Ονειρικό τοπίο στις Νυμφόπετρες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Λευκό πέπλο κάλυψε τους ακανόνιστους βράχους, που βρίσκονται μία ανάσα έξω από τη Θεσσαλονίκη

Λευκό πέπλο κάλυψε τους ακανόνιστους βράχους, που βρίσκονται μία ανάσα έξω από τη Θεσσαλονίκη

Ενα μαγευτικό και σπάνιο σκηνικό δημιούργησε το χιόνι στις Νυμφόπετρες. Σε ένα σημείο που σπάνια χιονίζει, καθώς βρίσκεται σε κάμπο και ανάμεσα στις δύο λίμνες, της Κορώνειας και της Βόλβης, το λευκό του χιονιού, σε συνδυασμό με τους ακανόνιστους βράχους και το χρώμα τους, δημιουργούν μία εικόνα μοναδική, που αξίζει να απολαύσετε.  

Ο ιδιόμορφος αυτός γεωλογικός σχηματισμός, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο της φύσης, βρίσκεται μόλις μισή από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή σειρά από όρθιους ασβεστολιθικούς βράχους, για την προέλευση των οποίων υπάρχει πλούσια λαογραφική παράδοση.

Σύμφωνα με μία εκδοχή, οι Νυμφόπετρες είναι μια ομάδα από κυνηγούς οι οποίοι ενώ αναζητούσαν θηράματα σε μια κυνηγητική εξόρμηση, συνάντησαν τυχαία μια παρέα από νύμφες του δάσους οι οποίες λούζονταν στα κρυστάλλινα νερά μιας πηγής. Οι άνδρες έμειναν εκστατικοί παρακολουθώντας το θέαμα, αλλά η θέα Άρτεμις που τους αντιλήφθηκε εξοργίστηκε τόσο με την ασέβειά τους ώστε τους πέτρωσε στο σημείο που στέκονταν.

Μία άλλη εκδοχή της τοπικής λαογραφικής παράδοσης, η οποία είναι και η επικρατέστερη, αναφέρει πως οι οι βράχοι προήλθαν από μια γαμήλια πομπή συνοδείας μελλονύμφων προς την εκκλησία. Η νύφη, γεμάτη πλεονεξία, πήρε όλα τα πράγματα από το σπίτι της μάνας της και το απογύμνωσε εντελώς. Στο δρόμο θυμήθηκε ότι ξέχασε το αδράχτι με το σφοντύλι και έστειλε ανθρώπους να τα πάρουν. Η οργή της μάνας μετατράπηκε σε κατάρα και η νύφη με τη συνοδεία της έγιναν πέτρες.

Η επιστημονική εξήγηση είναι φυσικά διαφορετική και το φαινόμενο καταγράφει την έντονη γεωλογική δραστηριότητα της περιοχής κατά τη διάρκεια της γεωλογικής της εξέλιξης και της διαγένεσης των πετρωμάτων που συγκροτούν το υπόστρωμα της περιοχής. Το πέτρωμα που συγκροτεί του ιδιόμορφους όρθιους σχηματισμούς βράχων ονομάζεται τραβερτίνης.

Οι «αινιγματικές» Νυμφόπετρες και ο θρύλος που τις ακολουθεί (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)