Το Αλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα με τα διαδραστικά πειραματικά όργανα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki

Το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής

Το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής

Η Χαλκιδική έχει μοναδικές παραλίες και σίγουρα αυτός είναι ο πρώτος λόγος για να την επισκεφθεί κανείς, δεν είναι όμως μόνο αυτός! Σε διάφορα σημεία της «κρύβει» πολλούς… θησαυρούς που αν τους ανακαλύψετε, δεν θα ξεκολλάτε απ’ αυτήν.

Οπως το Αλσος του Αριστοτέλη, που βρίσκεται στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων. Σε υψόμετρο 500μ., σε μια καταπληκτική τοποθεσία και με θέα προς τον κόλπο της Ιερισσού μπορεί κανείς να ανακαλύψει τον υπέροχο κόσμο του Αριστοτέλη. Ενα πάρκο, το μοναδικό θεματικό της Χαλκιδικής, όπου φιλοξενούνται πρωτότυπα διαδραστικά πειραματικά όργανα, που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων οι οποίοι αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του «Τα Φυσικά».

aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki

Δεν έγινε άλλωστε τυχαία ο αγαπημένος προορισμός των παιδιών, τον οποίο επισκέπτονται είτε με τα σχολεία τους, είτε με τους γονείς τους. Φυσικά και οι μεγάλοι ενθουσιάζονται από την εικόνα που αντικρίζουν καθώς πρόκειται για ένα σημείο που μπορεί να συνδυάσει την αναψυχή, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση. Υπολογίζεται ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες δέχεται περισσότερους από 15.000 επισκέπτες.

Τι είναι το Αλσος του Αριστοτέλη

Το Αλσος του Αριστοτέλη προϋπήρχε καθώς η τοποθεσία είχε επιλεχθεί το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα.

aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki

Οσον αφορά τα πρωτότυπα διαδραστικά όργανα, που φιλοξενούνται στο χώρο του άλσους,  τοποθετήθηκαν το 2003 από τη Δημοτική Επιχείρηση Σταγείρων-Ακάνθου και σήμερα το διαχειρίζεται η Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση του Δήμου Αριστοτέλη.

Εκτός από τα όργανα και το άγαλμα του Αριστοτέλη, στον ίδιο χώρο βρίσκεται και καφέ-εστιατόριο με εκπληκτική θέα στον κόλπο της Ιερισσού και στο Άγιο Όρος καθώς επίσης και ο πύργος του Μαδέμ Αγά μαζί με το κονάκι του, που αποτελούσε και το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής των Σιδηροκαυσίων.

Τα πειραματικά όργανα που υπάρχουν στο Αλσος του Αριστοτέλη

Στο Αλσος του Αριστοτέλη θα βρείτε 11 πρωτότυπα πειραματικά όργανα, που είναι τα εξής:

Πυξίδα: Είναι τοποθετημένη μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη και συμβολίζει το ότι η φιλοσοφία του έχει φθάσει σε όλα τα μέρη του κόσμου και είναι αφετηρία της σύγχρονης επιστημονικής σκέψης, παγκόσμια και κτήμα της ανθρωπότητας. Σ’ αυτήν απεικονίζονται η κατεύθυνση και η απόσταση των πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο με σχέση με το άλσος.

aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki

Τηλεσκόπιο: Με τα σύγχρονα τηλεσκόπια που έχουν τοποθετηθεί στα κατάλληλα σημεία, ο επισκέπτης μπο¬ρεί να εστιάσει και να απολαύσει λεπτομέρειες της φανταστικής θέας του κόλπου της Ιερισσού και της Αθωνικής χερσονήσου.

Πρίσμα: Το λευκό φως του ήλιου πέφτει πάνω στο ειδικό πρίσμα και λόγω της διαφορετικής ταχύτητας μέσα στο γυαλί της κάθε επιμέρους ακτινοβολίας από τις οποίες συνίσταται, αναλύεται στο γνωστό μας φάσμα των «χρωμάτων της ίριδας», αφού κάθε ακτινοβολία διαφορετικού μήκους κύματος εξέρχεται με διαφορετική γωνία εκτροπής.

aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki

Ηλιακό ρολόι: Το μεγάλο, οριζόντιο, ηλιακό ρολόι δείχνει τον ακριβή χρόνο στο σημείο όπου βρίσκεστε. Το καλοκαίρι υπάρχει διαφορά 1 ώρας και 25 λεπτών με την τρέχουσα ώρα, ενώ το χειμώνα η διαφορά είναι 25 λεπτά. Οι καμπύλες γραμμές πάνω στην πλάκα του ρολογιού είναι για να μπορεί να προσδιοριστεί ο μήνας που διανύουμε.

Διαβάστε επίσης
Χαλκιδική: Έκλεψε τσάντα εργαζόμενης μέσα από το νοσοκομείο Πολυγύρου

Φακός: Η πινακίδα δίπλα στον φακό μας πληροφορεί ότι κάθε φωτόνιο, δηλαδή κάθε στοιχειώδες ποσό φωτεινής ενέργειας, από μόνο του έχει ελάχιστη ενέργεια, όταν όμως όλα μαζί συγκεντρωθούν σ’ ένα σημείο η ενέργεια αυτή γίνεται πολύ μεγάλη.

aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki

Πεντάφωνο: Αποτελείται από πέντε μεγάλα κομμάτια γρανίτη τα οποία έχουν υπολογιστεί έτσι ώστε με την κρούση να παράγουν το καθένα μια διαφορετική ηχητική συχνότητα, μια διαφορετική νότα. Οι πέντε νότες αντιστοιχούν στην αρχαία πεντατονική μουσική κλίμακα.

Οπτικοί Δίσκοι: Πειραματιζόμενοι με τους οπτικούς δίσκους θα διαπιστώσετε ότι όταν εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από το οπτικό μας πεδίο, το ανθρώπινο μάτι δεν τις αντιλαμβάνεται ως διαφορετικές, αλλά δημιουργεί ένα συνεχές οπτικό σύνολο, όπως όταν βλέπουμε μια ταινία. Αυτό συμβαίνει διότι η εντύπωση της εικόνας εξακολουθεί να διαρκεί ακόμα 1/16 περίπου του δευτερολέπτου πάνω στο οπτικό νεύρο, λόγω αδράνειας. Αυτή η ιδιότητα του ματιού ονομάζεται μετείκασμα. Ο κινηματογράφος στηρίζεται ουσιαστικά στην «αδυναμία» του ματιού να δει περισσότερες από 24 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο.

aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki

Εκκρεμές: Στο εκκρεμές οι μεγάλοι θα θυμηθούν και οι μικρότεροι θα μάθουν ότι η ενέργεια στο σύστημα που ξεκινά την ταλάντωση μεταφέρεται λόγω σύζευξης στο επόμενο σύστημα, με αποτέλεσμα το πλάτος ταλάντωσης στο πρώτο να μειώνεται και στο επόμενο να αυξάνεται.

Υδροστρόβιλος: Στο διαφανές δοχείο με το υγρό μπορούμε να δημιουργήσουμε μια δίνη με την περιστροφή του μοχλού και να κατανοήσουμε τη δυναμική του φαινομένου, ή να το παραλληλίσουμε με την περιστροφική κίνηση του αέρα που δημιουργεί τον ανεμοστρόβιλο.

Σφαίρες αδράνειας: Παίζοντας με τις σφαίρες αδράνειας εντυπωσιαζόμαστε πάντα με το φαινόμενο της μεταφοράς της ορμής, όταν κατά την κρούση των σφαιρών διατηρείται η αρχική ορμή και μεταφέρεται διαδοχικά διαμέσου όλων των σφαιρών για να φτάσει κάθε φορά στην τελευταία.

aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki

Παραβολικά κάτοπτρα: Τα παραβολικά κάτοπτρα είναι τοποθετημένα σε ευθεία γραμμή, σε αρκετά μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο. Αν σταθούν δύο άτομα μπροστά σε κάθε ένα από αυτά μπορούν άνετα να συνομιλήσουν, ακόμα και αν μιλούν ψιθυριστά. Αυτό συμβαίνει διότι τα μεταφερόμενα μέσω του αέρα ηχητικά κύματα ανακλώνται στο παραβολικό κάτοπτρο και η ενέργειά τους συγκεντρώνεται στο κέντρο και ο ήχος καταλήγει ενισχυμένος στα αυτιά αυτών που παίρνουν μέρος στο πείραμα.

aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα διαδραστικά πειραματικά όργανα συνοδεύονται από σχετικά εδάφια από το διασωζόμενο έργο του μεγάλου φιλοσόφου, που έχουν αναρτηθεί σε ειδικές πλάκες. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να τις διαβάσετε. Το Αλσος του Αριστοτέλη λειτουργεί όλες τις μέρες της εβδομάδας και σίγουρα αν βρεθείτε στην περιοχή, πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφθείτε. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο παρακάτω τηλέφωνο: 23760 41327

Διαβάστε επίσης για τον Τόπο που γεννήθηκε και τάφηκε ο πάνσοφος Αριστοτέλης

aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki
aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki
aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki
aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki
aristotelis, parko, stageira, xalkidiki, halkidiki