Ιμβρος – Αγιοι Θεόδωροι: Απόδραση στο καταπράσινο χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχη, με τις ελληνικές εκκλησίες και τον διάσημο καφέ (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ιμβρος νησί Αγιοι Θεόδωροι

Ο Πατέρας Αστέριος Οκουμούσης μιλάει στο Thes.gr για το χωριό και τους ανθρώπους του

Σ’ αυτό το πανέμορφο νησί του Αιγαίου Πελάγους, που ανήκει στις «χαμένες μας πατρίδες», θα απολαύσετε τη ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων του και ένα υπέροχο νοσταλγικό ταξίδι!

Η Ιμβρος (τουρκική ονομασία Gokceada) ανήκει στον Νομό Τσανάκκαλε της Τουρκίας, διατηρεί όμως τόσο έντονο το ελληνικό στοιχείο, με τα γραφικά χωριά της, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της, που ούτε μία στιγμή δεν θα αισθανθείτε πως βρίσκεστε σε μία άλλη χώρα.

Ιμβρος νησί Αγιοι Θεόδωροι Αγιος Γεώργιος Ιερός Ναός εκκλησία

Αν και γύρω της βρίσκονται τα ελληνικά νησιά της Σαμοθράκης και της Λήμνου, αλλά και η Αλεξανδρούπολη, δυστυχώς δεν υπάρχει απευθείας συγκοινωνία, οπότε αναγκαστικά πρέπει να περάσετε στην ασιατική ακτή των Δαρδανελλίων για να την επισκεφθείτε. Είτε από το λιμάνι του Τσανάκκαλε είτε από το λιμάνι του Καμπάτεπε, που βρίσκεται στην Χερσόνησο της Καλλίπολης.

Μην χάσετε την ευκαιρία να γνωρίσετε από κοντά την Ιμβρο. Να ανακαλύψετε ένα ένα το όμορφα χωριά της, να συνομιλήσετε με τους κατοίκους της, να μάθετε τις συγκινητικές ιστορίες τους και να απολαύσετε την ελληνική φιλοξενία.

Ιμβρος νησί Αγιοι Θεόδωροι

Οι καταπράσινοι Αγιοι Θεόδωροι που… αναγεννιόνται

Ενα από τα παλαιότερα και ομορφότερα χωριά της Ιμβρου, είναι οι Αγιοι Θεόδωροι (Zeytinliköy). Βρίσκονται «σκαρφαλωμένοι» στους πρόποδες του βουνού Καστρί, μία ανάσα από το αεροδρόμιο, 3 μόλις χιλιόμετρα δυτικά της πόλης της Ιμβρου και 10 χιλιόμετρα από το νέο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου.

Εχουν πάρει το όνομά τους από την παλαιότερη εκκλησία του νησιού, τους Αγίους Θεόδωρους, που είναι χτισμένη στον κάμπο, στα 500 μέτρα νοτιανατολικά του, εκεί όπου κάποτε βρισκόταν το παλιό χωριό.

Ιμβρος νησί Αγιοι Θεόδωροι

Ο γραφικός οικισμός ξεχωρίζει για το καταπράσινο τοπίο του, με τους ελαιώνες αλλά και τους κέδρους, τα πεύκα και άλλα είδη δέντρων. Απέναντι του ξεπροβάλλει η Αρασιά, η βουνοκορφή όπου υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίας και στην οποία πηγάζουν τα κρυστάλλινα νερά με τα οποία υδρεύεται το χωριό.

Ιμβρος νησί

Οι Αγιοι Θεόδωροι είναι ένα από τα τελευταία χωριά στην Τουρκία που έχουν τόσο έντονη ελληνική παρουσία. Οι κάτοικοί του είναι κυρίως Ελληνες ορθόδοξοι. Αρκετοί απ’ αυτούς έφυγαν και ξαναεπέστρεψαν, δίνοντας νέα πνοή στον τόπο τους. Αναπαλαίωσαν τα παλιά τους σπίτια, άνοιξαν όμορφα καταστήματα, έδωσαν χρώμα και ζωή στο χωριό τους ενώ κατάφεραν να λειτουργήσει και πάλι το ελληνικό νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο.

Η γενέτειρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Οι Αγιοι Θεόδωροι είναι και ο τόπος καταγωγής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος και επισκέπτεται συχνά το νησί και το σπίτι που γεννήθηκε.

Πηγή φωτό: EUROKINISSI///ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ//ΟΙΚΟΥΜ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Στην περιοχή του πάρκου, μπροστά από την εκκλησία του χωριού, θα συναντήσετε και ένα χάλκινο άγαλμα του ενώ υπάρχει και μουσείο προς τιμήν του, το οποίο στεγάζεται στο παντοπωλείο του παππού του και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Αύγουστο του 2009.

Οικογενειακοί τάφοι της οικογένειας του Οικοθμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Ιμβρος Αγιοι Θεόδωροι νεκροταφεία
Νεκροταφεία Αγίων Θεοδώρων – Τάφοι της οικογένειας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Αλλες προσωπικότητες που κατάγονται από το χωριό είναι ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβος, ο Σπύρος Μελετζής, 1906–2003 Φωτογράφος – διάσημος για τις φωτογραφίες της Αντίστασης του 40 και ο αείμνηστος παθολόγος Δημήτρης Φωκάς.

Ιμβρος νησί

Στους Αγίους Θεοδώρους πρέπει να δείτε…

● Τον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου ο οποίος υπολογίζεται ότι χτίστηκε μεταξύ 1775-1785. Είναι ο παλαιότερος Ναός του χωριού. Εγκαινιάστηκε στα εννιάμερα της Θεοτόκου, στις 23 Αυγούστου και από τότε κάθε τέτοια μέρα γιορτάζει μαζί του, με μεγάλο πανηγύρι, και ολόκληρο το χωριό. Βρίσκεται λίγο πριν μπείτε στους Αγίους Θεοδώρους.

Ιμβρος νησί Αγιοι Θεόδωροι Αγιος Γεώργιος Ιερός Ναός εκκλησία

● Τον κεντρικό ναό του χωριού, τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Χτίστηκε περίπου το 1760 με 70. Επίσης τα διάφορα ξωκλήσια που υπάρχουν στο χωριό και γύρω απ’ αυτό.

Ιμβρος νησί

● Το υπέροχο, αλλά δυστυχώς ολοσχερώς κατεστραμμένο από πυρκαγιά νεοκλασικό κτίριο στην είσοδο του χωριού. Υπήρξε το δημοτικό του σχολείο, χτισμένο το 1930 με εισφορές των ίδιων των χωριανών.

Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιοι Θεόδωροι Ιμβρος

● Το κτίριο που χρησιμοποιείται σαν πολιτιστικός σύλλογος Αγίων Θεοδώρων. Χτίστηκε το 1964 με προσωπική εργασία των χωριανών και ύστερα από πρωτοβουλία του τότε μητροπολίτη Ιμβρου Μελίτωνος Χατζή, με σκοπό να λειτουργήσει ως νηπιαγωγείο. Καθώς όμως οι Τουρκικές αρχές επέβαλαν την απαγόρευση της διδασκαλίας της ελληνικής παιδείας στο νησί, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Διαβάστε επίσης  "Βουτιά" στα ταξίδια των Ελλήνων στο εξωτερικό το 2024

Ιμβρος νησί Αγιοι Θεόδωροι Αγιος Γεώργιος Ιερός Ναός εκκλησία

Ο Πατέρας Αστέριος Οκουμούσης στο Thes.gr

Συναντήσαμε τον εφημέριο του χωριού, πατέρα Αστέριο Οκουμούση στον κεντρικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, τον Αγιο Γεώργιο. Μας αποκάλυψε πως για έναν αιώνα, η οικογένειά του λειτουργεί σ’ αυτόν τον τόπο: «Σ’ αυτόν τον ναό υπήρξε ιερέας ο παππούς μου, ο οποίος είχε παπαδοπαίδι τότε τον σημερινό Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος κατάγεται και μεγάλωσε εδώ. Μετά τον παππού μου, ιερέας εδώ υπήρξε για 43 χρόνια ο πατέρας μου, 1 χρόνο περισσότερο από τον παππού, και από το 2010 έως σήμερα, είμαι εγώ ο ιερέας του ναού».

Αγιοι Θεόδωροι Ιμβρος οικογένεια Οκουμούση παππάδες
Ο παππούς και ο πατέρας του Αστέριου Οκουμούση

Για τον ιστορικό ναό αλλά και τις εκκλησίες του χωριού ο πατέρας Αστέριος Οκουμούσης αποκάλυψε: «Ο Αγιος Γεώργιος χτίστηκε περίπου το 1760 με 70. Το εξωτερικό μέρος, προστέθηκε 100 χρόνια μετέπειτα. Ο ναός λειτουργεί συνέχεια. Οι δύο μεγάλοι Ναοί του χωριού είναι ο Αγιος Γεώργιος και η Παναγία. Γύρω γύρω υπάρχουν πολλά ξωκλήσια, όπως οι Ταξιάρχης, Αγία Θέκλα, Αη Γιώργης, Αγιος Χαράλαμπος, Χριστός κ.α. Υπάρχει και το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, εκεί που ήταν το παλιό χωριό, στον κάμπο μέσα, στο οποίο και λειτουργούμε. Πρόκειται για την παλαιότερη εκκλησία του νησιού. Λένε πως χτίστηκε πάνω σε αρχαιοελληνικό ναό. Μετά το χωριό μεταφέρθηκε».

Ιμβρος νησί Αγιοι Θεόδωροι Αγιος Γεώργιος Ιερός Ναός εκκλησία

Οσον αφορά τους Ελληνες κατοίκους των Αγίων Θεοδώρων, τόνισε: «Το χειμώνα μένουμε περίπου 75-80 άτομα. Και αυτό κυρίως γιατί άνοιξαν τα σχολεία και γύρισε κόσμος, γονείς, παιδιά. Εχει αυξηθεί ο πληθυσμός παρόλο που έχουν φύγει σχεδόν όλοι οι παλιοί. Το καλοκαίρι υπάρχουν γύρω στους 125 κατοίκους, οι οποίοι τον Νοέμβριο επιστρέφουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη για να πάνε κοντά στα παιδιά τους. Επιστρέφουν ξανά την άνοιξη που είναι το Πάσχα. Στο χωριό έχει μόνο 3-4 ηλικιωμένους, οι υπόλοιποι είμαστε νεότεροι».

Ιμβρος νησί Αγιοι Θεόδωροι Αγιος Γεώργιος Ιερός Ναός εκκλησία

Περπατήστε στα καλντερίμια του, πιείτε τον διάσημο καφέ του και ταξιδέψτε στο παρελθόν

Οι Αγιοι Θεόδωροι συγκαταλέγονται στα πιο δημοφιλή χωριά του νησιού και όχι άδικα. Τουρίστες από την Τουρκία, την Ευρώπη αλλά και όλο τον κόσμο, τους επισκέπτονται για να περπατήσουν στα καλντερίμια του και να απολαύσουν τη φιλοξενία των κατοίκων του. Το χωριό, εκτός των άλλων, φημίζεται για τα καφενεία του, τα υπέροχα γλυκά του και το καλό φαγητό.

Ιμβρος νησί Αγιοι Θεόδωροι

Περπατήστε σε κάθε γειτονιά του και δείτε τα πετρόκτιστα σπίτια, που κάποτε έσφυζαν από ζωή. Σήμερα, αρκετά είναι ερειπωμένα ενώ άλλα έχουν αναπαλαιωθεί. Ενας αέρας νοσταλγίας «πνέει» πάνω από τους Αγίους Θεοδώρους που μαρτυρούν σε κάθε σημείο την ελληνική καταγωγή τους.

Η ίδια ατμόσφαιρα επικρατεί και στην κεντρική πλατεία του χωριού. Περιποιημένη και πολύχρωμη, με κάθε λογής λουλούδια, σας περιμένει να ξαποστάσετε και να απολαύσετε τον καφέ σας.

Madam's Dibek Coffee Αγιοι Θεόδωροι Ιμβρος καφέ dibek Ελληνες

Εκεί θα συναντήσετε και το «Madam’s Dibek Coffee», ένα από τα πιο παλιά καφενεία στην Τουρκία, αν όχι το παλαιότερο, το οποίο εδώ και τέσσερις γενιές ανήκει σε Ελληνες.

Το καφενείο, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1890, σερβίρει με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, όλα αυτά τα χρόνια, τον διάσημο καφέ dibek (ντεμπέκ), που ξεχωρίζει για την ποιότητα, τη γεύση και το άρωμά του.

Madam's Dibek Coffee Αγιοι Θεόδωροι Ιμβρος καφέ dibek Ελληνες

Δείτε περισσότερα: Το πιο παλιό καφενείο στην Τουρκία βρίσκεται στην Ιμβρο, είναι ελληνικό και σερβίρει τον πιο διάσημο καφέ! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Τηρείστε την παράδοση και συνοδέψτε τον με ένα ελληνικό γλυκό. Αν θέλετε να πιείτε κάτι κρύο, προτείνουμε λεμονάδα μέντας.

Στους Αγίους Θεοδώρους θα απολαύσετε και το φαγητό σας, με αγνά υλικά του νησιού, το οποίο πολλές φορές συνοδεύεται από ζωντανή μουσική με ελληνικό λαϊκό και ρεμπέτικο ρεπερτόριο. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε χειροποίητα σιροπιαστά καθώς και την πουτίγκα μαστίχας (κρέμα) του κύριου Παναγιώτη στο μπαλκόνι του Cafe Garaj, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα του νησιού και ακούγοντας μόνο ελληνική μουσική.

Μαγαζί Ιμβρος

Extra Info

◦ Οι Αγιοι Θεόδωροι βρίσκονται δίπλα στο Γλυκύ, το Σχοινούδι και τα Αγρίδια, και είναι ένα από τα τελευταία χωριά της Τουρκίας με ελληνική παρουσία. Στο χωριό το 2013 άνοιξε ελληνικό δημοτικό σχολείο και το 2018 φοιτούσαν 10 μαθητές. Το 2017 άνοιξε ελληνικό νηπιαγωγείο και το 2018 φοιτούσαν 7 μαθητές.

◦ Οι κάτοικοί του ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία και ειδικότερα με την καλλιέργεια της ελιάς, κάποιοι ωστόσο υπήρξαν κεραμοποιοί, σιδηρουργοί, ξυλουργοί, υποδηματοποιοί και μυλωνάδες.

Ιμβρος νησί Αγιος Γεώργιος Ιερός Ναός εκκλησία

Εικόνα Χριστός ιστορικό κειμήλιο Ιμβρος Αγιοι Θεόδωροι

Με πληροφορίες από imvrosisland.org, imbrosunion.gr