας τις αισθήσεις και θα σας αποζημιώσει για την επιλογή σας.

Ο εκλεπτυσμένος και πολύχρωμος χώρος, που δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από τέσσερις νέους ανθρώπους, που έχουν αγάπη και όραμα για τη δουλειά τους, κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη του κόσμου με την αισθητική, τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Η προσεκτικά επιλεγμένη διακόσμησή του και ο νοσταλγικός του χαρακτήρας του σε παραπέμπουν σε μία άλλη εποχή ενώ τα όμορφα πλατύσκαλα με τις αναπαυτικές μαξιλάρες υπόσχονται χαλαρωτικά μεσημέρια και αξέχαστες δροσερές βραδιές με υπέροχες μουσικές. Αν είστε μάλιστα τυχεροί, μπορείτε να πετύχετε και κάποιο live.

Navarino Street Bar Δράμα απόδραση Ναυαρίνου 14

Στο Navarino Street Bar θα απολαύσετε εκτός από τον καφέ σας και το όμορφο περιβάλλον, μοναδικές συνταγές κοκτέιλ, εκλεκτό κρασί, φυσικά το αγαπημένο σας ποτό αλλά και μοναδικές προτάσεις street food.
Υπάρχει καλύτερο σημείο στη Δράμα για να κάνετε το διάλειμμα σας μετά τη βόλτα σας στην πόλη ή για να απολαύσετε μία ξεχωριστή βραδιά;

Extra Info

Ναυαρίνου 14, Δράμα
T: 25210 32 496
www.navarinostreetbar.com
Facebook: Navarino
Instagram: navarinostreetbar

Για στιγμές που τα έχουν… όλα στο Agathangelu

Agathangelu Δράμα καφές φαγητό ποτό Αγαθαγγέλου 12

Αν πάλι θέλετε να τα συνδυάσετε όλα, καφέ, ποτό αλλά να απολαύσετε και το φαγητό σας όλες τις ώρες της ημέρας, το Agathangelu αποτελεί τον αγαπημένο μας προορισμό.

Με διακόσμηση που παραπέμπει σε Γαλλία, το πλακόστρωτο στενό του στο κέντρο της Δράμας, τολμάει να σε ταξιδέψει με τις γεύσεις και τη μουσική του!

Ενας συνδυασμός που αγαπήθηκε τόσο από τους Δραμινούς όσο και από το κόσμο που επισκέπτεται την πόλη.

Το Agathangelu δημιουργήθηκε με σκοπό να μας κρατάει συντροφιά όλη την ημέρα με ποιοτικό καφέ, νόστιμα πιάτα για brunch, μεσημεριανό και βραδινό από καταξιωμένους σεφ αλλά και premium cocktails σε ένα κομψό bar.

Agathangelu Δράμα καφές φαγητό ποτό Αγαθαγγέλου 12

Η mix and match διακόσμηση του µε μάρμαρο, άνετους καναπέδες, μεγάλα τραπέζια & διαφορετικά σαλονάκια θα σας εντυπωσιάσει. Χαρακτηριστικό του το γυάλινο «κελάρι» στο κέντρο του μαγαζιού το οποίο είναι γεμάτο με δραμινά κρασιά δίνοντας έμφαση στα οινοποιεία της πόλης.

Extra Info

Αγαθαγγέλου 12, Δράμα
Τ: 6947 045 866
Facebook: Agathangelu
Instagram: agathangelu_

Μία επίσκεψη στην αλλαντοποιία «Βόρειος Ελλάς» επιβάλλεται…

αλλαντοποιία «Βόρειος Ελλάς» Μπέγγας Παναγιώτης & ΣΙΑ ΟΕ Τέρμα Ευξείνου Πόντου, Δράμα

Υπάρχει περίπτωση να πάτε στη Δράμα, την… πρωτεύουσα των αλλαντικών, και να μην αγοράσετε σαλάμια, λουκάνικα και παστουρμά;

Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μία από τις πιο γνωστές αλλαντοποιίες της πόλης, την «Βόρειος Ελλάς», που μετράει περισσότερο από έναν αιώνα ζωής και είναι πολυβραβευμένη για τα προϊόντα της.

Εδώ θα βρείτε αλλαντικά με εκλεκτή γεύση, πλούσια αρώματα και μνήμες από τις χαμένες πατρίδες, φτιαγμένα με αγάπη και ποιοτικά υλικά.

