Νάουσα: Ενας “παράδεισος” στους πρόποδες του Βερμίου (ΦΩΤΟ)

Νάουσα

Ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές

Στους πρόποδες του Βερμίου, σε υψόμετρο 330 μέτρων είναι κτισμένη αμφθιθεατρικά η Νάουσα ή καλύτερα, η ηρωική πόλη της Νάουσας.

Απαράμιλλη ομορφιά και πλούσια ιστορία είναι τα δύο βασικά στοιχεία που συνθέτουν τη Νάουσα.

Την διασχίζουν τα ορμητικά νερά της Αράπιτσας, στην οποία οφείλεται η οργιώδης της βλάστηση.

Αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου όντας πόλος έλξης τουριστών από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.

Δείτε επίσης: Aλσος Αγίου Νικολάου: Μία “όαση” στην πόλη της Νάουσας

Σε διάσπαρτα σημεία της πόλης, ο χρόνος έχει…σταματήσει με παλιά αλλά και νεοκλασικά κτήρια να θυμίζουν άλλες εποχές.

Γειτονιές όπως τα Μπατάνια, η Πουλιάνα, τα Αλώνια προσφέρουν στον επισκέπτη αρώματα της πλούσιας παράδοσης της πόλης.

Και μιας και αναφερθήκαμε σε αρώματα, δεν γίνεται να επισκεφτεί κανείς τη Νάουσα και να μην δοκιμάσει το υπέροχο κρασί της.

Από εκεί εξάγεται σε όλον τον κόσμο αιώνες τώρα το κορυφαίο ίσως κόκκινο ελληνικό κρασί, το ξινόμαυρο της Νάουσας, που αποτελεί Ονομασία Προελεύσης Ανωτάτης Ποιότητος (Ο.Π.Α.Π.)

Κρασί που μπορείς να συνδυάσεις με τα υπέροχα τοπικά εδέσματα στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της πόλης.

Το πανέμορφο πάρκο της πόλης είναι ιδανικό για μία βόλτα και στη συνέχεια ένα καφεδάκι, μία μπυρίτσα ή ένα κοκτέιλ είναι ο καλύτερος τρόπος να ολοκληρώσεις την επίσκεψη σου μέσα στην πόλη της Νάουσας.

Μάλιστα, πρόσφατα το δημοτικό πάρκο Νάουσας εντάχθηκε και επίσημα ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Διαδρομή Ιστορικών Κήπων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ERHG).

 

Πλούσια ιστορία και παράδοση η Νάουσα

Η Νάουσα φέρει τον τίτλο “Ηρωική” με Βασιλικό Διάταγμα του 1955 (ΒΔ.17/8./1955 ΦΕΚ 240/Α/3-9-1955) για την συνεισφορά της στον αγώνα ανεξαρτησίας από τον Τουρκικό Ζυγό.

Την περίοδο της Αποκριάς αναβιώνει το έθιμο “Γενίτσαροι και Μπούλες” και οι δρόμοι της πόλης βουλιάζουν από κόσμο.

Στην περιοχή αυτή αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη Μίεζα με τα φημισμένα σήμερα ταφικά μνημεία της.

Στο Νυμφαίο της Μίεζας λειτούργησε η σχολή του Αριστοτέλους όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχτηκε από τον σπουδαίο Αριστοτέλη.

Στα νερά της Αράπιτσας γράφτηκαν στιγμές απαράμιλλου ηρωισμού και αυτοθυσίας στην Επανάσταση.

Με τα ίδια νερά λειτούργησε μισό αιώνα αργότερα το πρώτο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην οθωμανική Μακεδονία, εγκαινιάζοντας μια εποχή βιομηχανικής πρωτοπορίας για την πόλη και όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Στα αρχοντικά σπίτια στη Νάουσα αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν οι πολεμικές επιχειρήσεις του Μακεδονικού Αγώνα στο Βέρμιο και στον Βάλτο των Γιαννιτσών.

Με την ιστορία του τόπου της να χάνεται στις απαρχές του μακεδονικού βασιλείου, ευλογημένη από την φύση, περίφημη για το κρασί και τα γεννήματα της γης της, πρωτοπόρα στην εκβιομηχάνιση, δοξασμένη για τους αγώνες της για λευτεριά, η Νάουσα μετρά πλέον έξι αιώνες ζωής … Και έπεται και συνέχεια! Καλά να περάσετε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *