Ουρανούπολη: Στο κατώφλι του Αγίου Ορους με «σύμβολο» τον Πύργο του Προσφορίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ουρανούπολη Χαλκιδική

Το παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής με τις θαλάσσιες και ορεινές ομορφιές

Την αποκαλούν «πύλη» του Αγίου Ορους ή κατώφλι του Αθω και όχι άδικα, αφού η Ουρανούπολη είναι ο τελευταίος κοσμικός τόπος στον οποίο φθάνει ο επισκέπτης που σκοπεύει να επισκεφθεί τη μοναστική πολιτεία.

Η Ουρανούπολη στη Χαλκιδική, δεν είναι μόνο ένα μικρό λιμανάκι, από το οποίο ξεκινούν τα καραβάκια με τους προσκυνητές που θέλουν να επισκεφθούν το Αγιο Ορος.

Ουρανούπολη

Το παραθαλάσσιο χωριό του Δήμου Αριστοτέλη έχει μεταμορφωθεί σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της περιοχής και κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο που χαίρονται τη φιλοξενία της και τις ομορφιές της.

Ουρανούπολη Χαλκιδική Αγιο Ορος Πύργος Προσφορίου

Μοναδικές παραλίες με φανταστικά γαλάζια νερά, ορεινές περιπατικές διαδρομές σε κατάφυτους από ελιές και πεύκα λόφους, μίνι κρουαζιέρες στη χερσόνησο του Αθω, θαλάσσιες εκδρομές σε κοντινά νησιά, φρέσκιες γεύσεις από ψάρια και θαλασσινά που ψαρεύονται από τον Σιγγιτικό Κόλπο και ένα μαγευτικό τοπίο, είναι μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε στην Ουρανούπολη.

Ουρανούπολη Χαλκιδική

Χαλαρώστε στα προσεγμένα καταλύματα και ξενοδοχεία που διαθέτει, περπατήστε στα δρομάκια της, γευτείτε ντόπιες λιχουδιές, ψωνίστε από τα όμορφα μαγαζάκια και οργανώστε τις αποδράσεις σας στη γύρω περιοχή.

EXTRA INFO:
Η Ουρανούπολη πήρε το όνομά της από την αλεξανδρινή πόλη που ίδρυσε το 315 π.Χ ο Αλέξαρχος, ο γιος του Αντιπάτρου και αδελφός του Κασσάνδρου. Η πόλη αυτή κτίστηκε πάνω στα ερείπια της Σάνης, αποικίας των Ανδρείων, την οποία κατέστρεψε εκ θεμελίων ο Φίλιππος ο Β΄. Σωζόμενα νομίσματά της φέρουν την επιγραφή «ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ» και άλλα «ΟΥΡΑΝΙΔΩΝ ΠΟΛΕΩΣ» και παράσταση της Ουρανίας Αφροδίτης, καθισμένης σε σφαίρα από τη μια όψη και από την άλλη τον ήλιο ακτινοστεφή με οκτώ ακτίνες.

Σήμα κατατεθέν στην Ουρανούπολη ο Πύργος του Προσφορίου

Ο Πύργος Προσφορίου στην Ουρανούπολη στη Χαλκιδική

Στο λιμάνι της Ουρανούπολης, σαν… καρτ ποστάλ θα αντικρίσετε τον Βυζαντινό Πύργο του Προσφορίου. Ο μοναχικός ψηλός πύργος πάνω στην άμμο, στέκει εκεί περίπου από τον 12ο αιώνα και είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα σωζόμενος πύργος στη Χαλκιδική.

Πύργος Προσφορίου Ουρανούπολη

Πόσες μα πόσες φορές έχει φωτογραφηθεί και άλλες τόσες έχει χαραχθεί στη μνήμη τόσο των προσκυνητών του Αγίου Ορους όσο και των επισκεπτών στην Ουρανούπολη.

