Συρράκο Ιωαννίνων: Ιστορία και γραφικότητα σε έναν τόπο

Μαγεύει τον επισκέπτη το τοπίο και ο παραδοσιακός οικισμός.

Τα ελληνικά βουνά έχουν τόσες ομορφιές να μας προσφέρουν. Κάθε επίσκεψη σε ένα ορεινό μέρος της πατρίδας μας είναι ένα ταξίδι που συνδυάζει την ομορφιά του τοπίου αλλά και την ιστορία του κάθε τόπου. Ένα τέτοιο μέρος είναι το χωριό Συρράκο του νομού Ιωαννίνων.

DSC 0013

Βρισκόμενο νοτιοανατολικά της πόλης των Ιωαννίνων πολύ κοντά στα σύνορα με το νομό Τρικάλων, ο παραδοσιακός αυτός οικισμός που χτίστηκε τον 15ο αιώνα μαγεύει τον ταξιδιώτη και προσφέρει όλα εκείνα που αναζητεί.

DSC 0019

Καταρχάς, το τοπίο των Τζουμέρκων με τις ψηλές κορυφές, τα πανύψηλα δέντρα και την πανέμορφη πέτρα κερδίζει και τον πιο δύσκολο. Το μάτι ταξιδεύει πολύ μακριά και η ηρεμία γαληνεύει την ψυχή.

Διαβάστε επίσης
Η Ελλάδα ζητά την αναστολή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας

DSC 0024

Ο ίδιος ο οικισμός, παραδοσιακός πετρόκτιστος, σε προκαλεί να τον γνωρίσεις περπατώντας σε κάθε στενό σοκάκι του, να μπεις στα παραδοσιακά μαγαζιά του και να μιλήσεις με τους ντόπιους.

DSC 0022

Κι έχουν τόσα να δυο διηγηθούν για το ένδοξο παρελθόν, καθώς το χωριό τους ήταν από τα πρώτα που όρθωσε ανάστημα στους Τούρκους και άρχισε την επανάσταση την ίδια περίοδο με αυτήν που ξεκινούσε στην Πελοπόννησο. Οι κατακτητές σκότωσαν τους κατοίκους και κατέστρεψαν το χωριό ως αντίποινα, αλλά μέχρι το 1828 ξαναχίστηκε και γνώρισε οικονομική άνθηση.

DSC 0026

Από εδώ άλλωστε κατάγεται ο Ιωάννης Κωλέττης, αγωνιστής του 1821 και ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1844 ως το 1847.

DSC 0028

DSC 0032

DSC 0885

DSC 0886

DSC 0888

DSC 0915

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *