Ο Τραμπ έγραψε χθες στην πλατφόρμα του Truth Social «αν η Κίνα δεν αποσύρει την αύξηση 34% πάνω από τις ήδη μακροχρόνιες εμπορικές καταχρήσεις της μέχρι αύριο, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ Δασμούς στην Κίνα ύψους 50%, με ισχύ από τις 9 Απριλίου.
Επιπλέον, όλες οι συνομιλίες με την Κίνα σχετικά με τις συναντήσεις που ζήτησαν μαζί μας θα τερματιστούν! Οι διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν επίσης ζητήσει συναντήσεις, θα αρχίσουν να λαμβάνουν χώρα αμέσως. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα».
Η πρεσβεία της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δήλωσε χθες ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις ή απειλές σχετικά με τους πρόσθετους δασμούς 50%.
«Έχουμε τονίσει περισσότερες από μία φορές ότι η άσκηση πίεσης ή η απειλή προς την Κίνα δεν είναι ο σωστός τρόπος για να συνεργαστεί μαζί μας. Η Κίνα θα διαφυλάξει σταθερά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της πρεσβείας.
Είναι η τελευταία ριπή τραμπουκισμών: Παρουσίασε τους δασμούς ως «ημέρα απελευθέρωσης» των ΗΠΑ ,αλλά είναι φανερό ότι οι δασμοί επιβλήθηκαν ως απειλή και ως μέσο πίεσης, για να υποχρεωθούν οι διάφορες χώρες να διαπραγματευτούν, ώστε υπάρξει κάποιος συμβιβασμός υπέρ των Αμερικανών, όμως η εφαρμογή τους προκάλεσε ήδη χάος στις διεθνείς αγορές και στην παγκόσμια οικονομία.
Μερικοί αμερικανικοί κολοσσοί έχασαν τρισεκατομμύρια στο χρηματιστήριο την επομένη κιόλας, της επιβολής των δασμών.
Γνωρίζουμε, άλλωστε, από το παρελθόν ότι οι δασμολογικοί πόλεμοι δεν έχουν κερδισμένους, ίσως είχαν κάποιο νόημα στο παρελθόν λόγω της αποικιοκρατίας. Όταν οι Βρετανοί έφτασαν για πρώτη φορά στην Ινδία, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ένα ψηλό επίπεδο ανάπτυξης της χώρας αυτής που θα απειλούσε τη δική τους βιομηχανική επανάσταση. Ανέκοψαν και πήραν από όλες τις αποικίες φτηνές πρώτες ύλες κάτι που επέτρεψε τη δική τους ανάπτυξη.
Με άλλα λόγια έχουμε πια μια παγκόσμια οικονομία που δεν ελέγχεται από τη Δύση και, ειδικά, από τις ΗΠΑ. Το δε κέντρο βάρους της μεταφέρθηκε από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ στην Ασία.
Ωστόσο, κάποιες ιδιαιτερότητες των δασμών του Τραμπ δεν μπορεί κανείς να τις προσπεράσει. Για παράδειγμα, η Ρωσία είναι ανάμεσα στις χώρες στις οποίες δεν επιβλήθηκαν δασμοί, ενώ αντίθετα επιβλήθηκαν στην Ουκρανία. Σε μια χώρα που κατέστρεψαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί με την πολιτική τους, τώρα της επιβάλλουν επιπλέον και δασμούς.
Επίσης, επιβλήθηκαν υψηλοί δασμοί σε πολύ φτωχές χώρες που επιβιώνουν με κάποιες μικρές εξαγωγές, οι οποίες δεν έχουν και τόση μεγάλη σημασία για τις ΗΠΑ. Παράδειγμα, η Μπανγκλαντές της οποίας οι βιοτεχνίες, λόγω του φτηνού εργατικού δυναμικού, ακόμη και της παιδικής εργασίας, τροφοδοτούν με φτηνά ρούχα την αμερικανική αγορά και τις αγορές της Δύσης.
Άλλο σκάνδαλο είναι το ότι από τους δασμούς εξαιρέθηκε η Σαουδική Αραβία, ενώ στην Τουρκία επιβλήθηκαν δασμοί μόνο 10%, που εύκολα μπορούν να απορροφηθούν από την τουρκική οικονομία.
Ο Τραμπ απασφάλισε. Η καραμπίνα του είναι δίκανη. Η μία κάννη εκτόξευσε δασμούς. Η δεύτερη θα πυροδοτήσει, κάποια στιγμή, υπέρογκες φοροελαφρύνσεις για τους πλούσιους. Όταν γίνει αυτό, να μην εκπλαγούμε όταν οι χρηματαγορές εκτοξευθούν και πάλι στα ουράνια, σε μια θεαματική επίδειξη μαζικής ανακούφισης.
Οι μετοχές, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα ταλαντεύτηκαν πολύ πρόσφατα, έντονα , καθώς τα κύματα μεταβλητότητας συγκλόνισαν τις αγορές που πάσχιζαν να χωνέψουν μια πλημμύρα πρωτοσέλιδων για τα σχέδια του Τραμπ.
«Οι επενδυτές κινούνται σε ένα δύσκολο τοπίο στο οποίο μένουν σε αναμονή για μια αντιστροφή της πολιτικής», δήλωσε ο José Torres, ανώτερος οικονομολόγος της Interactive Brokers, σε σημείωμά του χθες. «Η μεταβαλλόμενη εμπορική πολιτική όχι μόνο απειλεί να πυροδοτήσει μια παγκόσμια ύφεση, αλλά αλλάζει επίσης ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται».
Στον Λευκό Οίκο και στα επιτελεία του Τραμπ, επικρατεί ένα κομφούζιο, όσον αφορά την επικοινωνία ξένων χωρών με αυτόν. Οι ομάδες των συμβούλων του Τραμπ έχουν κατακλυστεί από τον αριθμό των τηλεφωνημάτων και των αιτημάτων που προέρχονται από εταιρείες της Αμερικής και ξένες κυβερνήσεις, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να επικοινωνήσουν με οποιονδήποτε, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τη δυναμική. Οι δηλώσεις του ίδιου του προέδρου υπογράμμισαν τη θολούρα των διαπραγματευτικών του κριτηρίων.
Ωστόσο, ο Τραμπ επαίνεσε την Ιαπωνία, η οποία συμφώνησε να ξεκινήσει συνομιλίες σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου για τους δασμούς, επειδή είχε «μια πολύ καλή συζήτηση» μαζί του, αλλά παραπονέθηκε για την έλλειψη πρόσβασης στην αγορά για τα αμερικανικά αυτοκίνητα και τα γεωργικά προϊόντα. Η Ευρώπη «μας κοροϊδεύει» στο εμπόριο και θα πρέπει να «αγοράσει την ενέργειά μας από εμάς» για να επανορθώσει, είπε.
Μια κάποια ηρεμία στις διεθνείς αγορές δείχνει προσωρινή, καθώς οι νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση δασμών σε βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ ( πέρα από την Κίνα) πυροδοτούν νέα κύματα αβεβαιότητας και ανησυχίας. Η απουσία ξεκάθαρης στρατηγικής εντείνει τη σύγχυση σε Ουάσιγκτον και Ευρώπη, ενώ οι επενδυτές αγωνιούν για τις επόμενες κινήσεις του Τραμπ, αν και προβλέψιμα επιθετικές, φαίνεται να έχουν και έναν υπόγειο στόχο: τη διαπραγμάτευση από θέση ισχύος.
Αυτό που παραμένει σαφές είναι ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Ίδωμεν!