Βόλτα, χαλάρωση, πικ νικ και πεζοπορία στη λίμνη Τριαδίου (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

απόδραση στη λίμνη Τριαδίου

Μία «άγνωστη» και όμορφη απόδραση 20 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ιδανική πρόταση για εξόρμηση μία ανάσα από τη Θεσσαλονίκη, γι’ απολαυστική βόλτα σε ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, για πικ νικ με υπέροχη θέα, για πεζοπορία, ακόμη και για ποδηλασία, αποτελεί η λίμνη Τριαδίου.

Η τεχνητή λίμνη Τριαδίου, αν και άγνωστη γι’ αρκετούς Θεσσαλονικείς, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πόλος έλξης από κόσμο που αναζητάει κάτι το ξεχωριστό δίπλα την πόλη.

λίμνη Τριαδίου

Βρίσκεται στο Τριάδι, ακριβώς δίπλα στη Θέρμη και έχει πάρει το όνομά της, όπως είναι φυσικό, από το χωριό.

Αν και μικρή σε έκταση, δημιουργεί ένα όμορφο φυσικό τοπίο, περιτριγυρισμένο από λόφους και δάσος με καταπράσινα πεύκα.

απόδραση στη λίμνη Τριαδίου

Κάντε πικ νικ γύρω από τη λίμνη, χαλαρώστε σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, αθληθείτε, εξερευνήστε και αφεθείτε στη μαγεία του τοπίου.

απόδραση στη λίμνη Τριαδίου

Για τους πιο τολμηρούς και τους λάτρεις της πεζοπορίας, ακολουθήστε το μονοπάτι της Αλεπούς (12 χιλιόμετρα), ανακαλύψτε τον παλιό εγκαταλελειμμένο οικισμό της Μερσινούδας και απολαύστε την υπέροχη θέα προς το Θερμαϊκό, τη Θεσσαλονίκη αλλά και τον Ολυμπο.

Πως θα φτάσετε στη λίμνη Τριαδίου

Το χωριό Τριάδι βρίσκεται νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, δίπλα στη Θέρμη. Δεν είναι δύσκολο να φτάσετε στην τεχνητή λίμνη Τριαδίου, από την ανατολική είσοδο του χωριού, διαμέσου χωματόδρομου, μετά από περίπου 2 χιλιόμετρα.

Μπορείτε είτε να παρκάρετε στο χωριό και να περπατήσετε αυτή τη διαδρομή, είτε να φτάσετε με το αυτοκίνητό σας. Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να το κάνουν, εμείς όμως δεν θα το προτείνουμε. Και αυτό διότι, αν επιλέξετε να περπατήσετε από το χωριό μέχρι τη λίμνη, δεν θα απολαύσετε ιδιαίτερα τη διαδρομή, αφού η σκόνη που αφήνουν τα αυτοκίνητα που κινούνται στον αγροτικό δρόμο είναι αρκετή.

απόδραση στη λίμνη Τριαδίου

Ο δρόμος οδηγεί ακριβώς μπροστά στη λίμνη, η οποία βρίσκεται μετά από ένα ύψωμα. Μπορείτε είτε να παρκάρετε κάτω από το ύψωμα και να το ανεβείτε με τα πόδια, είτε να ανεβείτε με το αυτοκίνητο και να παρκάρετε στη λίμνη. Εσείς θα επιλέξετε, ο χώρος είναι άλλωστε άπλετος. Απλά ο δρόμος θέλει λίγη προσοχή γενικά, καθώς όπως είπαμε είναι χωματόδρομος, οπότε είναι φυσιολογικό να υπάρχουν αρκετές λακούβες.

Από εκεί και πέρα, ό,τι και αν επιλέξετε να κάνετε στη λίμνη Τριαδίου, πρέπει να οργανωθείτε σωστά. Είτε πάτε για απλή βόλτα, είτε για πεζοπορία ή πικ νικ, πρέπει να γνωρίζετε πως εκεί βρίσκεστε εσείς και η φύση. Ο χώρος δεν είναι ανεπτυγμένος τουριστικά και δεν υπάρχει ούτε κάποιο κατάστημα, ενδεχομένως κάποιο αναψυκτήριο, ούτε βρύσες για νερό, ούτε παγκάκια, κιόσκια κτλ. Οπότε, πριν ξεκινήσετε προμηθευτείτε τα απαραίτητα.

Το μονοπάτι της Αλεπούς

Το μονοπάτι της Αλεπούς, όπως ονομάζεται, είναι 12 χιλιομέτρα, ήπιας δυσκολίας και κυκλικής διαδρομής. Ξεκινάει από τη μία πλευρά της λίμνης και ολοκληρώνεται στην άλλη. Εχει άψογη σήμανση, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε. Αρχικά περπατάτε παράλληλα με την όχθη της λίμνης και σιγά σιγά αρχίζετε να ανηφορίζετε.

απόδραση στη λίμνη Τριαδίου

Οσοι επιλέξετε να το κάνετε, πρέπει σίγουρα να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα για την πεζοπορία, κατάλληλα παπούτσια κτλ. Παρότι η διαδρομή είναι χαμηλού υψομέτρου είναι ορειβατική και η θέα απολαυστική. Αν θέλετε να περπατήσετε στο μονοπάτι, αυτή η εποχή είναι σίγουρα ιδανική.

Σε κάποιο σημείο, όπως προαναφέραμε, θα συναντήσετε έναν παλιό και εγκαταλελειμμένο οικισμό. Πρόκειται για το χωριό Μερσινούδα, το οποίο βρισκόταν στη θέση αυτή μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα και κατοικούνταν από Τούρκους (στα τουρκικά Ισενλί), Το 1924 εγκαταστάθηκαν εδώ 37 οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Την επόμενη χρονιά το χωριό εγκαταλείφθηκε και ερειπώθηκε. Η θέα από το σημείο αυτό είναι μοναδική.

Τεχνητή Λίμνη και Φράγμα Τριαδίου

Το φράγµα και ο ταµιευτήρας Τριαδίου και τα συναφή υδροτεχνικά τους έργα δηλαδή ο υπερχειλιστής και ο αγωγός προσαγωγής έχουν κατασκευασθεί περίπου το 1997 από τον ∆ήµο Θέρµης, στη θέση Παλιά Λατοµεία (Ισενλή) του χειµάρρου Τριαδίου.

Ο σκοπός την λειτουργίας τους είναι πολλαπλός και πιο συγκεκριμένα για την κάλυψη υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών του ∆ήµου, ρύθµιση και διατήρηση της βασικής ροής στην κοίτη του χειµάρρου ολόκληρο το χρόνο και περιβαλλοντική της συντήρηση, ο εµπλουτισµός των υπόγειων υδροφορέων που βρίσκονται κάτω από το φράγµα και η δημιουργία χώρου αναψυχής. Τον Ιουνίου του 2007, συνέβη αστοχία του φράγµατος Τριαδίου το οποίο και επιδιορθώθηκε αμέσως.

Το 2003, η στάθµη του ταµιευτήρα έφθασε µέχρι το υψόµετρο 240,55µ. (19-06-2003), το 2004 µέχρι το υψόµετρο 241,04µ. (10-04-2004), ενώ το 2007 πλησίασε αρκετά την Ανώτατη στάθµη της λίµνης µέσα στον Ιούνιο.
Στη γύρω περιοχή από την λίμνη από το 2012 έχουν γίνει εκτεταμένες αναδασώσεις με 30000 περίπου νεαρά δέντρα.

απόδραση στη λίμνη Τριαδίου

Τα γεωµετρικά στοιχεία του φράγµατος είναι:
Μήκος στέψης φράγµατος της τάξης των 160µέτρων
Υψος φράγµατος περίπου 36,5µέτρων
Μέγιστο πλάτος σώµατος φράγµατος στην θεµελίωση της τάξης των 150µέτρων

απόδραση στη λίμνη Τριαδίου
Το υψόµετρο, στην στέψη του φράγµατος είναι 244,50 µέτρα
Το υψόμετρο στον κατάντη πόδα του φράγµατος είναι 208,0 µέτρα
Ο ωφέλιµος όγκος του ταµιευτήρα είναι 250.000 κυβικά μέτρα
Η επιφάνειά του στην ανώτατη στάθµη της λίµνης είναι 18.000 τ.µ.

απόδραση στη λίμνη Τριαδίου

απόδραση στη λίμνη Τριαδίου

απόδραση στη λίμνη Τριαδίου

Πηγή στοιχείων τεχνητής λίμνης και φράγματος: trekkingaroundthessaloniki.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *