Μία βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης της Ξάνθης

Πολύτιμο πολιτιστικό κεφάλαιο για την περιοχή της Θράκης.

Η παλιά Πόλη της Ξάνθης αποτελεί το κόσμημα της πόλης. Τα γραφικά της σοκάκια με τα παραδοσιακά κτήρια, τα πολυάριθμα φοιτητικά στέκια των καφέ και ουζερί, αναμφίβολα ενθουσιάζουν τον κάθε επισκέπτη.

Είναι χτισμένη, στη βόρεια πλευρά της πόλης, στους πρόποδες του ορεινού όγκου της Ροδόπης, από Ηπειρώτες και Μακεδόνες μαστόρους. Χρονολογείται μετά το 1829, όταν μεγάλοι σεισμοί καταστρέφουν πλήρως τον προηγούμενο οικισμό. Η πόλη οικοδομείται πάνω στα ερείπια και με πυρήνα τις εκκλησίες, που υπήρχαν, μάλλον από την εποχή της βυζαντινής Ξάνθειας ( έτσι ονόμαζαν από την αρχαιότητα την πόλη της Ξάνθης).

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: Ακόμα δύο θάνατοι στη χώρα - Στους 514 οι νεκροί

Χαρακτηρίζεται από τη δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της και είναι γεμάτη λαϊκότροπες βαλκανικές κατοικίες, χάνια, μαγαζιά, τυπικές εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου αλλά ταυτόχρονα και δυτικότροπα νεοκλασικά μέγαρα των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι κυρίως έμποροι καπνού.

Εγινε περισσότερο γνωστή λόγω της καθιέρωσης των Γιορτών Παλιάς Πόλης το 1991. Εκτός όμως από το διάστημα αυτό καθώς και των γιορτών, οπότε και κατακλύζεται κυριολεκτικά από μεγάλο αριθμό επισκεπτών, αξίζει να την επισκεφτείτε, περπατώντας στα στενά σοκάκια της, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν βρεθείτε στην Ξάνθη.

0212XANTHI 1

0212XANTHI 2

0212XANTHI 3

0212XANTHI 4

0212XANTHI 5

0212XANTHI 6

0212XANTHI 7

0212XANTHI 8

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *