Ψαράδες Πρεσπών: Η μαγεία της φύσης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ο παραδοσιακός οικισμός των Ψαράδων είναι ο μοναδικός της χώρας στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας Η ομορφιά της Ελλάδας είναι ατελείωτη… Υπάρχουν τόσα μέρη που μπορούμε να επισκεφτούμε και να απολαύσουμε το απαράμιλλο κάλλος αυτής της γης. Ένα από αυτά είναι και το χωριό Ψαράδες που απλώνεται στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.Ακολουθήστε το Thes.gr στο […]

Ο παραδοσιακός οικισμός των Ψαράδων είναι ο μοναδικός της χώρας στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας

Η ομορφιά της Ελλάδας είναι ατελείωτη… Υπάρχουν τόσα μέρη που μπορούμε να επισκεφτούμε και να απολαύσουμε το απαράμιλλο κάλλος αυτής της γης. Ένα από αυτά είναι και το χωριό Ψαράδες που απλώνεται στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.

Απέχει μόλις 60 χλμ. από τη Φλώρινα και είναι χτισμένο σε 850 μ. υψόμετρο. Μάλιστα, οι Ψαράδες αποτελούν το μοναδικό ελληνικό οικισμό στις όχθες της λίμνης, ενώ έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός. Κάτι, που προδίδεται από τα σπίτια που διατηρούν με το πέρας των χρόνων τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αντίστοιχων σπιτιών της εποχής που χτίστηκαν. Οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι γύρω στους εκατό και από το όνομα του χωριού μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε πως η κύρια ασχολία τους είναι η αλιεία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.

Διαβάστε επίσης
Tα κρυμμένα ασκηταριά της Μεγάλης Πρέσπας (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Η απόλυτη ηρεμία… Στους Ψαράδες ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί, να απολαύσει το φυσικό τοπίο, να κάνει τις βόλτες του στα δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού και να απολαύσει τις τοπικές λιχουδιές. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την ηρεμία που σου προσφέρεται, ενώ από την κορυφή Ντέβας και τα ακρωτήρια Ρώτι, Σόκι και Αγίου Νικολάου μπορεί κανείς να απολαύσει την απίστευτη θέα με καταπράσινες πλαγιές και τα μικτά δάση κέδρου και βελανιδιάς. Επίσης, σημαντικό αξιοθέατο των Ψαράδων είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου του 19ου αιώνα.

Ο εθνικός δρυμός Πρεσπών είναι ένα μέρος που σίγουρα αξίζει κανείς να γνωρίσει. Ένα μέρος με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα και ωραία τοπία. Η λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας καλύπτει έκταση 272 τ.χλμ. με πλούσια ιχθυοπανίδα (18 είδη) και πολλά είδη σπάνιων πουλιών (αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, λαγγόνες, κορμοράνοι). Επιπλέον, το δάσος κέδρων στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου στο δρόμο για Ψαράδες εντάσσεται στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Τέλος, από τους Ψαράδες έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε με βαρκάκι τα ασκηταριά της Παναγίας Ελεούσας, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και της Ανάληψης, που βρίσκονται στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής μπορείτε να θαυμάσετε τις βραχoγραφίες της Παναγίας Ελεούσας και της Παναγίας Βλαχερνίτισας. Καλό σας ταξίδι!