Λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου: Ενας παράδεισος στην άκρη της πόλης

Μία κοντινή απόδραση στη… χώρα των φλαμίνγκο, των διάφορων πουλιών και των νεροβούβαλων

Πόσοι από εσάς γνωρίζετε, πως μπορείτε σε δέκα λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης να βρεθείτε σε έναν μοναδικό υγροβιότοπο; Να παρατηρήσετε άγρια πουλιά, να απολαύσετε μοναδικά τοπία, να περιηγηθείτε σε κόσμους άγνωστους, να κάνετε τον περίπατό σας και να βγάλετε εντυπωσιακές φωτογραφίες;

Αν δεν το πιστεύετε, δεν έχει παρά να τον επισκεφθείτε… Ο λόγος για τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, μοναδική στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για έναν νέο υγροβιότοπο, που δημιουργήθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, ως αποτέλεσμα της καθίζησης του εδάφους, που προκλήθηκε από την υπεράντληση νερών. Στη δημιουργία της συνέβαλε και η κατασκευή του παράκτιου αναχώματος, το 1976, για την προστασία του οικισμού του Καλοχωρίου από ενδεχόμενες πλημμύρες.

0302DELTA 4

Στην ουσία βρίσκεται στις παρυφές ενός μεγάλου αστικού κέντρου και αποτελεί την βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου. Ολες τις εποχές του χρόνου φιλοξενεί μεγάλους αριθμούς πουλιών, από διάφορα είδη καθώς και άλλων οργανισμών. Το χειμώνα θα δείτε συνήθως φοινικόπτερα, τα γνωστά φλαμίνγκο και βαρβάρες, ενώ το καλοκαίρι «συχνάζουν» πολλά παρυδάτια πουλιά (τρύγγες, ποταμοσφυριχτές, θαλασσοσφυριχτές κα). Η λιμνοθάλασσα είναι πολύ σημαντική για την αναπαραγωγή των καλαμοκανάδων, των αβοκετών και του θαλασσοσφυριχτή, αλλά και για τα μεταναστευτικά πουλιά, καθώς τα αβαθή νερά τους προσφέρουν άφθονη τροφή. Οι εικόνες είναι εντυπωσιακές, με τα πουλιά να τρέφονται στα νερά της και στο βάθος το αστικό τοπίο και οι γερανοί του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου καλύπτει μία έκταση 2.260 στρεμμάτων. Ο πυθμένας της βρίσκεται 0,5 – 1 μέτρο κάτω από τη θάλασσα. Το φαινόμενο της καθίζησης είναι ορατό και στην εκβολή του Γαλλικού ποταμού, όπου μπορεί κανείς να δει τους τηλεφωνικούς στύλους μέσα στη λιμνοθάλασσα, εκεί που άλλοτε ήταν βοσκότοπος. Εκεί θα συναντήσετε ένα κοπάδι εντυπωσιακών νεροβούβαλων, από τα τελευταία που υπάρχουν στην Ελλάδα.

0302DELTA 3

Τα εγκαίνια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών
Την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στην περιοχή των εκβολών του Γαλλικού ποταμού, θα γίνουν τα εγκαίνια του Σταθμού Πρώτων Βοηθειών Αγιρων Ζώων, που λειτουργεί πιλοτικά εδώ και ένα χρόνο περίπου. Πρόκειται για ένα κτίριο που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg από το Δήμο Δέλτα, με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη και με τις άοκνες προσπάθειες των εθελοντών της Δράσης για την Άγρια Ζωή. Κατά τον πρώτο χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του σταθμού, το 2016, οι εθελοντές περιέθαλψαν 1.655 άγρια ζώα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν πουλιά, αλλά και άλλα ζώα, όπως χελώνες, ζαρκάδια, λαγοί και σκίουροι. Τα ζώα προέρχονται από την προστατευόμενη περιοχή του Δέλτα Αξιού, αλλά και από όλη τη βόρεια Ελλάδα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν από το Δήμαρχο Δέλτα, Ευθύμη Φωτόπουλο και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σίνδου, Δημήτρη Γκαμανή.

Διαβάστε επίσης
108 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

0502limnothalassa 2

Ο Σταθμός Πρώτων Βοηθειών
Το κτίριο στις εκβολές του Γαλλικού ποταμού λειτουργεί ως σταθμός πρώτων βοηθειών του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) που βρίσκεται στην Αίγινα και αποτελεί την πρώτη αδειοδοτημένη τέτοια μονάδα στη βόρεια Ελλάδα. Εδώ αντιμετωπίζονται τα απλά περιστατικά τραυματισμένων ζώων που χρειάζονται θεραπεία, ενώ τα πιο σοβαρά περιστατικά μεταφέρονται στο ΕΚΠΑΖ.

Το κτίριο αναγέρθηκε με χρηματοδότηση με κονδύλια του διασυνοριακού προγράμματος Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013 με το ακρωνύμιο IT-Protected και παραχωρήθηκε προς χρήση στην εθελοντική οργάνωση Δράση για την Άγρια Ζωή το 2014. Έχει εμβαδό περίπου 300 τμ. και περιλαμβάνει επιμέρους χώρους όπως ιατρείο, εργαστήριο αναλύσεων, αίθουσες νοσηλείας, θερμό δωμάτιο πουλιών, χώρο καραντίνας, αλλά και χώρο υποδοχής και εκθεμάτων, καθώς επίσης και εξωτερικά κλουβιά για την σταδιακή επανένταξη των ζώων.

0302DELTA 1

«Δράση για την άγρια ζωή»
Η Δράση για την άγρια ζωή είναι σωματείο για τη μελέτη, περίθαλψη και επανένταξη της άγριας ζωής και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ασχολείται με την περίθαλψη και επανένταξη τραυματισμένων ή άρρωστων άγριων ζώων στο φυσικό περιβάλλον. Η Δράση για την Άγρια Ζωή λειτουργεί αποκλειστικά σε εθελοντική βάση στηριζόμενη στη συνδρομή ευαισθητοποιημένων πολιτών, ενώ για να φέρει σε πέρας το έργο της συνεργάζεται με μεμονωμένα άτομα ή φορείς σε όλη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών, σε θέματα προστασίας της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος περιλαμβάνονταιστους βασικούς στόχους της.

0502limnothalassa 1

Πως θα φτάσετε στο Σταθμό Πρώτων βοηθειών Άγριων Ζώων
Βρίσκεται στο ύψος του 9ου χλμ της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας.

  • Με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη, μόλις περάσετε τη γέφυρα του Γαλλικού ποταμού βγαίνετε δεξιά στο parking και περνάτε κάτω από την εθνική. Στρίβετε δεξιά και στα 200 μέτρα αριστερά (στη Mercedes).
  • Με κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη και αφού βγείτε στο parking έχει μια μικρή αναστροφή και στα 300 μέτρα (στη Mercedes) στρίβετε αριστερά. Ο Σταθμός βρίσκεται στο 1χλμ από το σημείο αυτό (ακριβώς μετά το εργοστάσιο υποδημάτων Ζακ).

0302DELTA 2

0502limnothalassa 3

0502limnothalassa 4

0502limnothalassa 5

0502limnothalassa 6

0502limnothalassa 7