Ταξιάρχης, Χαλκιδική: Ανακαλύψτε την «κρυμμένη» λίμνη και το γραφικό εκκλησάκι και απολαύστε το ειδυλλιακό φθινοπωρινό τοπίο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Φράγμα Λίμνη Αγίου Παντελεήμονα Χαλκιδική Ταξιάρχης Χολομώντας

Που βρίσκεται, πώς θα πάτε και από που πήρε το όνομά της

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να απολαύσετε τις περιπατητικές διαδρομές στο δάσος του Χολομώντα στη Χαλκιδική και να αφεθείτε στη μαγεία της φύσης, που με τους διάφορους φθινοπωρινούς χρωματισμούς της, δημιουργεί μοναδικά φυσικά τοπία.

Στους αγαπημένους μας προορισμούς περιλαμβάνεται ο Ταξιάρχης, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Χαλκιδικής, κτισμένος σε υψόμετρο 650 μέτρων, πάνω στον Χολομώντα.

Φράγμα Λίμνη Αγίου Παντελεήμονα Χαλκιδική Ταξιάρχης Χολομώντας

Διαβάστε περισσότερα: Ταξιάρχης: Η «Πρωτεύουσα» των Χριστουγέννων βρίσκεται κάπου μεταξύ ουρανού και γης

Με αφετηρία το χωριό των Χριστουγέννων, όπως το αποκαλούν, καθώς εκεί καλλιεργούνται τα έλατα που ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας στα δασικά μονοπάτια και τη φύση, που σιγά σιγά μπαίνει σε λήθαργο ενόψει του χειμώνα.

Παρεκλήσι Εκκλησάκι Αγίου Παντελεήμονα Ταξιάρχης Χαλκιδική Χολομώντας

Το ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα

Κατευθυνόμενοι από τον Ταξιάρχη προς τα Ριζά και την Παλαιόχωρα, θα συναντήσετε μία πινακίδα που οδηγεί προς την όμορφη τοποθεσία του Αγίου Παντελεήμονα με το παρεκκλήσι του. Μη διστάσετε να την ακολουθήσετε… Μπροστά σας, σε ένα υπέροχο φθινοπωρινό τοπίο ξεπροβάλλει ο Αγιος Παντελεήμονας. Το γραφικό πέτρινο εκκλησάκι χτίσθηκε περίπου το 1890 και επισκευάστηκε το 1916.

Παρεκλήσι Εκκλησάκι Αγίου Παντελεήμονα Ταξιάρχης Χαλκιδική Χολομώντας

Στο χώρο έγιναν εργασίες αναπαλαίωσης με τη δημιουργία καινούργιας στέγης, πραγματοποιήθηκε φιλοτέχνηση των αγιογραφιών, σοβατίστηκε εσωτερικά  ενώ απομακρύνθηκε ο σοβάς από τον εξωτερικό χώρο και αποκαλύφθηκε η πέτρα, με την οποία ήταν χτισμένο.

Στην καρδιά του καλοκαιριού, 26-27 Ιουλίου, στη γιορτή του, γίνεται μεγάλο πανηγύρι, με την καθιερωμένη πανηγυρική λειτουργία και το παραδοσιακό κουρμπάνι. Ακόμη και αυτή την εποχή είναι ιδανικό για να το επισκεφθείτε, να απολαύσετε το τοπίο, ακόμη να κάνετε και πικ νικ.

Ανακαλύψτε το φράγμα ή τη λίμνη του Αγίου Παντελεήμονα

Οι εκπλήξεις όμως στην τοποθεσία του Αγίου Παντελεήμονα στον Χολομώντα, δεν σταματούν εδώ… Δίπλα στο εκκλησάκι, υπάρχει ένας χωματόδρομος, τον οποίο αν ακολουθήσετε, θα ανακαλύψετε την… κρυμμένη λίμνη. Στην ουσία, πρόκειται για ένα Φράγμα, το Φράγμα του Αγίου Παντελεήμονα, το οποίο έχει δημιουργήσει μία λίμνη και ένα μοναδικό ειδυλλιακό τοπίο.

Διαβάστε επίσης  Χαλκιδική: Στα χέρια της αστυνομίας η 26χρονη που απέδρασε από αστυνομικό τμήμα

Φράγμα Λίμνη Αγίου Παντελεήμονα Χαλκιδική Ταξιάρχης Χολομώντας

Περιτριγυρισμένη από πανύψηλα δέντρα που καθρεπτίζονται στα νερά της, η λίμνη, που δεν θα λέγαμε ότι είναι και μικρή, θα σας εκπλήξει με την ομορφιά της.

Για να απολαύσετε την ωραιότερη θέα, θα πρέπει να ακολουθήσετε το χωματόδρομο, είτε με το αυτοκίνητο, είτε πεζοί (είναι περίπου 1500 μ.), ώστε να φτάσετε στο καλύτερο σημείο. Κάποια στιγμή θα συναντήσετε μία διχάλα, όπου λίγα μέτρα αριστερά θα βρείτε το σημείο που βλέπετε στο βίντεο και τις φωτογραφίες του Thes.gr. Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε γιατί υπάρχει πινακίδα και μετά αδιέξοδο. Στο χώρο θα βρείτε παγκάκι και κιόσκι, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε σε περίπτωση που επιλέξετε να περπατήσετε.

Φράγμα Λίμνη Αγίου Παντελεήμονα Χαλκιδική Ταξιάρχης Χολομώντας

Αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στο βάθος της λίμνης, απολαύστε τους υπέροχους χρωματισμούς των δέντρων αυτή την εποχή και αφεθείτε στις μυρωδιές της φύσης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ντόπιων, το Φράγμα του Αγίου Παντελεήμονα, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις φωτιές που ταλαιπώρησαν την περιοχή καθώς εξυπηρέτησε τα ελικόπτερα, που δεν χρειάζονταν να κατέβουν μέχρι τη θάλασσα για να πάρουν νερό.

Φράγμα Λίμνη Αγίου Παντελεήμονα Χαλκιδική Ταξιάρχης Χολομώντας

Να τονίσουμε πως η πινακίδα προειδοποιεί προς μπορείτε να προχωρήσετε προς το σημείο που σας αναφέραμε με δική σας ευθύνη. Καλό είναι να προσεγγίσετε το χώρο μόνο όταν έχει καλό καιρό και με προσοχή και όχι φυσικά, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν, όπως σε περίοδο βροχοπτώσεων, παγωνιάς, χιονιού κτλ.

Φράγμα Λίμνη Αγίου Παντελεήμονα Χαλκιδική Ταξιάρχης Χολομώντας

Με πληροφορίες για το παρεκκλήσι από taksiarxis.gr