Ουρανούπολη Πύργος Προσφορίου

Στο μνημείο έγιναν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης. Σώζεται το κτίριο του πύργου, ανατολικά του οποίου βρίσκεται ο διώροφος μπαρμπακάς, δηλαδή ο οχυρός περίβολος, και ο αρσανάς, που βρίσκεται λίγα μέτρα βορειότερά του, εκεί δηλαδή που φυλασσόταν το μετοχιακό πλοιάριο.

Ουρανούπολη Πύργος Προσφορίου

Πρόκειται για τον μοναδικό έως πρόσφατα κατοικημένο πύργο της Χαλκιδικής, καθώς το 1924 εγκαταστάθηκαν προσωρινά πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το 1928 έζησε στον πύργο το ζεύγος Sydney και Joyce Loch που για πολλές δεκαετίες συμπαραστάθηκαν στους πρόσφυγες του οικισμού.

Ουρανούπολη Πύργος Προσφορίου

Ανήκε στο μετόχι Προσφόριον (σημερινή Ουρανούπολη) του οποίου τον αρχικό πυρήνα κατείχε η μονή Βατοπεδίου ήδη το 1018. Διάσπαρτες πληροφορίες για τα όσα συνέβησαν στο στιβαρό κτίσμα αντλούμε από της πηγές, αφού οι ανασκαφικές έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Πύργος Προσφορίου Ουρανούπολη

Ξέρουμε ότι το 1379 φιλοξενήθηκε εδώ ο δεσπότης της Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παλαιολόγος, ότι σε σεισμό του 1585 έπαθε μεγάλες ζημιές και το 1858 ήταν ακατοίκητος και ερημωμένος -μια εικόνα που άλλωστε αντίκριζε κανείς τότε σε όλη τη Χαλκιδική. Επίσης, πιθανότατα πυρπολήθηκε το 1821, αφού υπάρχουν μαρτυρίες ότι το 1858 ήταν σε κακή κατάσταση και ακατοίκητος.

Διαβάστε επίσης
Χαλκιδική: Στα λευκά η Σιθωνία - Πότε εξασθενεί το φαινόμενο (ΦΩΤΟ)

Ουρανούπολη Πύργος Προσφορίου

Σήμερα, το συγκρότημα του πύργου ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους χώρους του λειτουργεί μουσείο και οργανώνονται εκθέσεις. Στο ισόγειο του μπαρμπακά φιλοξενείται έκθεση με αρχαιότητες από την Προχριστιανική και Χριστιανική Χαλκιδική, ενώ ο πάνω όροφος είναι αφιερωμένος στους πρόσφυγες της Ουρανούπολης και στο ζεύγος Loch.

Αφετηρία για αξέχαστες αποδράσεις

Καθημερινά από το μικρό λιμάνι της Ουρανούπολης, το οποίο βρίσκεται στη σκιά του Πύργου, ξεκινούν τα καράβια στα οποία επιβιβάζονται οι προσκυνητές για να φθάσουν στο επίνειο του Αγίου Ορους, τη Δάφνη.

Ουρανούπολη Χαλκιδική λιμάνι

Παράλληλα, μπορούν να επιλέξουν να κάνουν Κρουαζιέρα στα ιερά νερά του Αθω και τις ιστορικές Μονές.

athos cruises Αγιο Ορος

Από την Ουρανούπολη μπορούν να επισκεφθούν την Αμμουλιανή, το μοναδικό κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής καθώς επίσης τα… εξωτικά, Δρένια ή Γαϊδουρονήσια, μεταξύ αυτών και το Τηγάνι.

Αμμουλιανή Χαλκιδική κορονοϊός

Επισκεφθείτε τη Μονή Ζυγού ή Φραγκόκαστρο: Το αρχαίο αγιορείτικο μοναστήρι που μπορούν να επισκεφθούν και γυναίκες

Μονή Ζυγού Αγιο Ορος Ουρανούπολη Χαλκιδική

Σε απόσταση μόλις 40 μέτρων έξω από τη σημερινή οριογραμμή του Αβατου και 2 χιλιόμετρα έξω από την Ουρανούπολη, θα συναντήσετε τη Μονή Ζυγού ή Φραγκόκαστρο, που θεωρείται πως είναι το αρχαιότερο μοναστήρι του Αγίου Ορους.

