Το θαυμάσιο σπήλαιο της Αλιστράτης και η ιστορική κωμόπολη (ΦΩΤΟ)

σπήλαιο Αλιστράτης

Συγκαταλέγεται στα ωραιότερα της Ευρώπης

Πανύψηλες οροφές, υπερμεγέθεις σταλακτίτες, πλούσιο διάκοσμο και εξωπραγματική ομορφιά θα συναντήσετε στο εντυπωσιακό σπήλαιο της Αλιστράτης, που βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης, που απέχει 6 χιλιόμετρα από την ομώνυμη ιστορική κωμόπολη, τοποθετείται στη θέση «Πετρωτό» και συγκαταλέγεται στα ομορφότερα και μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

Εδώ, η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμη της δημιουργίας στολισμών και σχηματισμών.

σπήλαιο Αλιστράτης

«Η φύση πολυμήχανη, έφτιαξε, για τα μάτια του αετού την παγγεννήτρα πλάση και για τον τυφλοπόντικα την ομορφιά που κρύβεται μέσα στης γης τα σκοτεινά και κρύα σπλάχνα».

Αν δεν το έχετε επισκεφθεί, θα πρέπει σίγουρα να το κάνετε και δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντυπωσιαστείτε από αυτό που θα συναντήσετε.

Το σπήλαιο της Αλιστράτης ήταν γνωστό στους κατοίκους της περιοχής από τις διηγήσεις συμπολιτών τους που, είτε για λόγους θήρας αγριοπερίστερων είτε από περιέργεια, κατέβαιναν στα έγκατα του, όπως π.χ. η αποστολή εξερεύνησης του σπηλαίου που οργανώθηκε από το δάσκαλο Δημήτριο Ν. Ιατρίδη το Σεπτέμβριο του 1958.

σπήλαιο Αλιστράτης

Το 1975 η τότε κοινότητα της Αλιστράτης με έγγραφό της γνωστοποίησε την ύπαρξη του σπηλαίου στην Σπηλαιολογική Εταιρεία Ελλάδος, η οποία υπό την καθοδήγηση του καθηγητού της Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου των Αθηνών Ν. Συμεωνίδη δραστηριοποιήθηκε προς την κατεύθυνση της έρευνάς του.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στο φαράγγι του ποταμού Αγγίτη, που διασχίζει την περιοχή Αλιστράτης στη θέση «πετρωτό» εμφανιζόταν η σφίγγα.

σπήλαιο Αλιστράτης

Ακόμη αναφέρεται ότι ο Πλούτωνας ο θεός του Άδη, όταν έκλεψε την Περσεφόνη, θυγατέρα της θεάς Δήμητρας, την οδήγησε στη φυσική διώρυγα (φαράγγι), όπου βρίσκεται η Πύλη του Αδη.

Δείτε επίσης: Πεζοπορία στο Φαράγγι του Αγγίτη

Η περιοχή που αναφέρει η μυθολογία είναι αυτή που βρίσκεται κοντά στο τουριστικό Σπήλαιο Αλιστράτης και στα άλλα σπήλαια αυτής. Η έκταση της περιοχής περιλαμβάνει 14.000 στρ.

σπήλαιο Αλιστράτης

Σε απόσταση 250 μέτρων από το νότιο μέρος της εισόδου του σπηλαίου, περνά η σιδηροδρομική γραμμή Σερρών – Δράμας.

Παράλληλα με την σιδηροδρομική γραμμή και νότια σε μικρή απόσταση υπάρχει η κοίτη του ποταμού Αγγίτη, που τα νερά του έχουν διαβρώσει τους ασβεστόλιθους με αποτέλεσμα να σχηματισθεί το φαράγγι του Αγγίτη.

Το σπήλαιο βρίσκεται περί τα 50 χλμ. Ν.Α. των Σερρών, 25 χλμ. Ν.Δ. της Δράμας και τα 55 χλμ. Β.Δ. της Καβάλας.

Περιήγηση στο σπήλαιο της Αλιστράτης

To σπήλαιο, με γνωστή έως και σήμερα επιφάνεια 25.000 τ.μ. είναι σχεδόν επίπεδο και το συνολικό μήκος των διαδρόμων του σε 3χλμ. Η ανάπτυξή του είναι οριζόντια και δαιδαλώδης. Η είσοδος των επισκεπτών γίνεται μέσω τεχνητής σήραγγας.

Ο επισκέπτης του σπηλαίου της Αλιστράτης, στον σπηλαιολογικό του περίπατο, ακολουθεί μια υποδειγματικά προκαθορισμένη διαδρομή, που τον οδηγεί από τη μεγαλοπρεπή είσοδο του σπηλαίου στην κύρια αίθουσα, διαστάσεων 6ο μ. πλάτος, 100 μήκος και ύψος 20-30 μέτρα.

Διαβάστε επίσης  Τζιτζικώστας: Γιόρτασε την 25η Μαρτίου στο ακριτικό Αχλαδοχώρι Σερρών (ΦΩΤΟ)

Μέσα στην κύρια αίθουσα τα συναισθήματα του επισκέπτη από την υπερβολή της ομορφιάς είναι μοναδικά.
Στο θάλαμο αυτό η φύση θέλησε να δείξει τη μεγαλύτερη δύναμή της σε δημιουργία στολισμών στον ελλαδικό χώρο ή ακόμη τον ευρωπαϊκό.

Οσο ο επισκέπτης προχωρεί, τόσο ο διάκοσμος γίνεται πλουσιότερος σε κατάλευκους σταλακτίτες σε μορφή παραπετάσματος. Ακολουθούν άλλοι θάλαμοι (αίθουσες) ύψους 8 ή 10 μ.

Από το θάλαμο υποδοχής και πάλι προς τα δεξιά ξεκινά μια δεύτερη στοά ή διάδρομος σχεδόν παράλληλα μ’ αυτόν που είδαμε. Αντικρύζουμε μερικούς εντυπωσιακούς κόκκινους σταλακτίτες, που φέρουν το όνομα «ΦΛΟΓΕΣ» το ύψος τους φτάνει τα 35 μ. περίπου.

Σ’ ένα σημείο οι δύο στοές ενώνονται και συνεχίζουν φαρδύτερες και ψηλότερες, ενώ από την οροφή κρέμονται τεράστιοι και μεγαλοπρεπείς σταλακτίτες μήκους 15 μ. Υπάρχουν και όροφοι στο σπήλαιο που είναι αμέτρητοι και δεν είναι ακόμη γνωστοί.

Μέσα στο σπήλαιο, που η θερμοκρασία του είναι σταθερά στους 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία του στο 70 με 75 % ζουν διάφοροι σπηλαιόβιοι οργανισμοί, όπως Δολιχόποδα , Μυριόποδα και ελάχιστες πια Νυχτερίδες που τον καιρό της Βασιλείας τους στο σπήλαιο άφησαν υπό τη μορφή των περιττωμάτων τους μια πλούσια οργανική ύλη το «Γκουανό» που σήμερα είναι η βάση της τροφικής αλυσίδας μιας πλούσιας πανίδας.

Η ιστορική κωμόπολη της Αλιστράτης

Η Αλιστράτη, που έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός βρίσκεται στα ανατολικά όρια του Νομού Σερρών, στην περιοχή της πρώην επαρχίας Φυλλίδας, κοντά στα όρια με τον Νομό Δράμας. Είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη της περιοχής και του Δήμου Νέας Ζίχνης και σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει 2.764 κατοίκους.

Αλιστράτη

Είναι χτισμένη πάνω σε λόφους και περιστοιχίζεται από φυσικά πευκόφυτα τοπία ενώ είναι γνωστή για το σπήλαιο Αλιστράτης και το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Κατά τους μέσους χρόνους της τουρκοκρατίας υπήρξε ένα μείζονος σημασίας θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο.

Αλιστράτη

Το όνομα της κωμοπόλεως, που οφείλεται στην ύπαρξη ναού αφιερωμένου στη μνήμη του Αγίου Ευστρατίου ή, κατά μια άλλη εκδοχή, σε ναό που τιμούσε τη σύναξη των Αρχιστρατήγων Γαβριήλ και Μιχαήλ πέριξ του οποίου κτίσθηκε το πόλισμα, αναφέρεται σε έγγραφα της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνισσας που χρονολογούνται περί τα μέσα του 15ου αιώνα.

Αλιστράτη

Υπήρξε, η κωμόπολη της Αλιστράτης στις αρχές του 19ου αιώνα, έδρα Μητροπολίτου και η ευπορία των κατοίκων της επέτρεπε την εκδήλωση των φιλόμουσων αισθημάτων τους με τη λειτουργία και συντήρηση μιας «Κεντρικής Ελληνικής Σχολής», περίφημης, κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, για την ποιότητα των παρεχομένων γνώσεων στους σπουδαστές της, καθώς και ενός Αρρεναγωγείου, ενός Παρθεναγωγείου και ενός Οικοτροφείου.

Η κωμόπολη, ως κέντρο Ελληνισμού, βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων του Μακεδονικού Αγώνα, καθώς, οι κάτοικοι της υπερασπίστηκαν σθεναρά την πάτρια πίστη και την ελληνικότητά τους.

Η αξιόλογη αυτή παραδοσιακή κοινότητα, που ακόμη και σήμερα κρατά, σε πείσμα των καιρών, μερικά σημαντικά για την αρχιτεκτονική τους λαϊκά αρχοντικά, είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου, που πρωτοστατεί στην ανάδειξη του μοναδικού για τα γεωγλυπτά του Σπηλαίου της.

Αλιστράτη

Πηγή στοιχείων: alistraticave.gr,pkm.gov.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *