Λίμνη Κερκίνη: Ενας υπέροχος υδάτινος κόσμος (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

limni kerkini serres makedonia

9 πράγματα που πρέπει να μάθετε για την πιο εναλλακτική λίμνη της Ελλάδας

9 πράγματα που πρέπει να μάθετε για την πιο εναλλακτική λίμνη της Ελλάδας

Σπάνιος υδροβιότοπος, μοναδική ομορφιά, φήμη που ξεπερνά τα σύνορα της Ελλάδας. Ενας εναλλακτικός προορισμός, σε μικρή απόσταση από την πόλη της Θεσσαλονίκης και ακόμη πιο μικρή από την πόλη των Σερρών, που μας περιμένει να τον ανακαλύψουμε και να τον εξερευνήσουμε.

limni kerkini serres makedonia

Προστατευμένη από τα βουνά και ευλογημένη από τα νερά του Στρυμόνα, η λίμνη Κερκίνη απλώνει την υδάτινη αγκαλιά της για όλα τα είδη πανίδας και χλωρίδας που την επέλεξαν.

Η παρόχθια βλάστηση με παραποτάμια δάση από άγριες ιτιές, τα νούφαρα που επιπλέουν σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, η μεγάλη ποικιλία ψαριών, τα άγρια πουλιά, το μοναδικό θέαμα με τους νεροβούβαλους που κολυμπούν στα ήσυχα νερά της λίμνης, τα άλογα στις όχθες και τα ήσυχα χωριουδάκια την μετατρέπουν πραγματικά σε έναν παράδεισο επί γης!

limni kerkini serres makedonia

Ο υπέροχος ορίζοντας από τα ορεινά συγκροτήματα του όρους Μπέλλες και των Κρουσίων, χαρίζουν στο τόπο μια γοητεία μοναδική, που περιμένει να τον ανακαλύψετε με κάθε λογής τρόπο…  Υπέροχες βαρκάδες, πεζοπορικές διαδρομές, βόλτες με άλογα και ποδήλατα, καγιάκ στη λίμνη, συγκλονιστικές ντόπιες γεύσεις, συνθέτουν το σκηνικό του θαυμαστού κόσμου του υδροβιότοπου της λίμνης Κερκίνης!!!

9 πράγματα που θέλετε να μάθετε για τη λίμνη Κερκινη

1. H λίμνη που την τροφοδοτεί ο Στρυμόνας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Περίπου 20.000 χρόνια πριν, οι παγετώνες που έλιωναν στη Pοδόπη σχημάτισαν μια τεράστια λίμνη που κάλυψε τα χαμηλότερα μέρη της πεδιάδας των Σερρών και του Στρυμόνα. Oι συνεχείς προσχώσεις από τον ποταμό και τους πολλούς χειμάρρους μείωσαν το βάθος και την έκταση της λίμνης. Στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους η μεγάλη λίμνη έχει χωριστεί σε δύο μικρότερες, την Kερκινίτιδα και την Πρασσιάδα. H σημερινή λίμνη Kερκίνη είναι μάλλον η αρχαία Πρασσιάδα. Πολλοί θεωρούν εσφαλμένα πως η Kερκίνη είναι τεχνητή λίμνη λόγω του φράγματος που κατασκευάστηκε εκεί το 1932 για την άρδευση της πεδιάδας των Σερρών. Αυτό όμως είναι λάθος, γιατί η λίμνη προϋπήρχε. Στα βόρεια της λίμνης δεσπόζει το όρος Kερκίνη, που είναι όμως περισσότερο γνωστό με τη βουλγαρική ονομασία Mπέλες (το ωραίο βουνό).

limni kerkini serres makedonia

2. Τα έργα δημιουργίας της λίμνης ξεκίνησαν από την αμερικάνικη εταιρεία Monks-Ulen το 1928 και ολοκληρώθηκαν από το ελληνικό κράτος. Περιελάμβαναν τη δημιουργία αναχωμάτων, την κατασκευή φράγματος, την αποξήρανση της λίμνης του Αχινού, τη δημιουργία διωρύγων άρδευσης, την κατασκευή δικτύου τάφρων και τη διευθέτηση χειμάρρων, έτσι ώστε να αυξηθεί και ταυτόχρονα να προστατευτεί η γεωργική παραγωγή, που ως η κυρία οικονομική δραστηριότητα του Νομού Σερρών εξαρτάται άμεσα από την υδροδοτική ικανότητα της λίμνης Κερκίνης.

limni kerkini serres makedonia

3. Το 1932 στήθηκε ένα φράγμα κοντά στο χωριό Λιθότοπος,  ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Το 1952 αναγκάστηκαν να υψώσουν το ανάχωμα , γιατί και πάλι ο ποταμός ξέφευγε από τα όρια του. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα.

limni kerkini serres makedonia

4. Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμ. ανάλογα με την εποχή. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα, και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από το Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια.

Διαβάστε επίσης
Αυξήθηκε σημαντικά η χιονοκάλυψη στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας

5. Η τεχvητή λίμvη Κερκίvης βρίσκεται στo ΒΔ τμήμα τoυ voμoύ Σερρώv. Είvαι έvας από τoυς 10 Υγρότoπoυς Διεθvoύς Σημασίας της Ελλάδας (γvωστoί και ως Υγρότoπoι Ramsar) και έχει ανακηρυχτεί Εθνικό Πάρκο. Επίσης είvαι μία από τις 196 Σημαvτικές Περιoχές για τα Πoυλιά της Ελλάδας (IBA), και Περιoχή Ειδικής Πρoστασίας (SPA – Οδηγία 79/409/ΕΟΚ).

limni kerkini serres makedonia

Στο παρυδάτιο δάσος βρίσκουν καταφύγιο 276 καταγεγραμμένα είδη πουλιών που αποτελούν το 68% των ειδών που υπάρχουν στην χώρα μας, 70 από τα οποία είναι σπάνια ή κινδυνεύουν –π.χ. ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος, η λαγγόνα, ο νυκτοκόρακας, η χουλιαρομύτα, η χαλκόκοτα, ο μαυροπελαργός και όλοι οι τσικνιάδες- και θεωρούνται προστατευόμενα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

limni kerkini serres makedonia

Την άνοιξη, καθώς η λίμνη πλημμυρίζει, το δάσος από ιτιές, αλμυρίκια, πλατάνια, σκλήθρα και λευκές, αποτελεί έναν σημαντικότατο χώρο αναπαραγωγής και φωλιασμού των υδρόβιων πουλιών. Επίσης, η λίμνη Κερκίνη έχει και τη μεγαλύτερη υδάτινη έκταση που καλύπτεται από νούφαρα στην Ελλάδα (περίπου 7 τ.χ.), η οποία προσφέρει ένα εξαιρετικό καταφύγιο για ψάρια όπως ο κυπρίνος (γριβάδι), το χέλι, η πεταλούδα, ο γουλιανός κλπ. ενώ στα όριά της ζει ένας σημαντικός αριθμός διαφορετικών αμφιβίων, ερπετών και ασπόνδυλων ειδών.

limni kerkini serres makedonia

6. Στα άκρα του παρυδάτιου δάσους ζει ο μεγαλύτερος αριθμός βουβαλιών στην Ελλάδα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή, που γειτονεύει με τη λίμνη, ζουν πολλά θηλαστικά, όπως το τσακάλι, ο λύκος, η αγριόγατα, ο λαγός, η αλεπού, η νυφίτσα, το ζαρκάδι, ο ασβός κ.τ.λ.

limni kerkini serres makedonia

7. Στα βόρεια της περιοχής εκτείνεται ο ορεινός όγκος της Κερκίνης (Μπέλλες) με υψόμετρο 2.031 μ., ο οποίος αποτελεί το φυσικό σύνορο Ελλάδας – Βουλγαρίας, ενώ στα νότια και νοτιοδυτικά, το Δύσωρο και το Μαυροβούνι (Κρούσσια), με υψόμετρο 1.179 μ.

limni kerkini serres makedonia

Έχοντας ως βάση το χωριό Κερκίνη μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τα όμορφα γύρω χωριά Μανδράκι, Ακριτοχώρι και Νεοχώρι, Άνω και Κάτω Πορόια, Βυρώνεια, Λιμνοχώρι, Χρυσοχώραφα και Λιθότοπο, αλλά και τις κωμοπόλεις Σιδηρόκαστρο και Ροδόπολη. Επίσης, επισκεφτείτε το ακριτικό χωριουδάκι Άγκιστρο με τα ιαματικά λουτρά, κοντά στα σύνορα και στο τελωνείο του Προμαχώνα.

limni kerkini serres makedonia

Ανατολικά της λίμνης, 25 χλμ. από τις Σέρρες βρίσκεται το δάσος του Λαϊλιά, ένας τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει και ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης, στη δυτική όχθη του Στρυμόνα και το περίφημο σπήλαιο της Αλιστράτης -50χλμ από τις Σέρρες, στη θέση Πετρωτό-που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρωπης.

limni kerkini serres makedonia

8. Η λίμνη Κερκίνη ενδείκνυται για πλήθος δραστηριοτήτων. Αποτελεί τη χαρά του εναλλακτικού τουρίστα, που έχει να δει και να κάνει πολλά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρασυρθείτε και να μην δοκιμάσετε έστω και μία από τις δραστηριότητες που έχουν βρει «στέγη» στις όχθες της λίμνης. Οργανωμένες εξορμήσεις με 4×4, βαρκάδες, ιππασία, κανό, ποδηλασία, πεζοπορία, birdwatching, τοξοβολία, φωτογραφική περιήγηση, πεζοπορία ή ορειβασία, ψάρεμα και spa σε θερμά λουτρά. Oλα τα παραπάνω οργανώνονται από ειδικά γραφεία ή από ξενώνες.

limni kerkini serres makedonia

9. Φυσικά μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις τοπικές γεύσεις. Σπεσιαλιτέ με βάση το βουβαλίσιο κρέας, όπως μαγειρευτό στη γάστρα, βουβαλίσια λουκάνικα, βουβαλίσιες μπριζόλες καθώς επίσης αγριογούρουνο, ψάρια της λίμνης, πεντανόστιμους μεζέδες και γλυκά εδέσματα. Αυτά και ακόμη περισσότερα θα τα βρείτε σε όλες τις ταβέρνες της περιοχής, τόσο στις παραλίμνιες όσο και στα χωριά πάνω στο βουνό.

limni kerkini serres makedonia
limni kerkini serres makedonia
limni kerkini serres makedonia

Με πληροφορίες από fragmakerkinis.gr,  kerkini.gr, clickatlife.gr, in2life.gr