Το μεράκι και οι γνώσεις των παππούδων που δημιούργησαν τις βάσεις από το μακρινό 1916, οι καλά διατηρημένες στον χρόνο συνταγές και η άριστη παραγωγή πρώτης ύλης, είναι η κληρονομιά που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά.

Εδώ και τέσσερις γενιές πλέον η οικογένεια Μπέγγα παραμένει πιστή στην παράδοση, αξιοποιώντας παράλληλα τον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό με στόχο την καλύτερη δυνατή ποιότητα. Ταυτόχρονα, πειραματίζεται με νέες γεύσεις και υλικά και προσφέρει στην ελληνική οικογένεια μία τεράστια γκάμα από ποιοτικά προϊόντα και μοναδικές γεύσεις.

αλλαντοποιία «Βόρειος Ελλάς» Μπέγγας Παναγιώτης & ΣΙΑ ΟΕ Τέρμα Ευξείνου Πόντου, Δράμα

Τα αλλαντικά της ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Harrods του Λονδίνου, έφτασαν μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο ενώ βραβεύονται σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς.

Για τους μερακλήδες και όχι μόνο, προτείνουμε να πάρετε καπνιστό σαλάμι, παστουρμά, καραμανλίδικα, προύσης ή χωριάτικα λουκάνικα, πολίτικο σουτζούκι, καπνιστό χοιρομέρι, μπριζόλα βουνού και χωριάτικο καυτερό πέταλο.

Extra Info

Μπέγγας Παναγιώτης & ΣΙΑ ΟΕ
Τέρμα Ευξείνου Πόντου, Δράμα
Τ: 25210 33 689, 6932 477 050
www.voreioshellas.gr
Facebook: Αλλαντοποιία – Βόρειος Ελλάς
Instagram: allantika_voreios_hellas

Ξεχωριστές προτάσεις από τα Ζαχαροπλαστεία «NTINOS»

Ζαχαροπλαστεία «NTINOS» Βενιζέλου 93 Δράμα

Το ιδανικότερο κλείσιμο μετά τη βόλτα και το φαγητό σας είναι ένα τέλεια δομημένο γλυκό.

Επισκεφτείτε τα Ζαχαροπλαστεία «NTINOS» και πιστέψτε μας, η μόνη σας σκέψη θα είναι ότι δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδιαλέξετε από τα μοναδικά και ευφάνταστα προϊόντα του.

Φυσικά είναι και μία εξαιρετική πρόταση για να πάρετε τα… δωράκια σας, όταν αποχαιρετήσετε την πόλη.

Τα Ζαχαροπλαστεία «NTINOS» είναι γνωστά για την υψηλή ζαχαροπλαστική αλλά και τις μοναδικές τούρτες του με ζαχαρόπαστα.

Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση με δύο καταστήματα σε Δράμα και Κομοτηνή. Το 2016 εντάχθηκαν στην εταιρία και οι δυο υιοί των ιδιοκτητών, Κωνσταντίνος και Χρυσόστομος, οι οποίοι αποτελούν και την 3η γενιά.

Ζαχαροπλαστεία «NTINOS» Βενιζέλου 93 Δράμα

Ο Κωνσταντίνος, μόλις επέστρεψε από το Dubai, όπου ολοκλήρωσε την τρίμηνη επιμόρφωσή του δίπλα στον παγκόσμιου φήμης Pastry Chef Karim Burgi. Εχοντας πάρει όλες τις γνώσεις για την σύγχρονη ζαχαροπλαστική, είναι έτοιμος να αλλάξει τα δεδομένα στα δύο ζαχαροπλαστεία. Ο Χρυσόστομος σπουδάζει Marketing στην Αγγλία και ετοιμάζεται να αναλάβει μεγάλος μέρος διαχείρισης της επιχείρησης.

Στόχος της εταιρίας είναι να κρατάει πάντα την ποιότητα στα ύψη και να ενθουσιάζει κάθε πελάτη που επισκέπτεται τα καταστήματα.

Extra Info

Βενιζέλου 93
T: 25210 34 184
www.ntinos.com.gr
Facebook: Ντίνος Ζαχαροπλαστεία – Δράμα,Κομοτηνή,Οφρύνιο
Instagram: ntinos_patisserie