Πρώτη: Το γραφικό χωριό των Σερρών με τις πολλές γειτονιές, την πλούσια ιστορία και τη φυσική ομορφιά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

proti serron serres xoria makedonia xorio

Χτισμένο στους πρόποδες του χρυσοφόρου Παγγαίου έχει να προσφέρει πολλές συγκινήσεις στους επισκέπτες του

Συγκαταλέγεται σίγουρα στα πιο γνωστά χωριά της Ελλάδας. Και αυτό διότι αποτελεί τη γενέτειρα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή.

Στην κεντρική μάλιστα πλατεία του χωριού στέκεται και το άγαλμα του ενώ λίγα μέτρα από το σημείο, βρίσκεται και η πατρική του κατοικία, που σήμερα ένας μέρος της λειτουργεί ως μουσείο ενώ στο άλλο μένει η οικογένεια Καραμανλή, όταν επισκέπτεται το χωριό.

proti serron serres xoria makedonia xorio

Οσοι όμως βρεθούν στην Πρώτη Σερρών, δε θα μείνουν μόνο σ’ αυτό! Η ομορφιά του χωριού, η πλούσια ιστορία του, η φιλοξενία των κατοίκων του, οι ντόπιες γεύσεις και η φύση, δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας εντυπωσιάσουν από την πρώτη στιγμή.

Χτισμένη στους πρόποδες του Παγγαίου, σε υψόμετρο 310 μέτρων, συγκαταλέγεται σε ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του θρυλικού βουνού. Εδώ η παράδοση συναντάει το σήμερα και το παρελθόν σμίγει άριστα με το παρόν.

proti serron serres xoria makedonia xorio

Περπατήστε στα πλακόστρωτα δρομάκια της και απολαύστε την παγγαιορίτικη αρχιτεκτονική με μακεδονίτικες επιρροές. Επιβλητικά και καλοδιατηρημένα νεοκλασικά με τις κεραμιδοσκεπές, θυμίζουν αλλοτινές εποχές, άνθησης και ακμής.

Θα δείτε το παλιό καπνομάγαζο, το αγίασμα του Αγίου Γεωργίου, αλλά και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου καθώς επίσης το σπίτι του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και το άγαλμά του, που όπως προαναφέραμε δεσπόζει στην κεντρική πλατεία, η οποία είναι και σχετικά πρόσφατα ανακαινισμένη.

proti serron serres xoria makedonia xorio

Απολαύστε τον καφέ σας κάτω από τα πλατάνια, γευτείτε τοπικούς παραδοσιακούς μεζέδες και  και πιάστε κουβέντα με τους κατοίκους, που είναι πρόθυμοι να σας μιλήσουν για την ιστορία του χωριού.

Μην παραλείψετε να ανηφορίσετε προς το Παγγαίο για να θαυμάσετε την υπέροχη φύση και τη θέα που προσφέρει ενώ μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Αγίας Ανάληψης και το καταφύγιο.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί είτε μέσω εμπνευσμένων δραστηριοτήτων όπως η Μαθητειάδα, είτε μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, καθώς και η δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες μέσα στη φύση, συμπληρώνουν όλα όσα θα ήθελε και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης.

Κάθε μαχαλάς έχει το δικό του όνομα

Το όμορφο χωριό των Σερρών χωρίζεται σε πολλούς μαχαλάδες, γειτονιές δηλαδή, που η κάθε μία έχει το όνομά της ανάλογα με το τι γίνονταν εκεί τα παλιά χρόνια. Μέσα στο χωριό υπάρχουν περισσότεροι από 10 μαχαλάδες και περισσότεροι από 15 στα περίχωρα.

Για παράδειγμα, ο μαχαλάς του Μεσοχωρίου, που βρίσκεται στη μέση του χωριού, απ’ οπου και πήρε το όνομά του, με την πλατεία μπροστά από τον ναό της Αγίας Παρασκευής.

Αναφέρουμε ενδεικτικά επίσης το μαχαλά Τσιουμπανίνα, που πήρε το όνομά του από τον τσομπάνο. Στα παλαιότερα χρόνια, στην πλατεία αυτή, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του χωριού, κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, και συγκεκριμένα στην γιορτή του Αγ. Δημητρίου, επέλεγαν το βοσκό της νέας χρονιάς για να βόσκει τα ζώα των κατοίκων.

