Γεφύρι της Αρτας: Μια ιστορική “στάση” στην πανέμορφη Ηπειρο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Γεφύρι Αρτας Αρτα

Ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές

Μπορεί το Φθινόπωρο να έχει μπει για τα καλά, όμως η όρεξη για ξεκούραση και διακοπές παραμένει η ίδια.

Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν τις εναλλακτικές αποδράσεις για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Όπως είναι το Γεφύρι της Αρτας, ένας ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές. Δεν γίνεται να βρεθείτε στην Ήπειρο και να μην το επισκεφθείτε.

Γεφύρι Αρτας Αρτα

Δείτε επίσης: Κορωνησία Αρτας: Μία μοναδική διαδρομή με μηχανή σε μία στενή λωρίδα γης (ΒΙΝΤΕΟ)

Χτισμένο τον 17ο αιώνα

To Γεφύρι της Αρτας είναι μία λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα, στην πόλη της Άρτας, που έγινε πασίγνωστη από το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στην «εξ ανθρωποθυσίας» θεμελίωσή του.

Το πέτρινο γεφύρι της Άρτας είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το οφείλει στον θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Κατά το δημοτικό τραγούδι που ανήκει στα άσματα του ακριτικού κύκλου, «1300 κτίστες, 60 μαθητές, 45 μάστοροι (μηχανικοί) υπό τον Αρχιμάστορα, προσπαθούσαν να κτίσουν τη γέφυρα της οποίας τα θεμέλια κάθε πρωί ήταν κατεστραμμένα.

«Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν».  Ο ίδιος όρος αποτελεί επίσης σύγχρονη μεταφορική έκφραση, όταν αναφέρονται έργα, τα οποία αργούν να ολοκληρωθούν όπως και στον θρύλο του τραγουδιού

Γεφύρι Αρτας Αρτα

Τελικώς – σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση – «ένα πτηνό με ανθρώπινη φωνή γνωστοποίησε πως για να στεριώσει η γέφυρα απαιτείται η ανθρωποθυσία της συζύγου του Πρωτομάστορα». Το οποίο και έγινε με κατάρες που καταλήγουν σε ευχές.

Γεφύρι Αρτας Αρτα

Τη σημερινή του μορφή, το Γεφύρι της Αρτας απέκτησε τα έτη 1602-1606 μ.Χ. Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 142 μέτρα και το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα. Αποτελείται από τέσσερις μεγάλες καμάρες και τρεις μικρότερες.

Πρωτεύουσα του νομού η Αρτα

Η Άρτα είναι η πρωτεύουσα του νομού Άρτας και του δήμου Αρταίων, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα. Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το φημισμένο πέτρινο γεφύρι της Άρτας, σήμα κατατεθέν της πόλης, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα.

Η Άρτα έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229) και δείγματά της αποτελούν οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Θεοδώρας, των Βλαχερνών, του Αγίου Βασιλείου και της Παρηγορίτισσας, ένα εντυπωσιακό Βυζαντινό κτίσμα κυβόσχημο του 13ου αιώνα, μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο με σπουδαία μωσαϊκά. Στο ναό της Παρηγορίτισσας υπάρχουν και μεταγενέστερες τοιχογραφίες.

Γεφύρι Αρτας Αρτα

Η πόλη είναι χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, η Αμβρακία. Κατά μία άλλη άποψη η Άρτα είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Αργιθέας ή κατ’ άλλους του αρχαίου Αμφιλοχικού Άργους.

Γεφύρι Αρτας Αρτα

Με πληροφορίες από το wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *