Λουτρά Πόζαρ: H φύση έκανε το θαύμα της και δημιούργησε το φυσικό σπα της Ελλάδας! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ενας προορισμός τεσσάρων εποχών που θα λατρέψετε στην Αριδαία

Η φύση είναι η καλύτερη τεχνίτρια και όταν έχει έμπνευση απλά… οργιάζει. Τρανό παράδειγμα η Λουτρόπολη της Αλμωπίας, ή διαφορετικά τα Λουτρά Πόζαρ, που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Καϊμακτσαλάν, 10 χλμ. μετά την ιστορική Αριδαία, 35 περίπου χλμ. από την Εδεσσα και 100χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Η λουτρόπολη, που απέχει 3 χιλιόμετρα από το Λουτράκι, βρίσκεται στην κοιλάδα του ρέματος του Αγίου Νικολάου. Πόζαρ στη ντοπιολαλιά σημαίνει κάτω από τη φωτιά (Πο=κάτω, Ζαρ=φωτιά).

Ο «Κήπος της Εδέμ»

Τι να πρωτοπεί και τι να πρωτοθαυμάσει κανείς από το ιδιαίτερο τοπίο που αντικρίζει… Δεν είναι τυχαίο που αποκαλούν την περιοχή και ως ο «Κήπος της Εδέμ». Πλούσια και οργιώδης βλάστηση, πανύψηλα αιωνόβια δέντρα, καταρράκτες, φυσικές πισίνες, απόκρημνες πλαγιές και θεόρατοι βράχοι, συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς που μόνο η φύση θα μπορούσε να είχε σμιλέψει.

Και ανάμεσα σε όλα αυτά, το θαύμα της φύσης, ο θερμοπόταμος (Τόπλιτσας), που δημιουργείται από πηγές που αναβλύζουν σε υψόμετρο 360-390 μέτρων. Το νερό της βροχής εισχωρεί στο έδαφος, φτάνει σε μεγάλο βάθος, κι αφoύ θερμανθεί ανεβαίνει ψηλότερα εμπλουτισμένο με μέταλλα και άλλα ευεργετικά συστατικά. Ρέει μέσα στο φαράγγι, σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.

Η κοιλάδα ακολουθεί τις στροφές του ποταμού, με πολλούς τεχνητούς καταρράκτες (μέρος των αντιπλημμυρικών έργων, κομψά εντεταγμένων στο περιβάλλον). Ενα μοναδικό και συνάμα εντυπωσιακό τοπίο νερού και δάσους σχηματίζεται από τα ιαματικά, θερμά νερά, τα οποία εδώ και χιλιάδες χρόνια αναβλύζουν με σταθερή θερμοκρασία 37°C.

Η Λουτρόπολη και οι θεραπευτικές ιδιότητες

Οσον αφορά τις ανθρώπινες παρεμβάσεις, έχουν γίνει με γνώμονα τις ελάχιστες δυνατές μεταβολές στη γλυπτική του τοπίου. Οι εγκαταστάσεις του όλου συγκροτήματος είναι οργανωμένες σε μια μικρή λουτρόπολη με ξενοδοχεία, πισίνες, αποδυτήρια, εστιατόρια, μπαρ, προσφέροντας κάθε δυνατή εξυπηρέτηση στον λουόμενο.

Τα Λουτρά Πόζαρ, που αποτελούν το φυσικό σπα της Ελλάδας, φημίζονται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Επισκέπτες καταφθάνουν στην περιοχή από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και των Βαλκανίων, με στόχο να επωφεληθούν απ’ αυτές (θεραπευτικές, χαλαρωτικές), να απολαύσουν το φυσικό τοπίο, τις ντόπιες παραδοσιακές γεύσεις αλλά και τα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Το θερμό νερό εκτός από την ιαματική του δράση, είναι και πόσιμο. Επισκέπτες το χρησιμοποιούν για λουτροθεραπεία, ποσιοθεραπεία, τόνωση και χαλάρωση.

Συνιστώνται για παθήσεις του κυκλοφοριακού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Επίσης, ενδείκνυται η ποσιθεραπεία για παθήσεις ήπατος, νεφρών, χολής, πεπτικού και ουροποιητικού συστήματος. Το νερό περιέχει διαλυμένα μεταλλικά συστατικά, όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο και θείο ή αέρια, όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο με διαφορετικό βαθμό οξύτητας και όξινα, ή αλκαλικά ή ουδέτερα.

Αγαπημένος εναλλακτικός προορισμός

Στη συγκεκριμένη περιοχή δε θα απολαύσετε μόνο τις ιαματικές πηγές της, όπως σε κάθε άλλη λουτρόπολη αλλά έχετε τη δυνατότητα να δείτε μοναδικά πράγματα και να συμμετέχετε σε πληθώρα δραστηριοτήτων. Για το λόγο αυτό και τα Λουτρά της Αριδαίας αποτελούν αγαπημένο προορισμό πολλών ορειβατικών και φυσιολατρικών συλλόγων από ολόκληρη την Ελλάδα.

Τι μπορείτε να κάνετε; Περίπατους, ορειβασία, και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, όπως ράφτινγκ και καγιάκ στον ποταμό Μογλένιτσα, ιππασία, σκι, Mountain bike, moto cross, διαδρομές με τζιπ 4Χ4, trekking στο Μαύρο Δάσος με τις πελώριες οξιές, βαρκάδα στη Λίμνη του Aγρα και Caving στο εντυπωσιακό Σπήλαιο των Λουτρών με τα σημαντικά ευρήματα, όπως λίθινα εργαλεία της Νεολιθικής Εποχής, βραχογραφίες, επιφανειακά δείγματα της αρκούδας των σπηλαίων πολλά από τα οποία φυλάσσονται στο Παλαιοντολογικό-Φυσιογραφικό Λαογραφικό Μουσείο Αλμωπίας.

Οσο για το φαράγγι, αυτό εκτείνεται απο τα ελληνικά σύνορα μέχρι τα Λουτρά και βρίσκεται το ρέμα Νικολάου. Πεζούλια και πλακόστρωτα δρομάκια ακολουθούν παράλληλα το θερμοπόταμο, αλλά και  το ποτάμι με το παγωμένο, γάργαρο νερό. Γέφυρες και μονοπάτια έχουν διαμορφωθεί και ακολουθούν την τοπογραφία του εδάφους. Κάποια από αυτά καταλήγουν στα σπήλαια που περιβάλλουν τη λουτρόπολη και συνιστούν το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας.

Το πάρκο αποτελείται από σύμπλεγμα 17 σπηλαίων και σπηλαιομορφών και τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό τους είναι μάρτυρες της κατοίκησης της περιοχής από τη Νεολιθική Εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο Φυσιογραφικό – Λαογραφικό μουσείο των Λουτρών, συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού.

Μακεδόνες βασιλιάδες, οι σάρισες και οι πρώτοι κάτοικοι

Λέγεται πως οι Αλμωπες ήταν οι πρώτοι κάτοικοι. Μία φυλή Γιγάντων, που ήρθε στην περιοχή την εποχή του χαλκού, η οποία στη συνέχεια αποτέλεσε μία από τις 17 επαρχίες του Μακεδονικού βασιλείου.

Σύμφωνα με τους μύθους, τα Λουτρά έχουν φιλοξενήσει κατά την αρχαιότητα Μακεδόνες βασιλείς και στρατηγούς, που πήγαιναν εκεί για αποκατάσταση και χαλάρωση μετά τους πολέμους. Μάλιστα, ευρήματα μαρτυρούν πως γινόταν η χρήση τους τόσο στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, όσο στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια.

Ενας μύθος αναφέρει πως οι σάρισες, τα δόρατα της Μακεδονικής Φάλαγγας, έπρεπε να υποστούν συγκεκριμένη επεξεργασία «βρασίματος» στα θερμά νερά των πηγών για να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή τους.


Πηγή πληροφοριών loutrapozar.net, loutrapozar.gr, wikipedia.org