Το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου» στη Βέροια (ΦΩΤΟ)

Βήμα Αποστόλου Παύλου Βέροια

Πόλος έλξης για επισκέπτες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου

Η Βέροια συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες πόλης της Μακεδονίας και μία επίσκεψη σ’ αυτήν, έχει να χαρίσει στον επισκέπτη αξέχαστες στιγμές και μοναδικές εμπειρίες.

Υπέροχα αξιοθέατα, ατελείωτες βόλτες, παραδοσιακές γεύσεις, φιλόξενος κόσμος, είναι μεταξύ άλλων αυτά που θα συναντήσετε στη Βέροια, από την οποία όμως δεν πρέπει να φύγετε, αν δεν επισκεφτείτε και το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου».

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο μνημείο θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο δέχεται επισκέπτες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και απ’ όλα τα μέρη του κόσμου.

Βήμα Αποστόλου Παύλου Βέροια

Τι είναι το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου» στη Βέροια

Το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου» στη Βέροια είναι ένα θρησκευτικό μνημείο, λίγα μόλις μέτρα μακριά από την πλατεία Ωρολογίου (Ρακτιβάν) στο κέντρο της πόλης, όπου λέγεται πως ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τη χριστιανική πίστη όταν βρέθηκε στη Βέροια.

Εδώ, σώζονται οι ρωμαϊκές πλάκες του 1ου αιώνα, πάνω στις οποίες,σύμφωνα με την παράδοση, στεκόταν ο Απόστολος των Εθνών κατά τη διάρκεια του κηρύγματος του, προσδίδοντας στο μνημείο μια ιδιαίτερη ιστορική, θρησκευτική και συναισθηματική αξία.

Το μνημείο είναι επίσης διακοσμημένο με εντυπωσιακές ψηφιδωτές αγιογραφίες ενώ στο περιβάλλοντα χώρο τοποθετήθηκε πρόσφατα ανδριάντας του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, δωρεά του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών.

Κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, πραγματοποιούνται θρησκευτικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Παύλεια» προς τιμήν του Απ. Παύλου, ιδρυτή της τοπικής εκκλησίας. Τα «Παύλεια» κορυφώνονται με τον αρχιερατικό εσπερινό που τελείται στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου ανήμερα της γιορτής του, την 29η Ιουνίου.

Βήμα Αποστόλου Παύλου Βέροια

Πως βρέθηκε ο Απόστολος Παύλος στη Βέροια και το «Βήμα»

Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τη Βέροια τουλάχιστον δυο φορές κατά το διάστημα μεταξύ 50 μ.Χ. και 57 μ.Χ. με σκοπό να μεταδώσει το κήρυγμα του Χριστού στους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, ο Απόστολος των Εθνών εδώ συνάντησε ένθερμη υποδοχή ενώ το κήρυγμά του προς τους Βεροιώτες και τους Ιουδαίους της πόλης είχε μεγάλη απήχηση από την πρώτη κιόλας επίσκεψη.

Η διδασκαλία του Απόστολου Παύλου, σύμφωνα με την παράδοση, τοποθετείται σε χώρο εκτός των τειχών της πόλης, ο οποίος μέχρι σήμερα είναι γνωστός με την ονομασία «Βήμα του Αποστόλου Παύλου». Η ακρίβεια του χώρου δεν μπορεί να αποδειχθεί αλλά μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, ο τόπος όπου μίλησε ο Παύλος ήταν το «Βήμα», όπου την εποχή εκείνη διάφορες προσωπικότητες ανέπτυσσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους. Ο τόπος αυτός συνήθως βρισκόταν εκτός των τειχών των πόλεων, κάτι που συνηγορεί στην περίπτωση της Βέροιας, ώστε το «Βήμα του Αποστόλου να Παύλου», να είναι στην πραγματικότητα ο τόπος απ’ όπου αυτός απευθύνθηκε στους Βεροιείς.

Βήμα Αποστόλου Παύλου Βέροια

Δείτε επίσης: Ο Απόστολος Παύλος και η Απολλωνία – Ενα ιστορικό σημείο

Ο ευρύτερος χώρος όπου βρίσκεται το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου» φαίνεται πως διατήρησε την ιερότητά του στο πέρασμα των αιώνων. Ηδη, από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες πολύ κοντά στο «Βήμα», στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το Τζαμί του Μεντρεσέ, κτίστηκε ναός προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου.

Σύμφωνα με κάποιες απόψεις, ο ναός κτίστηκε πάνω σε παλαιότερο αρχαίο ιερό προς τιμήν της Ευνομίας. Μετά την οθωμανική κατάκτηση ο ναός του Αποστόλου Παύλου φέρεται να είναι ένας από αυτούς που οι Οθωμανοί μετέτρεψαν σε τεμένη, ενώ στο παρακείμενο «Βήμα» δημιουργήθηκε υπαίθριος τόπος προσευχής, με ξύλινο κουβούκλιο και μιναρέ, κατασκευή η οποία παρέμεινε για αρκετά χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Οθωμανούς.

Περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 1920 άρχισαν να γίνονται οικοδομικές μετατροπές στον τόπο του Βήματος, ενώ η ουσιαστική διαμόρφωση του χώρου ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με δαπάνες της Όλγας Μιχαηλίδου, από τη Θεσσαλονίκη. Το νέο «Βήμα» εγκαινιάστηκε το έτος 1961, ενώ το έτος 1963 το επισκέφτηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, ο οποίος συναντήθηκε με την δωρήτρια, την οποία συνεχάρη για την προσφορά της.

Το έτος 1951 γιορτάστηκαν στη Βέροια τα 1000 χρόνια από την έλευση του Αποστόλου Παύλου και στις γιορτές συμμετείχαν εκπρόσωποι εκκλησιών και ομολογιών εντός και εκτός Ελλάδας.

Βήμα Αποστόλου Παύλου Βέροια

Πηγή ιστορικών στοιχείων: discoververia.gr, veriahistory.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *