Θα μπορούσαμε να την συμπεριλάβουμε στους «κρυμμένους θησαυρούς» της Κρήτης, παρότι τα τελευταία χρόνια η φήμη της έχει… εκτοξευθεί και αποτελεί πλέον top παραθεριστικό προορισμό!
Ο λόγος για τη Λίμνη Κουρνά -Κορησία κατά την αρχαιότητα-, τη μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην Κρήτη, αλλά και τη μεγαλύτερη σε νησί στη Μεσόγειο, η οποία αποτελεί σημαντικό οικοσύστημα και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000.
Θα την ανακαλύψετε μεταξύ Χανίων και Ρεθύμνου, ελάχιστα χιλιόμετρα από τη θάλασσα, στις βόρειες παρυφές των Λευκών Ορέων, σε ένα κοίλωμα που δημιουργήθηκε από καρστικό βύθισμα, περιτριγυρισμένη από χρυσοπράσινους ελαιώνες, λευκή άμμο και ένα εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον.
Εκεί, όπου τα υπόγεια νερά από τα Λευκά Ορη αναβλύζουν από την πηγή Αμάτι, κοντά στο χωριό Κουρνάς (2,5χλμ.), στη δυτική Κρήτη, και σχηματίζουν την υπέροχη λίμνη με τα γαλαζοπράσινα νερά.
Η εικόνα της θα σας μαγέψει με την πρώτη ματιά. Είτε την επισκεφθείτε καλοκαίρι και κάνετε μπάνιο ή βόλτα με θαλάσσιο ποδήλατο στα νερά της, είτε χειμώνα και απολαύσετε τον περίπατό σας και το απερίγραπτο τοπίο που απλώνεται ολόγυρά σας.
Τα επιβλητικά βουνά που καθρεπτίζονται στα νερά της, σε συνδυασμό με την κατάλευκη παραλία, την καταπράσινη βλάστηση και τα υπέροχα καφέ και ταβερνάκια που υπάρχουν στο σημείο, δημιουργούν ένα μαγευτικό σκηνικό που θα σας μείνει αξέχαστο. Εννοείται πως αν βρεθείτε στην Κρήτη πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε τη Λίμνη Κουρνά στην ταξιδιωτική σας λίστα. Ειδικά για τους λάτρεις της φύσης, αποτελεί τον απόλυτο φυσιολατρικό προορισμό…
Τα υδροχαρή φυτά και τα δέντρα της, προσφέρουν απάνεμο καταφύγιο στην ορνιθοπανίδα της περιοχής ενώ η νοτισμένη της «αγκαλιά» συντηρεί πληθυσμούς πουλιών και λιμναίων οργανισμών. Μεταξύ των μόνιμων «ενοίκων» του φιλόξενου υγροβιότοπου θα συναντήσετε νερόκοτες, πάπιες, χήνες, ερωδιούς, κορμοράνους, χέλια, νερόφιδα, χρυσόψαρα και ένα σπάνιο είδος χελώνας, που είναι και το πιο πολυφωτογραφημένο στη λίμνη.
Ο λιλιπούτιος υδάτινος κύκλος (1087 μ. μήκος, 880 μ. πλάτος), που στην ουσία μοιάζει με αχλάδι, αυξάνεται τον χειμώνα, λόγω των υδάτων από τις παρακείμενες πηγές των βουνών, ενώ μειώνεται το καλοκαίρι , αποκαλύπτοντας μια λευκόχρυση, αμμώδη λουρίδα. Τα σχεδόν διάφανα, ρηχά νερά της όχθης, οδηγούν σταδιακά στο σκουρόχρωμο «άπατο» κέντρο της, κατά την τοπική βέβαια δοξασία (στην πραγματικότητα στα 22,5 μ. μέγιστο βάθος).
Extra Info: Μην χάσετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τη λίμνη με το θαλάσσιο ποδήλατο και να δείτε από κοντά τις νεροχελώνες καθώς και να κάνετε μπάνιο στα καθαρά νερά της.
📍 GOOGLE MAP
Η Λίμνη Κουρνά βρίσκεται στα όρια του δήμου Αποκορώνου στα ανατολικά του νομού Χανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Ρεθύμνου. Απέχει 20 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και 45 χλμ. από τα Χανιά, μόλις 4 χιλιόμετρα από την Γεωργιούπολη.
Η ονομασία της από Κορήσια σε Κουρνά
Στην αρχαιότητα αναφέρεται από τον Στέφανο τον Βυζάντιο με την ονομασία Κορήσια και φέρεται στην περιοχή να υπήρχε αρχαίος ναός που αποδιδόταν στην Κορήσια Αθηνά, ο οποίος ήταν πιθανότατα αφιερωμένος στον Ιππο ή και στην Κόρη. Φέρεται ότι αυτά τα ονόματα έδωσαν το παλαιότερο τοπωνύμιο Ιπποκορώνα, που αργότερα παραφράστηκε ως Αποκορώνα.
Η αλλαγή της ονομασίας της λίμνης Κορησσία τοποθετείται κατά την περίοδο της Αραβοκρατίας στην Κρήτη και η προέλευση του ονόματος άλλοτε αποδίδεται σε αραβική λέξη που σημαίνει λίμνη ή λουτήρας και άλλοτε ως παράφραση της ελληνικής λέξης κρουνός.
Δείτε επίσης: Παραλία Πρέβελη: Ο τροπικός παράδεισος με το φοινικόδασος που πρέπει να επισκεφθείς σίγουρα μία φορά στη ζωή σου (ΦΩΤΟ)
Οι θρύλοι της λίμνης Κουρνά
Η Λίμνη Κουρνά εκτός από τα κάλλη της, φημίζεται και για τους θρύλους της! Ο πρώτος μιλάει για μια ξανθιά κοπέλα η οποία πριν από αρκετά χρόνια επιδίωκε να σωθεί από τις ερωτικές ορέξεις του πατέρα της ο οποίος είχε μαγευτεί από την ομορφιά της. Τότε η κοπέλα ευχήθηκε να βουλιάξει η περιοχή και να γίνει λίμνη λέγοντας τα εξής λόγια: «Βούλα και Βουλιλίμνα και εγώ στοιχειό στη λίμνα». Η ευχή της πραγματοποιήθηκε καθώς σείστηκε το έδαφος και βούλιαξε και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη.
Ο δεύτερος θρύλος μιλάει για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι συμπεριφέρονταν σαν να μην βρίσκονταν στον δρόμο του Θεού και τότε Εκείνος θύμωσε και τους τιμώρησε ρίχνοντας βροχές οι οποίες κράτησαν αρκετές μέρες, πνίγοντας το χωριό και δημιουργώντας μια λίμνη. Ακόμη λέγεται ότι η μόνη που σώθηκε από αυτόν τον κατακλυσμό ήταν η κόρη του παπά η οποία εμφανίζεται ως οπτασία να κάθεται σε ένα βράχο στη λίμνη και να χτενίζει τα μαλλιά της.
Υπάρχει επίσης μια τοπική δοξασία ότι η λίμνη είναι «άπατη» και «αματάτη», δηλαδή δεν έχει πυθμένα, λόγω του χρωματισμού της λίμνης με γαλάζιους διαδοχικούς κύκλους. Τέλος υποστηρίζεται ότι στη λίμνη υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία γι’ αυτό και κάποιοι άνθρωποι αισθάνονται αναστάτωση μπαίνοντας σε αυτήν.
Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τη Λίμνη Κουρνά
● Η λίμνη τροφοδοτείται από δύο υπόγειες πηγές και την επιφανειακή απορροή, ενώ η πηγή Μάτι ή Αμάτι είναι ορατή στην υποχώρηση των υδάτων που παρατηρείται στην λίμνη τους καλοκαιρινούς μήνες.
● Εχει μεγάλη οικολογική αξία και έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, καθώς γύρω από αυτήν βρίσκουν καταφύγιο σπάνια είδη ζώων και πτηνών. Αποτελεί επίσης προστατευόμενη Περιοχή Προστασίας Ορνιθοπανίδας.
● Η παρόχθια βλάστηση είναι σε καλή κατάσταση στην ανατολική και νότια όχθη. Ο όγκος του νερού το καλοκαίρι φτάνει τα 7.5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ τα νερά της καταλήγουν στο Κρητικό Πέλαγος, μέσω του ποταμού Δέλφινα ή Αλμυρός με μήκος 5 χλμ.
● Γνωρίζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη ως προορισμό εκδρομής ή περιπάτου. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως προορισμός παραθερισμού και αναψυχής, φυσιολατρικού και γεωλογικού ενδιαφέροντος. Για τις ανάγκες των λουομένων και των επισκεπτών υπάρχουν υδροποδήλατα και εγκαταστάσεις εστίασης. Το χωριό Κουρνάς έχει παραδοσιακό χαρακτήρα και αποτέλεσε έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης στην Κρητική Επανάσταση του 1866.
Πηγή στοιχείων: explorechania.gr, Wikipedia.org