Κούλουμα στον Σοχό: Ζήστε μία αξέχαστη εμπειρία με τους Κουδουνοφόρους, γευτείτε ντόπιες γεύσεις και ανακαλύψτε την όμορφη κωμόπολη (ΦΩΤΟ)

Αφιέρωμα Σοχός Κούλουμα

Μία κοντινή απόδραση από τη Θεσσαλονίκη που θα λατρέψετε

Βόρεια της λίμνης Βόλβη, 52 χιλιόμετρα περίπου από τη Θεσσαλονίκη, σε υψόμετρο 675 μέτρων στους πρόποδες του Βερτίσκου, θα συναντήσετε τον Σοχό.

Πρόκειται για μία όμορφη κωμόπολη, με πλούσια τοπική παράδοση και πανάρχαια έθιμα, στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και καταπράσινο φυσικό περιβάλλον.

Ενας τόπος ξεχωριστός, που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη του, εκτός από ζεστή φιλοξενία και ποικιλία ανεκτίμητων εμπειριών.

Σοχός απόδραση κωμόπολη Θεσσαλονίκη

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 το χωριό διατηρούσε τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με οικίες μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτους δρόμους και βρύσες σε κάθε γειτονιά. Ωστόσο, μετά το σεισμό του 1978, αυτή η ενδιαφέρουσα και γραφική φυσιογνωμία επηρεάστηκε σημαντικά, καθώς λίγες ήταν οι οικίες που δεν έπαθαν ζημιά.

Σοχός απόδραση κωμόπολη Θεσσαλονίκη

Ακόμη και έτσι όμως, στο Σοχό θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για να δείτε, που θα μετατρέψουν την επιλογή σας σε μία αξέχαστη απόδραση.

Σοχός απόδραση κωμόπολη Θεσσαλονίκη

Εκτός από το καλό φαγητό που μπορείτε να γευτείτε στις παραδοσιακές ταβέρνες του και τα εστιατόρια, έχετε τη δυνατότητα να δείτε από κοντά την αναβίωση κορυφαίων εθίμων, όπως του παραδοσιακού καρναβαλιού των Κουδουνοφόρων (Μέριου), την περίοδο του Τριωδίου και του λαϊκού πανηγυριού των 12 Αποστόλων, το τριήμερο 28-29- 30 Ιουνίου.

Σοχός Σοχό απόδραση κωμόπολη Θεσσαλονίκη

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το ναό του Αγίου Γεωργίου με το εντυπωσιακό καμπαναριό, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Η ιστορική του παράδοση και ο ρόλος που διαδραμάτισε στα δύσκολα χρόνια το κάνουν εξαιρετικά σημαντικό. Είναι ένα εμβληματικό οικοδόμημα που ενώνει τους ανθρώπους του ενώ στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε εντυπωσιακές εικόνες.

Μουσείο Σοχού

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο του Σοχού, όπου εκεί θα γνωρίσετε την ιστορία του. Το κτίριο που φιλοξενείται είναι το μοναδικό που απέμεινε από το σεισμό του 1978 στο κέντρο της πόλης. Εκεί θα βρείτε συγκεντρωμένα τα δύο τοπικά έθιμα, το καρναβάλι και το κισπέτ, την πάλη με λάδι καθώς επίσης εργαλεία και αντικείμενα που σώθηκαν την τελευταία στιγμή από την καταστροφή.

Εργαστήρι Παραδοσιακών Στολών Σοχού

Φυσικά μπορείτε να δείτε και το Εργαστήριο των Παραδοσιακών Στολών που αυτή την περίοδο έχει πάρει… φωτιά, ετοιμάζοντας τις στολές των Κουδουνοφόρων.

Σοχός απόδραση κωμόπολη Θεσσαλονίκη

Ο Σοχός αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό και για όσους αγαπούν τη φύση καθώς ενδείκνυται για ξεχωριστές αποδράσεις στο δάσος, κάνοντας ποδήλατο, ιππασία και πεζοπορία.

Σοχός απόδραση κωμόπολη Θεσσαλονίκη

Περάστε μία αξέχαστη Καθαρά Δευτέρα στο Σοχό με τους Κουδουνοφόρους

Αυτές τις μέρες τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Σοχό, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά τους παραδοσιακούς και φημισμένους κουδουνοφόρους. Οι Μέριου, όπως είναι γνωστοί, αποτελούν ένα δρώμενο που παραμένει αναλλοίωτο στο πέρασμα των αιώνων χάρη στο μεράκι και την ψυχή των Σοχινών ενώ είναι εγγεγραμμένο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2019.

Σοχός Κουδουνοφόροι Αποκριές

Μπορεί γι’ ακόμη μία χρονιά να υπάρχουν περιορισμοί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο το πανάρχαιο αυτό έθιμο, που πηγαίνει από γενιά σε γενιά, θα αναβιώσει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το χάσετε.

Σοχός κωδωνοφόροι κουδουνοφόροι

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ανεξάρτητο Ενωτικό Κοινοτικό Συμβούλιο Σοχού «Σεβόμενος τα Υγειονομικά Πρωτόκολλα, ο ΣΟΧΟΣ, θα γιορτάσει όπως από αιώνων πράττει, την ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ του ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, τους ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΥΣ του». Ωστόσο, όπως αναφέρει δεν θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις καθώς η διοργάνωσή τους απαγορεύεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

Σοχός απόδραση κωμόπολη Θεσσαλονίκη

Ετσι και φέτος, όπως αιώνες τώρα, θα ηχήσει ο διαπεραστικός ήχος των κουδουνιών, που ακούγεται απ’ άκρη σ’ άκρη στους πρόποδες του όρους Βερτίσκου και ο βαρύς, επιβλητικός βηματισμός των Κουδουνοφόρων, που κάνουν τη γη να σείεται. Σίγουρα αυτό που θα σας τραβήξει την προσοχή, είναι οι περίτεχνες στολές που φορούν, όλες μαστορεμένες και φτιαγμένες με τέχνη και μεράκι.

στολές Κουδουνοφόροι Σοχού

Ειδικοί τεχνίτες δουλεύουν γι’ αυτές σχεδόν όλο το χρόνο. Τα μοναδικά κοστούμια με τις επιρροές από το παρελθόν και τις συνήθειες των προγόνων, φτιαγμένες από δέρματα ζώων, με πολύχρωμες κορδέλες, τσαρούχια και βέβαια τα κουδούνια, το σήμα κατατεθέν του καρναβαλιού με τον ήχο που ξεσηκώνει, είναι το καύχημα της περιοχής. Το έθιμο του καρναβαλιού στο Σοχό, ξεκινά από το τριώδιο με αποκορύφωση την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα όπου μοιράζεται και η παραδοσιακή φασολάδα… Λέγεται πως αν το καρναβάλι είναι καλό θα πάει καλά και η σοδιά.

Λίγα λόγια για το πανάρχαιο έθιμο των Κουδουνοφόρων

Οι Κουδουνοφόροι είναι ένα δρώμενο, που συνδέεται με την ευφορία της γης, και τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαρής Δευτέρας. Εθιμο πανάρχαιο, που τα χαρακτηριστικά του φανερώνουν καθαρά κατάλοιπα των εορτών της Ανοιξης, τα οποία είχαν σχέση με τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Σύμβολο αυτής της διαδικασίας της φυσικής βλάστησης θεωρείται ο θεός Διόνυσος.

Διαβάστε επίσης
Σοχός: Πλήθος κόσμου στο πανηγύρι των Αγίων Αποστόλων (ΦΩΤΟ)

Σοχός Κουδουνοφόροι Αποκριές

Οι τραγόμορφοι Κουδουνοφόροι (Μέριου) του Σοχού Θεσσαλονίκης έχουν βαθιές ρίζες αφού είναι αρχέγονο κατάλοιπο από Διονυσιακές λατρείες και Βακχεία. Μέσα τους ενυπάρχει το «δέος» και η αρχέγονη ιερότητα του προχριστιανικού ενστίκτου και των συναισθημάτων. Οι Σοχινοί έδιναν πολύ μεγάλη σημασία στην επιτυχία του καρναβαλιού. Υποστηρίζουν, ότι θα πάει καλά η χρονιά μόνο αν θα γίνουν καλά καρναβάλια!

Σοχός Κουδουνοφόροι Αποκριές

Ολοι οι χωριανοί βγαίνουν στους δρόμους, στα καφενεία, μα οι περισσότεροι μαζεύονται στην πλατεία του χωριού. Ο επισκέπτης θα συναντήσει εκεί τα «καρναβάλια», που ενώ περπατούν αργά για να ακούγεται ο παράξενος ήχος των κουδουνιών τους, γυρίζουν δυο-δυο, τρία-τρία και κερνάνε φίλους και γνωστούς. Στην πλατεία τα νταούλια και οι ζουρνάδες δεν σταματάνε ούτε λεπτό.

Ολος ο κόσμος, Σοχινοί και επισκέπτες, χορεύουν ασταμάτητα και τα καρναβάλια στη μέση του κύκλου, χοροπηδούν και κουνούν της ξύλινες γκλίτσες ή τα σπαθιά τους. Οι μασκοφόροι αυτοί περνούν από τις γειτονιές και τις πλατείες και τραγουδούν το εξής τραγούδι: «Τι κακό έκανα ο καημένος μες σ’ αυτήν τη γειτονιά και με βγάλαν τ’ όνομά μου: ψεύτη, κλέφτη και φονιά! Αχ ντουνιά, κιαφέρ ντουνιά μ’ εμένα μην πενιέσαι, δεν ήμουν εγώ που σε εγλένταγα και τώρα μ’ απαρνιέσαι!»

Για καλό φαγητό στο Σοχό

Ο Σοχός φημίζεται για τις υπέροχες ταβέρνες του και το καλό φαγητό. Το Thes.gr επέλεξε και σας προτείνει που μπορείτε να φάτε παραδοσιακές γεύσεις ή να αγοράσετε εκλεκτά κρέατα, όχι μόνο αυτό το τριήμερο, αλλά οποιαδήποτε στιγμή και αν επιλέξετε να κάνετε μία μίνι εκδρομή για να ανακαλύψετε την όμορφη αυτή κωμόπολη στον Βερτίσκο.

Απολαύστε τα εκλεκτά εδέσματα και το υπέροχο περιβάλλον στην Ταβέρνα ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ

Ταβέρνα το Αρχοντικό Σοχός

Στο κέντρο του Σοχού, στο χώρο του παλιού κινηματογράφου θα βρείτε την ταβέρνα Αρχοντικό, που όπως μαρτυράει και το όνομά της ξεχωρίζει για την αισθητική του χώρου και το ζεστό περιβάλλον της. Η μεγάλη καλόγουστη σάλα και η θαλπωρή από το τεράστιο τζάκι θα σας κάνουν να αισθανθείτε άνετα και να απολαύσετε την υπέροχη φιλοξενία και εξυπηρέτηση των ανθρώπων της.

Στο Αρχοντικό θα γευτείτε παραδοσιακές συνταγές φτιαγμένες αποκλειστικά με εκλεκτά τοπικά προϊόντα, καλό κρασί για όλα τα γούστα αλλά και γεύσεις που θα εκπλήξουν τον ουρανίσκο σας.

Ταβέρνα το Αρχοντικό Σοχός

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως η ταβέρνα έχει στο ενεργητικό της διακρίσεις που αφορούν την ποιότητα των υπηρεσιών και του φαγητού που προσφέρει. Και αν είστε τυχεροί, μπορείτε να απολαύσετε και ζωντανή μουσική με παραδοσιακά όργανα.

INFO

Εθνικής Αντιστάσεως, Σοχός
Τ: 23950 23 063
FB: Αρχοντικό- Σοχός Θεσσαλονίκης

Για καλό κρασί και πεντανόστιμες γεύσεις στην ταβέρνα ΤΑ ΕΞΟΧΙΚΑ

Ταβέρνα τα Εξοχικά Σοχός

Οι μέρες της αποκριάς είναι συνυφασμένες στο μυαλό όλων με καλή ατμόσφαιρα, εξαιρετικό κρασί και καθαρές γεύσεις που απογειώνουν όλες τις αισθήσεις. Στην ταβέρνα «Τα Εξοχικά» θα βρείτε σίγουρα αυτό που αναζητάτε, ώστε να συνδυάσετε την απόδρασή σας με καλό φαγητό.

Μέσα σε μία ζεστή ατμόσφαιρα, με το μονίμως αναμμένο τζάκι τους, οι άνθρωποί της σας περιμένουν με ανεβασμένη διάθεση να σας σερβίρουν εξαιρετικής ποιότητας φαγητό, εμπνευσμένο από παραδοσιακές συνταγές της ελληνικής κουζίνας.

Ταβέρνα τα Εξοχικά Σοχός

Σε συνδυασμό με τη μοναδική ατμόσφαιρα, το υπέροχο περιβάλλον και την άψογη εξυπηρέτηση δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξαναεπισκεφθείτε την ταβέρνα «Τα Εξοχικά».

INFO

Τρικούπη Χαριλάου 54, Σοχός
Τ: 23950 22 701
FB: Ταβερνα Εξοχικα

Προμηθευτείτε ντόπιο κρέας από το Κρεοπωλείο Φάρμα Κατσούφη

Κρεοπωλείο Κώστας Φάρμα Κατσούφη Σοχός

Φεύγοντας από το Σοχό μην παραλείψετε να περάσετε από το Κρεοπωλείο Φάρμα Κατσούφη και να προμηθευτείτε εκλεκτά ντόπια κρέατα Σοχού! Ο Αγγελος Κατσούφης, με πάθος για το αγνό κρέας, φέρνει στο πιάτο σας ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από τη Φάρμα του.

Στο κρεοπωλείο θα βρείτε εξαιρετικό μοσχαράκι δικής του παραγωγής, γευστικά χοιρινά, κοτόπουλα αλλά και τα διάσημα λουκάνικα και σουτζουκάκια καθώς και μοσχάρι ξηρής ωρίμανσης(dry aged), διαδικασία που προσδίδει στο κρέας βαθύτερη γεύση.

Φάρμα Κατσούφη ντόπια κρέατα Σοχός

Το Κρεοπωλείο Φάρμα Κατσούφη επιδιώκει πάντα τη διασφάλιση της ποιότητας σε κάθε στάδιο της παραγωγής με απόλυτο σεβασμό στα ζώα, στη φύση και στον πελάτη. Οποιαδήποτε εποχή και αν επισκεφθείτε την περιοχή, καθημερινά θα βρείτε στο κρεοπωλείο κατσίκια και αρνιά από παραγωγούς του Σοχού!

INFO

Σοχός
Τ: 23950 22 555
Instagram: farma_katsoufi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.