Λίμνη Πηγών Αώου: Η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας (ΦΩΤΟ)

Η Λίμνη των πηγών του Αώου αποτελεί από μόνη της μία μοναδική… ζωγραφιά στη φύση, που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του ανθρώπου και εναρμονίστηκε πλήρως με το φυσικό περιβάλλον.

Η Λίμνη Πηγών Αώου, η πιο ορεινή λίμνη της Ελλάδας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.

Με έκταση περίπου 11,5 τετραγωνικά χλμ, η τεχνητή λίμνη συνδυάζει ένα μοναδικό λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και εκτεταμένων ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από ζωή.

Λίμνη Πηγών Αώου η ορεινή λίμνη της Ελλάδας

Η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου, ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου.

Στα βόρεια υψώνονται το Μαυροβούνι, η Φλέγκα και η Τσούκα Ρόζα, ενώ προς τα νότια απλώνονται οι λόφοι και τα δάση γύρω από τη Χρυσοβίτσα και το Μέτσοβο. Η ακτογραμμή της λίμνης είναι μεγάλη και δαντελωτή με όμορφα δασωμένα μικρά φιόρδ και πολλά νησάκια να σχηματίζονται στο εσωτερικό της.

Σημαντικός βιότοπος η Λίμνη Πηγών Αώου

Η Λίμνη Πηγών Αώου έχει εξελιχθεί στην πορεία της σε ένα σημαντικό βιότοπο για την περιοχή καθώς τα νερά της έχουν εμπλουτιστεί με ψάρια. Η ιχθυοπανίδα της λίμνης περιλαμβάνει ευρωπαϊκά τσιρωνάκια (Alburnoides bipunctatus), χέλια (Anguilla anguilla), γριβάδια (Cyprinus carpio), πινδοβίνους (Oxynoemacheilus pindus), ιονικές πέστροφες (Salmo farioides), αλλά και εισηγμένα είδη, όπως τον οξύρυγχο του Δούναβη (Acipenser gueldenstaedtii), το ηλιόψαρο (Lepomis gibbosus) και την αμερικάνικη πέστροφα (Oncorhynchus mykiss).

Λίμνη Πηγών Αώου η ορεινή λίμνη της Ελλάδας

Το στοιχεία που κάνουν την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για πολλά είδη της πανίδας και της χλωρίδας είναι τα μεγάλα λιβάδια, τα δεκάδες μικρά ρυάκια με τη συνεχή ροή νερού, οι μικρές φυσικές λίμνες και τα πυκνά δάση οξιάς που ξεκινάνε λίγο μετά τις όχθες.

Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη είναι μοναδική, τόσο από άποψη ομορφιάς, όσο και από άποψη πολλών σπάνιων φυτών. Το χειμώνα η λίμνη περιβάλλεται από το χιονισμένο τοπίο, ενώ την άνοιξη και το καλοκαίρι από αμέτρητα αγριολούλουδα.

Στα ανατολικά της λίμνης, καθώς οι ορεινοί όγκοι ξεκινάνε να υψώνονται επικρατούν δάση μαύρης πεύκης και διάσπαρτα ρόμπολα, ενώ στα δυτικά ξεκινάει ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δάση οξιάς της Ελλάδας.

Λίμνη Πηγών Αώου η ορεινή λίμνη της Ελλάδας

Στα δε λιβάδια υπάρχουν διάσπαρτα δέντρα και θάμνοι, όπως κράταιγοι και αγριοκορομηλιές. Δίπλα από τα ρυάκια φυτρώνουν δεκάδες είδη σπάνιων ορχιδεών.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους, αλλά και παρυδάτια πουλιά ενώ στις μικρές λίμνες και στα ρυάκια ζούνε αλπικοί τρίτωνες και μακεδονικοί τρίτωνες. Στα θηλαστικά συμπεριλαμβάνονται πολλά και θαυμαστά ζώα, όπως αρκούδες, λύκοι, αγριόγατες, ζαρκάδια, αλεπούδες και άλλα.

Μία απόδραση που θα σας ξετρελάνει

Η ομορφιά του τοπίου στη Λίμνη των Πηγών Αώου, η φύση και όλα τα δώρα της που ξετυλίγονται τριγύρω θα σας ξετρελάνουν. Κάθε εποχή έχει τα καλά της… Αν την επισκεφθείτε χειμώνα, οι πιθανότητες να τη δείτε χιονισμένη, πραγματικά είναι μία εικόνα που θα σας μείνει αξέχαστη. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, μπορείτε να κάνετε το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή άλογο, να απολαύσετε τη φύση, τα αρώματα των αγριολούλουδων και να βγάλετε τις καλύτερες φωτογραφίες

Λίμνη Πηγών Αώου η ορεινή λίμνη της Ελλάδας

Πως θα πάτε

Η Λίμνη των πηγών του Αώου βρίσκεται 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου. Από την Θεσσαλονίκη φτάνετε μέσω Εγνατίας μετά από 245 χλμ. και από την Αθήνα μέσω Τρικάλων μετά από 431 χλμ.

Γύρω από τη λίμνη υπάρχει καλός ασφαλτόδρομος. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξετε στα κοπάδια, καθώς τα προστατεύουν μεγάλοι και επικίνδυνοι ποιμενικοί που έχουν μάθει να τα βάζουν με αρκούδες.

Λίμνη Πηγών Αώου η ορεινή λίμνη της Ελλάδας

Δείτε επίσης: Δέλτα Εβρου: Ενα ταξίδι σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Ελλάδας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Λίμνη Πηγών Αώου η ορεινή λίμνη της Ελλάδας

Πηγή: naturagraeca.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *