Εκεί, στα ψηλά του Ολύμπου, πάνω από το Οροπέδιο των Μουσών και πολύ κοντά στις φημισμένες κορυφές του, θα συναντήσετε τον Προφήτη Ηλία, ένα ξωκλήσι φτιαγμένο από πέτρα, που εδώ και αιώνες αγναντεύει από ψηλά τις ομορφιές αυτού του τόπου.
«Θρονιασμένος» στα 2.803 μέτρα υψόμετρο, ο Προφήτης Ηλίας αναφέρεται ως το υψηλότερο εκκλησιαστικό κτίριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας παγκοσμίως.
Η εικόνα του επιβλητική, καθηλωτική, σου… κόβει την ανάσα και σου δημιουργεί απερίγραπτα συναισθήματα.
Εναρμονισμένος πλήρως με το περιβάλλον, ορθώνεται σε μία κορυφή που όμοιά του δεν έχεις συναντήσει και φαντάζει λες και ήταν από πάντα εκεί.
Εχει να διηγηθεί τόσες ιστορίες από ορειβάτες που το συνάντησαν στο διάβα τους, από προσκυνητές, που ήρθαν να τιμήσουν τον Αγιο και από άλλους τόσους ανθρώπους, που θέλησαν να μάθουν την ιστορία του και να απολαύσουν την εντυπωσιακή του θέα.
Φτιαγμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από πέτρα, αντιστέκεται σθεναρά στους δύσκολους και μακριούς χειμώνες του Ολύμπου και στέκεται εκεί από τον 16ο αιώνα.
Ιδρυτής του είναι ο Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω, ιδρυτής επίσης της Μονής της Αγίας Τριάδας (σήμερα γνωστή ως Μονή Αγίου Διονυσίου), και χτίσθηκε όπως λέγεται πάνω σε ερείπια αρχαίου οικοδομήματος. Κατά καιρούς έμενε στο ξωκλήσι και ασκήτευε.
Αφήστε το βλέμμα σας να… περιπλανηθεί στην απεραντοσύνη του τοπίου, απολαύστε από το σημείο την πιο ελπιδοφόρα ανατολή και το πιο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα καθώς και την ηρεμία που προσφέρει ο χώρος στα 2.803 μέτρα.
Δείτε επίσης: Αγιος Διονύσιος εν Ολύμπω: Η ιστορική Μονή στο Φαράγγι του Ενιπέα (ΦΩΤΟ)
Ενα ξωκλήσι φτιαγμένο από πέτρες του Ολύμπου
Το ξωκλήσι χτίστηκε στην κορυφή του όρους Προφήτης Ηλίας με κύρια οικοδομικά υλικά τις γύρω πέτρες. Το δάπεδο του είναι καλυμμένο με πέτρινες πλάκες ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από πολυεπίπεδες πέτρες, χωρίς περαιτέρω συνδετικό υλικό.
Η οροφή του, η οποία στηρίζεται σε συμπαγή ξύλινη κατασκευή για την υποστήριξη του φορτίου του χιονιού, είναι επίσης καλυμμένη με πέτρινες πλάκες.
Ο εξωτερικός του χώρος, προστατεύεται στην ανατολική και νότια πλευρά από φυσικό πέτρινο τοίχο, ενώ η υπόλοιπη περίφραξη είναι επίσης φτιαγμένη από πέτρες. Εχει είσοδο στη βόρεια πλευρά ενώ η χαμηλή είσοδος στο ξωκλήσι βρίσκεται στη νότια πλευρά του κτιρίου.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν αγιογραφίες και ένας μικρός βωμός, πλαισιωμένος από εικόνες που απεικονίζουν Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Κατά τη διάρκεια των ετών έχει υποστεί όπως ήταν φυσικό ζημιές και έχει αναστηλωθεί.
Γιορτάζει στις 20 Ιουλίου και το επισκέπτονται, εκτός από ορειβάτες, πιστοί απ’ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.
Extra Info: Ο Προφήτης Ηλίας βρίσκεται πάνω από το οροπέδιο των Μουσών κοντά στις ψηλότερες κορυφές του Ολύμπου, Μύτικα και Στεφάνι. Απέχει 430 μέτρα από το Καταφύγιο Αποστολίδη και 600 περίπου μέτρα από το Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος.
Η επίσκεψη του Ιορδανού πρίγκηπα και η πέτρα από το πιο χαμηλό σημείο της γης στο ψηλότερο Ορθόδοξο ξωκλήσι
Πριν λίγα χρόνια το εκκλησάκι αυτό, τράβηξε την προσοχή και ενός πρίγκηπα, ο οποίος βοήθησε στην αναστήλωσή του.
Πρόκειται για τον Μιράντ Ραάντ Ζέιντ Αλ Χουσείν, τον πρίγκιπα του Χασεμίτικου βασιλείου της Ιορδανίας, ο οποίος συνοδεία αποστολής Ελλήνων και Ιορδανών, ανέβηκε στον Προφήτη Ηλία και προχώρησε σε μία άκρως συμβολική κίνηση.
Τοποθέτησε στο σημείο, που είναι το υψηλότερο ξωκλήσι της Ελλάδας, μία πέτρα, που έφερε μαζί του από το χαμηλότερο σημείο της γης και κυρίως από τον τόπο που βαπτίστηκε ο Ιησούς στην Ιορδανία.
Ηθελε να «σφραγίσει» έτσι τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών και μία σχέση που προέκυψε από την πρωτοβουλία μερικών ανθρώπων να βοηθήσουν στην ανακατασκευή που έπρεπε να γίνει στο εκκλησάκι.
Με πληροφορίες από Wikipedia.org