Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς: Το ειδυλλιακό τοπίο στα Τρίκαλα βγαλμένο από παραμύθι! (ΒΙΝΤΕΟ drone & ΦΩΤΟ)

Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς Τρίκαλα Θεσσαλία

Ενα παραδοσιακό μνημείο μέσα στην «αγκαλιά» της φύσης που αποτελεί όαση δροσιάς

Σ’ αυτόν τον τόπο σίγουρα υπάρχουν νεράιδες και ξωτικά. Λες και κρύβονται πίσω από τις φυλλωσιές των πανύψηλων δέντρων και των απότομων βράχων και περιμένουν να «στήσουν» τον χορό τους, μόνον όταν ο ήχος του νερού και των πουλιών, δεν διακόπτεται από τα γέλια και τις φωνές των ενθουσιασμένων επισκεπτών.

Το τοπίο είναι ονειρικό, βγαλμένο από παραμύθι, με το περίφημο τοξωτό γεφύρι της Παλαιοκαρυάς να δεσπόζει στο σημείο από τον 16ο αιώνα, ενώ από πίσω και από μπρος του, δύο πανέμορφοι καταρράκτες (ένας μεγάλος και ένας μικρός), το «κρατάνε» ζωντανό… σπάζοντας την αέναη σιωπή του!

Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς Τρίκαλα Θεσσαλία

Τα απότομα βράχια που ορθώνονται από τις δύο πλευρές του, τα θεόρατα δέντρα και η πλούσια βλάστηση δημιουργούν ένα ειδυλλιακό ορεινό σκηνικό, που δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανέναν επισκέπτη. Απλά… μαγεία!

Ειδικά αυτή την εποχή, η τοποθεσία αποτελεί μία όαση δροσιάς, έναν φυσικό παράδεισο επί γης, με τα γάργαρα παγωμένα νερά του, τη σκιά και την ειδυλλιακή ομορφιά του. Αλήθεια, πόσες ακόμη εκπλήξεις μας η κρύβει η θεσσαλική γη, η γη των Τρικάλων; Αυτός ο τόπος ο ευλογημένος, με τόσες χάρες και άλλα τόσα φυσικά κάλλη, που τον καθιστούν αγαπημένο προορισμό, όποια εποχή και αν επιλέξετε να τον επισκεφθείτε.

Η Παλαιοκαρυά, το γεφύρι και η ιστορία του

Νότια της εθνικής οδού που συνδέει τα Τρίκαλα με τα Τζουμέρκα και την Αρτα, 36 χιλιόμετρα από τη θεσσαλική πόλη, βρίσκεται η περιοχή της Παλαιοκαρυάς.

Πήρε το όνομά της από τον μικρό ποταμό Παλαιοκαρίτη, ο οποίος συναντά λίγο μετά τον Πορταϊκό και χωρίζεται σε τρία μικρά χωριά: την Ανω, τη Μέση και την Κάτω Παλαιοκαρυά.

Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς Τρίκαλα Θεσσαλία

Το γεφύρι ανήκει στην επικράτεια της τελευταίας και θα το συναντήσετε περίπου μισό χιλιόμετρο εκτός των ορίων του οικισμού, στη θέση «Τσιμπιδέικα», ονομασία που πήρε από το χάνι του Τσιμπίδα.

Με μήκος 26 μέτρα, ύψος 10 μέτρα και άνοιγμα τόξου 19 μέτρα, το πέτρινο μονότοξο γεφύρι εντυπωσιάζει με την όψη και την αρχιτεκτονική του ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα του είδους.

Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς Τρίκαλα Θεσσαλία

Εικάζεται ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 1550 και συνέδεε την Πύλη και τα γύρω χωριά με την περιοχή του Ασπροποτάμου. Ουσιαστικά ένωνε την Θεσσαλία με την Ηπειρο και αποτελούσε κόμβο τόσο για την κίνηση των ανθρώπων, όσο και για τη μεταφορά των εμπορευμάτων.

Η κατασκευή γεφυρώνει τις δύο όχθες του Παλαιοκαρίτη, ενώ την πλαισιώνουν ψηλοί, απότομοι βράχοι, με τα νερά να τροφοδοτούν την πλούσια, παρόχθια βλάστηση. Το γεφύρι δένει τόσο αρμονικά με το περιβάλλον, που έχεις την αίσθηση πως υπήρχε από πάντα εκεί.

Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς Τρίκαλα Θεσσαλία

Η υδάτινη κουρτίνα με τους καταρράκτες

Το μαγευτικό σκηνικό συμπληρώνουν οι δύο καταρράκτες, που «σπάνε» την ηρεμία του τοπίου, καθώς το νερό πέφτει με φόρα και κυλά κάτω από το γεφύρι συνεχίζοντας έτσι το ταξίδι του.

Οι καταρράκτες, ένας μικρός και ένας μεγάλος, είναι τεχνητοί και προέκυψαν μετά τις εργασίες κατασκευής δύο μικρών φραγμάτων το 1975. Τότε, ορισμένα σπίτια, όπως και το χάνι του Τσιμπίδα βρέθηκαν κάτω από τη λίμνη που σχηματίστηκε εκεί. Τα νερά του ποταμού τους τροφοδότησαν και έτσι σήμερα τραβούν την προσοχή, σαν μία υδάτινη κουρτίνα που «αγκαλιάζει» το γεφύρι.

Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς Τρίκαλα Θεσσαλία

Ο μικρός πέφτει από ύψος 2 μέτρων, ενώ ο πιο εντυπωσιακός είναι ο μεγάλος, καθώς πέφτει από τα 12 μέτρα. Η εικόνα του είναι καθηλωτική…

Δείτε επίσης: Πύλη Τρικάλων: Το φημισμένο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα και ο Βυζαντινός ναός Πόρτα Παναγιά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Περπατήστε πάνω στο γεφύρι, καθίστε στα παγκάκια που υπάρχουν στο χώρο, κλείστε τα μάτια και αφουγκραστείτε τη φύση.

Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς Τρίκαλα Θεσσαλία

Ο μύθος του Κουτσοδαίμονα και οι νεράιδες

Σύμφωνα με την παράδοση, η Παλαιοκαρυά δημιουργήθηκε από τον κλεφταρματολό Κουτσοδαίμονα. Ηταν το πρωτοπαλίκαρο του Στουρνάρα οποίος, όμως, αποσκίρτησε και κατέλαβε την περιοχή. Αναδείχθηκε νικητής της μάχης για τον έλεγχο του αρματολικίου του Ασπροποτάμου και διατήρησε την κυριαρχία του χωριού.

Η ομορφιά του γεφυριού πάντως είναι τόσο επιβλητική που αυτός δεν είναι ο μοναδικός μύθος που το συνοδεύει. Λέγεται, λοιπόν, ότι μέσα από τα νερά του αναδύονται νεράιδες.

Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς Τρίκαλα Θεσσαλία

Εκτός από το Γεφύρι και τους Καταρράκτες όλη η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Η όμορφη χαράδρα της Παλαιοκαρυάς περιβάλλεται από πυκνό παρόχθιο δάσος και έχει αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα. Σ’ αυτήν, όπως προαναφέραμε, ρέουν τα κρυστάλλινα νερά του μικρού ποταμού Παλαιοκαρίτη (Παλαιοκαρυώτη), που πηγάζει από τον αυχένα της Γκρόπας και εκβάλλει στον Πορταϊκό ποταμό.

Τα χωριά, η παραδοσιακή νεροτριβή (ντριστέλα) της Παλαιοκαρυάς, οι επιβλητικές κορυφές Γκρόπα (υπάρχει πετρόχτιστο μονοπάτι που τη συνδέει με την Ανω Παλαιοκαρυά) και Καράβα και το δάσος της Κατούνας, που είναι κατάφυτο με έλατα και βελανιδιές δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς Τρίκαλα Θεσσαλία

Μία επίσκεψη στην περιοχή θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω…

Πηγή: dimospylis.gr, madeintrikala.gr