Η «κρυφή» γαλάζια λίμνη Βηρού που θα σας μαγέψει με τα κάλλη της (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η γαλάζια λίμνη Βηρού στα Ιωάννινα

Προορισμός σπάνιας φυσικής ομορφιάς που αξίζει να ανακαλύψετε

Η λίμνη Βηρού, είναι η λίμνη των πηγών του ποταμού Λούρου και βρίσκεται στο 30ο χλμ. Ιωαννίνων – Αρτας, κοντά στο χωριό Βουλιαστά και σε υψόμετρο 296 μ.

«Κρυμμένη» σε μία μοναδική τοποθεσία, η λίμνη Βηρού θα σας εντυπωσιάσει με το μαγευτικό και έντονο γαλάζιο χρώμα της καθώς και με το καταπράσινο τοπίο που απλώνεται ολόγυρά της.

Σπάνιας φυσικής ομορφιάς, η λίμνη Βηρού ή η λίμνη πηγών Λούρου, αποκαλείται από τους ντόπιους και γαλάζια λίμνη, εξαιτίας του χρώματος των νερών της, τα οποία είναι καθαρά ενώ μέσα τους καθρεπτίζονται τα δέντρα που την περιβάλλουν.

Η γαλάζια λίμνη Βηρού στα Ιωάννινα

Το επίσημο όνομά της είναι Βηρός, που ονομάζεται η ρουφήχτρα ή τα βαθιά νερά, ενώ η λίμνη επικοινωνεί υπόγεια με τον Λούρο που εκβάλλει στον Αμβρακικό.

Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης και αποτελεί έναν από τους πολλούς φυσικούς θησαυρούς που κρύβει η Ηπειρος και αξίζει να ανακαλύψετε.

Δείτε επίσης: Λίμνη Πηγών Αώου: Η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

Η λίμνη Βηρού είναι το «κρυφό» μυστικό αρκετών φίλων της φύσης καθώς «κρύβεται» στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Πατρών και, επειδή οι ταξιδιώτες κινούνται πλέον στην Ιόνια Οδό για να πάνε στην πόλη των Ιωαννίνων, αγνοούν αυτό το παραμυθένιο σημείο. Οσοι την επισκέπτονται πάντως μένουν αποσβολωμένοι και δεν σταματούν να τραβούν φωτογραφίες.

Λίμνη Βηρού: Τα χαρακτηριστικά της

Αυτό που αρχικά θα σας εντυπωσιάσει στη λίμνη Βηρού, εκτός από το γαλάζιο της χρώμα και την τοποθεσία, είναι η βλάστηση που έχει δημιουργηθεί στον βυθό της και δεν αναφερόμαστε σε νούφαρα και φύκια αλλά σε ολόκληρα δέντρα τα οποία είναι ορατά από την επιφάνεια της.

Η λίμνη δέχεται νερά από υπόγειους καρστικούς αγωγούς και αφήνει επιφανειακά άνοιγμα μόνο στα ανατολικά, μέσα από το οποίο τα νερά της τροφοδοτούν τον Λούρο. Περιτριγυρίζεται από δεκάδες δέντρα, τα οποία καθρεφτίζονται στην επιφάνειά της, καθώς τα νερά της είναι πεντακάθαρα και με μεγάλη διαύγεια.

Η γαλάζια λίμνη Βηρού στα Ιωάννινα

Είναι στρογγυλή και η διάμετρός της φτάνει τα 100 μέτρα. Το βάθος της δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα. Πολλοί είναι εκείνοι που τους καλοκαιρινούς μήνες απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα καθαρά και δροσερά νερά της, η θερμοκρασία των οποίων βρίσκεται σταθερά στους 11-120C, ενώ κατά τη διάρκεια ολόκληρου του χρόνου είναι ιδανικός προορισμός για περπάτημα, ποδηλασία, πικνίκ και εξερεύνηση στη φύση.

Το 2017, χάρη στη λίμνη Βηρού, ο δήμος Δωδώνης εντάχθηκε στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες», κάτι που βοήθησε στην ανάδειξη του τόπου.

Η γαλάζια λίμνη Βηρού στα Ιωάννινα

Κοντά στην περιοχή είναι κατασκευασμένο το γιγαντιαίο για την εποχή του Υδραγωγείο Λούρου, που κατασκευάσθηκε μετά το 31 π.Χ. με εντολή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου Οκτάβιου, με το οποίο υδρεύετο τότε η πόλη της Νικόπολης.

Η λίμνη Βηρού απέχει από την πόλη των Ιωαννίνων περίπου 30 λεπτά και 15 λεπτά από το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Βρέλλη οπότε αν επισκεφθείτε την πανέμορφη πόλη των Ιωαννίνων μην παραλείψετε να την επισκεφθείτε.

Η γαλάζια λίμνη Βηρού στα Ιωάννινα

Με πληροφορίες από diakopesmas.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.