Ο γιγαντιαίος τσιμεντένιος σταυρός με την καλύτερη θέα στη Μακεδονία που «κόβει» την ανάσα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος

Το πιο όμορφο σημείο της Καβάλας για να αγναντέψεις όλη την πόλη και το βόρειο Αιγαίο

Η ομορφιά της είναι αναμφισβήτητη, η γοητεία της ακαταμάχητη και η ιστορία της μεγάλη και τρανή.

Η Καβάλα συγκαταλέγεται στις πιο εντυπωσιακές πόλεις της Ελλάδας, με υπέροχες γειτονιές, γραφικά στενά και μνημεία μεγάλης πολιτιστικής αξίας, που «μαγεύουν» τον κάθε επισκέπτη, ο οποίος δεν μπορεί να… πάρει τα μάτια του από πάνω της.

Η θέα πραγματικά είναι μαγευτική… Στη φωτογραφία μπορείτε να δείτε τις περίφημες καμάρες, τη συνοικία Παναγία και το κάστρο καθώς και το λιμάνι

Υπάρχει ένα σημείο στην πόλη, που αρκετοί προσέχουν από μακριά κατά την επίσκεψή τους στην Καβάλα, ελάχιστοι όμως έχουν επισκεφθεί.

Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες τοποθεσίες, όχι μόνο στην Καβάλα, αλλά και στη χώρα μας γενικότερα, που μπορεί κανείς να απολαύσει από ψηλά, τον αστικό ιστό της και το Αιγαίο Πέλαγος που απλώνεται μπροστά της καθώς και το νησί της Θάσου, όταν ο καιρός το ευνοεί.

Η απεραντοσύνη της θάλασσας

Ο λόγος για την τοποθεσία «Σταυρός», πάνω από το ξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία και βρίσκεται στο περιαστικό δάσος της πόλης.

Η θέα που θα αντικρίσετε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και αν την επισκεφθείτε, πραγματικά «κόβει» την ανάσα, «αδειάζει» το μυαλό και δημιουργεί εικόνες που θα σας μείνουν ανεξίτηλες.

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος
Στην τοποθεσία υπάρχει και παρατηρητήριο

Ο μεγάλος τσιμεντένιος σταυρός είναι ορατός από τον κεντρικό ιστό της Καβάλας, είτε είναι μέρα, είτε είναι νύχτα καθώς το βράδυ ο εντυπωσιακός φωτισμός του θα σας τραβήξει την προσοχή.

Η τοποθεσία και η δημιουργία του σταυρού

Ο μεγάλος τσιμεντένιος σταυρός βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου, στα 328 μέτρα υψόμετρο. Χάρισε το όνομά του στην τοποθεσία, η οποία αποτελεί τμήμα του περιαστικού δάσους της Καβάλας.

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος

Κατασκευάστηκε το 1953 και εμπνευστής του ήταν ο τότε διοικητής της 11ης Μεραρχίας Πεζικού, που είχε έδρα την Καβάλα, ο Αθανάσιος Δασκαρόλης.

Ο αξιωματικός, ο οποίος συμμετείχε στον πόλεμο της Κορέας, με το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα, επιστρέφοντας την Ελλάδα, τοποθετήθηκε στην πόλη της Καβάλας.

Τότε εξέφρασε την επιθυμία να κατασκευάσει έναν τσιμεντένιο σταυρό στο ψηλότερο σημείο της πόλης, μία ιδέα που εμπνεύστηκε από τους Αμερικάνους, οι οποίοι τοποθετούσαν ανάλογους σταυρούς σε υψώματα των βουνών της Κορέας.

Ζήτησε λοιπόν τότε και έλαβε την άδεια του αείμνηστου Μητροπολίτη Φιλίππων Χρυσοστόμου, μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών, αλλά και των τοπικών αρχών. Οι στρατιώτες του τάγματος Μηχανικού ανέλαβαν την κατασκευή του Σταυρού.

Διαβάστε επίσης  Καβάλα: «Δεν νιώθω ανακούφιση για το παιδί μου» λέει η μητέρα της φαρμοκοποιού
Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος
Οι καμάρες της Καβάλας, η Παναγία και το κάστρο

Εκτοτε, ο σταυρός αυτός αποτελεί σημείο αναφοράς και τοπόσημο για την πόλη, συμμετέχοντας με το δικό του τρόπο στη σύγχρονη ιστορική διαδρομή της Καβάλας. Τη δεκαετία του 1990, ο σταυρός «ντύθηκε» με φωτιζόμενες επιφάνειες και σήμερα είναι ευδιάκριτος πρωί και βράδυ από τα περισσότερα μέρη της πόλης.

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος
Το περιαστικό δάσος της Καβάλας

Το πιο όμορφο χιλιόμετρο

Για να φτάσει κανείς στην πανέμορφη αυτή τοποθεσία και να δει όλη την Καβάλα να «απλώνεται» μπροστά του υπάρχουν δύο τρόποι. Είτε να πάει με τα πόδια, είτε με το αυτοκίνητο.

Οσον αφορά την πεζοπορία, οι Καβαλιώτες χαρακτηρίζουν τη διαδρομή ως το πιο όμορφο «χιλιόμετρο» της πόλης.

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος
Ακριβώς από κάτω βρίσκεται ο Αγιος Παντελεήμονας, ο περιφερειακός και το μονοπάτι

Το μονοπάτι, το οποίο είναι στρωμένο με πλάκες το βράδυ φωτίζεται και ξεχωρίζει… Ξεκινάει από τον Περιφερειακό και φτάνει μέχρι τον Σταυρό.

Αξίζει κανείς να περπατήσει τη διαδρομή των 1100 μέτρων και να απολαύσει τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς.

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος
Ανθρωποι κάθε ηλικίας, κάτοικοι, επισκέπτες και περιπατητές επισκέπτονται καθημερινά την τοποθεσία

Αρχικά, θα συναντήσει το γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Σταυρό και έπειτα θα συνεχίσει στο ένα από τα δυο μονοπάτια που φτάνουν μέχρι την κορυφή του. Η θέα που θα αντικρίσετε θα σας αποζημιώσει για την προσπάθειά σας.

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος

Παραμονή και ανήμερα της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, στις 27 Ιουλίου, δεκάδες περιπατητές φτάνουν μέχρι το εξωκλήσι για να ανάψουν ένα κερί και να δέσουν το δικό τους φυλακτό στο δέντρο έξω από τον μικρό ναό και στη συνέχεια ανεβαίνουν στον Σταυρό.

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος
Οι καμάρες με zoom από τον Σταυρό

Πώς θα πάτε στον «Σταυρό» με το αυτοκίνητο

Αν κινείστε στην Εγνατία Οδό, μετά το νοσοκομείο και τον Αγιο Σίλα, θα στρίψετε στην έξοδο για Καβάλα. Μόλις περάσετε το φανάρι της διασταύρωσης, θα στρίψετε δεξιά προς το «Κωνστάντειο Γηροκομείο».

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος
Ακολουθήστε το δρόμο, ο οποίος αρχικά είναι άσφαλτος, περίπου 1 χλμ. και στη συνέχεια, θα στρίψετε δεξιά σε χωματόδρομο (είναι σε καλή κατάσταση), όπως υποδεικνύει και μία πρόχειρη ταμπέλα που βρίσκεται στο σημείο. Σε λίγα λεπτά θα καταλήξετε στην μοναδική τοποθεσία.

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος

Υπάρχει και δεύτερος δρόμος που ξεκινάει λίγο πιο πάνω από το παλιό «Σανατόριο», όσοι όμως δεν είστε από την Καβάλα καλύτερα να το αποφύγετε καθώς θα μπερδευτείτε.
Η διαδρομή που σας προτείνουμε είναι η πιο εύκολη.

Καβάλα θέση «Σταυρός» τοποθεσία θέα περιαστικό δάσος

Πάνω στον σταυρό γραμμένος και ο χαρακτηριστικός στίχος του Οδυσσέα Ελύτη