Διαβάστε επίσης  Σέρρες: Αγριο ξύλο μεταξύ ανηλίκων - Δύο άτομα στο νοσοκομείο

Άλλος ένας μαχαλάς είναι το Μετόχι, μέρος όπου σήμερα αναβιώνει το έθιμο της Ντερβένας και τα Προσφυγικά ή Συνοικισμός, τοποθεσία όπου έχτισαν τα σπίτια τους οι οικογένειες των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μ. Ασία, κατά την ανταλλαγή πληθυσμών Τουρκίας και Ελλάδας με την συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

proti serron serres xoria makedonia xorio

Λίγα λόγια για την ιστορία και το όνομα

Η ιστορία του χωριού και του λαού του ξεκινά από τα βάθη των αιώνων και οι σημερινοί κάτοικοι είναι απόγονοι των αρχαίων Ηδωνών (Θρακική φυλή). Λαός πολεμικός (ήταν από τους λίγους λαούς που ξέφυγαν την αιχμαλωσία από τους Πέρσες κατά την εκστρατεία του Μεγάβαζου), προοδευτικός και με πολιτισμό σε μεγάλο βαθμό αναπτυγμένο. (Ηρόδοτος, πληροφορίες περί Αμφιπόλεως και περιοχής)

Ανάμεσα στην Πρώτη και την Κορμίστα αναζητείται η θέση του αρχαίου Δομήρου, που στα ρωμαϊκά οδοιπορικά αναφέρεται ως σταθμός Domeros της Εγνατίας οδού, ο οποίος απείχε 13 ρωμαϊκά μίλια (= περίπου 19 χλμ.) από την Αμφίπολη. Στην Πρώτη είχαν βρεθεί παλιότερα εντοιχισμένες διάφορες επιγραφές, προερχόμενες πιθανώς από κάποια κοντινή αρχαιολογική θέση. Ανάμεσα σε αυτές υπήρχε και μια πολύ ενδιαφέρουσα λατινική επιγραφή, η οποία μνημονεύει τους κατοίκους (vicani) δύο κωμών (vici) της ρωμαϊκής αποικίας των Φιλίππων αναφέροντάς τους ως Montani και Suritani.

proti serron serres xoria makedonia xorio

Σύμφωνα με παραδόσεις, η Πρώτη ονομαζόταν στην αρχαιότητα Κίασα ή Κίεσα. Αργότερα μετονομάστηκε κατά τη βυζαντινή περίοδο Αιγοδομίστα η Ζιδομίστα και στη συνέχεια Εβδομίστα από τα 70 σπίτια που περιλάμβανε, ενώ επί τουρκοκρατίας ονομάστηκε Κιούπκιοϊ. Το «Κιούπκιοϊ» αποτελεί τουρκική ονομασία και σημαίνει «χωριό των πιθαριών», προφανώς λόγω των πολλών πιθαριών (κιούπια) που βρέθηκαν εκεί εξαιτίας της ανεπτυγμένης κεραμοποιίας. Μετονομάστηκε σε «Φυλίς» το 1919 και σε Πρώτη το 1927.

Το όνομα Πρώτη δόθηκε κατά μία εκδοχή από τη πριγκίπισσα Πρώτη, που είχε το θέρετρό της κοντά στον οικισμό. Μια άλλη εκδοχή από τη πρώτη στάση του Μ. Αλεξάνδρου (στα μεταλλεία χρυσού) σε κάποια εκστρατεία του, ή από το γεγονός ότι είναι από τα πιο σύγχρονα χωριά της περιοχής και πρωτοστατεί σε πολλά, γι΄αυτό και το ονόμασαν «Πρώτη». Τα ονόματα του χωριού κατά χρονολογική σειρά από την αρχαιότητα έως σήμερα είναι : Κίασα ή Κίεσα, Δόβηρος, Εβδομίστα, Κιούπ-Κιόϊ, Πυθία, Πρώτη.

Που βρίσκεται, πως μπορείτε να πάτε

Η Πρώτη είναι χωριό του Νομού Σερρών και πιο συγκεκριμένα του Δήμου Αμφίπολης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει πληθυσμό 1.176 κατοίκους.

Με έδρα την Πρώτη μπορεί κανείς νοτιοδυτικά, σε απόσταση 21 χλμ., να βρει τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και να επισκεφτεί το Μουσείο, στα βορειοδυτικά σε 20 χλμ. το σπήλαιο της Αλιστράτης και το φαράγγι του Αγγίτη, όπου μπορεί να δοκιμάσει extreme sports, στα βορειοανατολικά, στα 10 χλμ., την Ιερά Γυναικεία Μ. Παναγίας Εικοσιφοίνισσας και στα . τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη μέσω της Εγνατίας οδού από τα αστικά κέντρα από τα οποία απέχει: Θεσσαλονίκη 120 χλμ., Σέρρες 50 χλμ., Δράμα 27 χλμ., και 50χλμ. από Καβάλα.

proti serron serres xoria makedonia xorio
proti serron serres xoria makedonia xorio
proti serron serres xoria makedonia xorio

Πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία από: protiserron.gr, proti-serron.blogspot.com, Wikipedia.org