Μονή Ζυγού Αγιο Ορος Ουρανούπολη Χαλκιδική

Η Μονή Ζυγού είναι ένα παλιό αγιορείτικο μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε στα μέσα του 10ου αιώνα και καταστράφηκε λίγο πριν από το 1198. Ηρθε στο φως από τη σκαπάνη των αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον Ιωακείμ Παπάγγελο, μετά από έρευνα το 1984 ενώ την ευθύνη της αρχαιολογικής έρευνας έχει η 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Μονή Ζυγού Αγιο Ορος Ουρανούπολη Χαλκιδική

Η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.thes.gr/parousiaseis/moni-zygou-i-fragkokastro-to-archaio-agioreitiko-monastiri-pou-boroun-na-episkefthoun-kai-gynaikes-vinteo-foto/

Κάντε το μπάνιο σας στην Παραλία Τρίμη

Παραλία Τρίμη Ουρανούπολη Αγιο Ορος

Μία ανάσα από το φυσικό σύνορο του Αγίου Ορους, θα ανακαλύψετε την παραλία Τρίμη, έναν πανέμορφο παράδεισο, που λίγοι γνωρίζουν και επισκέπτονται.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι το ξεχωριστό, για όσους λατρεύουν την… περιπέτεια αλλά και για όσους επιδιώκουν να ανακαλύπτουν νέα μέρη.

Παραλία Τρίμη Ουρανούπολη Αγιο Ορος

Ο ανέγγιχτος αυτός παράδεισος, βρίσκεται μόλις μία ανάσα από το φυσικό σύνορο με το Αγιο Ορος, λίγο έξω από την Ουρανούπολη και η άγρια ομορφιά του, σε συνδυασμό με τα καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά του τον καθιστούν ειδυλλιακό.

Παραλία Τρίμη Ουρανούπολη Αγιο Ορος

Πανύψηλα κάθετα και επιβλητικά βράχια «αναδύονται» μέσα από την αμμουδιά και τη θάλασσα και στην ουσία χωρίζουν τις τρεις μικρές παραλίες.

Οι πιο τολμηροί επιλέγουν από εκεί να κάνουν τις βουτιές τους ενώ άλλοι προτιμούν να απολαύσουν τη φυσική προστασία που τους προσφέρουν από τον καυτό ήλιο.

Παραλία Τρίμη Ουρανούπολη Αγιο Ορος

Η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.thes.gr/apodraseis/paralia-trimi-o-kryfos-anengichtos-paradeisos-mia-anasa-apo-to-agio-oros-vinteo-foto/

Για βουτιές στην Κομίτσα

παραλίες παραλία Βορείου Ελλάδος αποδράσεις καλοκαίρι Κομίτσα Χαλκιδική

Μία ανάσα από τα βορειοανατολικά σύνορα του Αγίου Ορους, περίπου 8 χιλιόμετρα από την Ουρανούπολη, θα συναντήσετε την παραλία της Κομίτσας.

Το φυσικό της κάλλος, τα απάνεμα και πεντακάθαρα νερά της και η χοντρή λευκή άμμος δεν υπάρχει περίπτωση να μη σας «μαγέψουν».

Εδώ θα πειστείτε σίγουρα για το… κλασικό «Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει» και μην ξεχάσετε να εκμεταλλευτείτε τις επιλογές που σας δίνει.

Η παραλία της Κομίτσας, που συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες σε μήκος στο Δήμο Αριστοτέλη, είναι στην πραγματικότητα δύο παραλίες, οι οποίες χωρίζονται από βράχια. Στη μία πλευρά είναι οργανωμένη και πολυσύχναστη και στην άλλη όχι.

Η συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.thes.gr/apodraseis/komitsa-i-terastia-paralia-me-ti-lefki-ammo-ta-tirkouaz-nera-kai-thea-to-agio-oros-vinteo-foto/

Με πληροφορίες από dimosaristoteli.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *