Εστίαση ώρα μηδέν

Χρηστίδης εστίαση

του Παύλου Χρηστίδη

Εκπροσώπου Τύπου ΚΙΝΑΛ

Είναι πια γεγονός. Τα ακορντεόν lockdown της κυβερνητικής παλινωδίας, καταστρέφουν έναν-έναν τους κλάδους της οικονομίας ανεπανόρθωτα. Τα πρώτα μεγάλα θύματα η εστίαση, το λιανεμπόριο και ο τουρισμός.

Η εστίαση και η διαμονή αποτελούν ένα κλάδο με τεράστια συμβολή στην ελληνική οικονομία. Σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2019 τους αναλογεί το 7,84% του ΑΕΠ και το 12,5% της απασχόλησης.

Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι κλάδοι είναι εξαιρετικά σημαντικοί και για την εξωστρέφεια της χώρας καθώς συμβάλουν σημαντικά στην προσέλκυση των ξένων επισκεπτών της χώρας οι εισπράξεις των οποίων το 2019 ήταν περίπου 18 δισ. εκ. ή 9,6% της ΑΕΠ ενώ η συνολική επίδραση του Τουρισμού υπολογισμού υπολογίζεται για το 2019 στο 20,8% του ΑΕΠ και στο 21,7% της απασχόλησης σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.

Με βάση την έρευνα που έκανε το Ινστιτούτο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕ: 1 στις 4 οικογένειες ζει με κάτω από 10.000 ευρώ το χρόνο, ενώ Τουλάχιστον 4 στα 10 νοικοκυριά βλέπουν το μηνιάτικό τους να κάνει «φτερά», μέσα σε 19 ημέρες. Όλα αυτά δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες στην πραγματική οικονομία με τις οποίες η κυβέρνηση δεν ασχολείται όσο πρέπει.

Η κατάσταση στην εστίαση, ασφυκτική. Η εστίαση αποτελεί το μεγάλο θύμα των οικονομικών συνεπειών του κορωνοϊού, ίσως το μεγαλύτερο. Αυτή είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα για χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους που δεν ξέρουν αν θα υπάρχει επόμενη μέρα στον κλάδο τους.

Κλειστά καταστήματα με μηδενικό τζίρο αναγκάζονται να πληρώνουν μειωμένο ενοίκιο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η ρύθμιση για ολική απαλλαγή του ενοικίου ισχύει για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 μόνο.

Οι εστιάτορες πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές για όλη σχεδόν τη διάρκεια της πανδημίας με εξαιρετικά μειωμένους και πια μηδενικούς τζίρους.

Η ετήσια πτώση για το 2020 είναι κατά μέσο όρο 53% στον κλάδο. Η πτώση του τζίρου κάτω από ένα όριο για τις επιχειρήσεις μας, δεν σημαίνει μείωση του κέρδους αλλά τεράστια ζημιά.

Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν μείνει εκτός των επιστρεπτέων δανείων.

Πάνω από 30 δις έχει πει ο κ. Μητσοτάκης ότι υπάρχουν στην άκρη. Έχουν δοθεί ήδη 10 δις το 2020 από τις τράπεζες. Τα 5 δις έχουν πάει σε συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτή είναι μία αντίληψη η οποία πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να ζητάμε από τους επιχειρηματίες οι οποίοι έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, όχι επειδή έκανα λάθη, όχι επειδή χρέωσαν κάποιον άλλον, αλλά επειδή το κράτος τους ζήτησε για την καλύτερη αντιμετώπιση της πανδημίας, να πληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Αυτό είναι πανευρωπαϊκό αίτημα, το θέτουν χώρες από τη Γερμανία μέχρι την Ελλάδα και όλοι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες του χώρου του λιανεμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της εστίασης . Τους τελευταίους 6 μήνες του 2020 η οικονομική δυνατότητα των επιχειρήσεων επέστρεψε στην περίοδο του 2011-2012 κάτι το οποίο είναι καταστροφικό και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να δούμε τα ζητήματα αυτά πρακτικά και ουσιαστικά. Ενέσεις ρευστότητας που είναι απολύτως αναγκαίες για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι και φυσικές οντότητες, εκτός από νομικά πρόσωπα, και δεν λαμβάνουν κανένα απολύτως βοήθημα για να ζήσουν τους τελευταίους μήνες, όπως συμβαίνει με τους μισθωτούς.

Σχεδόν καμία επιχείρηση εστίασης δεν κατάφερε να ενταχθεί στο προηγούμενο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα των Περιφερειών και ακόμα, λένε οι άνθρωποι του κλάδου ότι αγνοούν τις προϋποθέσεις για το επόμενο.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι σώμα από το σώμα της Ελληνικής κοινωνίας.

Δεν ζητάνε να ανοίξει η εστίαση αλόγιστα, αν η υγειονομική κατάσταση δεν το επιτρέπει.

Ζητάνε όμως να καταφέρουν να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους μέχρι να ανοίξουν ξανά, με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία στα οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι.
Είναι αστείο να προσδιορίζονται ότι έχουν τσουβάλια με χρήματα κρυμμένα και αποθηκευμένα, για να αντέξουν όλους αυτούς τους μήνες να κρατήσουν καταστήματα τους και να ζήσουν και οι ίδιοι.

Βέβαια, τη δύσκολη αυτή κατάσταση κάποιοι στην κυβέρνηση τη μεταφράζουν ως ‘’αχρείαστη γκρίνια’’ ή και επενδυτική ευκαιρία. Όπως έπραξε ο Υπουργός Ανάπτυξης που ζήτησε από τους εστιάτορες (που δικαίως διαμαρτύρονται) να του παραδώσουν τα κλειδιά και αυτός θα «τα πάρει». Οι δηλώσεις αυτές δεν αποδεικνύουν μόνο την αδιαφορία της ΝΔ για το λιανεμπόριο, την εστίαση, την μικρή και μεσαία επιχείρηση. Προχωρούν και ακόμα παρακάτω. Γιατί ο κ. Γεωργιάδης «μαρτύρησε» τις προθέσεις της Κυβέρνησης, αλλά και τον τρόπο που αυτή αντιλαμβάνεται την κρίση. Ως ευκαιρία για τους λίγους και δυνατούς. Φτάνει πια η αλαζονεία, ο λαϊκισμός και η γραφικότητα. Ντροπή!!

Ας καταλάβουν οι κύριοι της κυβέρνησης ότι ήρθε η ώρα να καταλάβουν όλοι πως υπάρχει ένας κλάδος που δεν υπολόγιζε η κυβέρνηση μέχρι τώρα. Πάνω από 100.000 επιχειρήσεις εστίασης. Πάνω από 450.000 εργαζόμενοι μαζί με τα μέλη οικογενειών ζητάνε να μπορούν να ανασάνουν και να δημιουργήσουν πάλι.
• Γιαυτό προτείνουμε:
• Χρηματοδότηση (μέσα από ειδικό πρόγραμμα) με το 30% του κύκλου εργασιών (τζίρου) με μήνα αναφοράς το Δεκέμβριο του 2019.
• Επιδότηση του 100% του ασφαλιστικού κόστους για το επόμενο 6μηνο, για την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
• Κούρεμα των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία προς το Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία και ΟΤΑ.
• Ρύθμιση σε 120 δόσεις των υπολειπόμενων οφειλών.
• Απαλλαγή από Δημοτικά Τέλη και Φόρους για το επόμενο 6μηνο.
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6% τουλάχιστον για το 2021.

Είμαστε δίπλα τους γιατί το έχουν ανάγκη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *