“Η Ελλάδα μπροστά” – 19 πολιτικές προτεραιότητές μας

Σάββας Τσιτουρίδης

του Σάββα Τσιτουρίδη

πρώην υπουργού

Η προγραμματική μας διακήρυξη έχει ως βάση:

1. Τον πολιτικό και πατριωτικό φιλελευθερισμό ως πολίτευμα που έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας του πολίτη και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του.

2. Την κοινωνική οικονομία της αγοράς με συστατικά στοιχεία την ελεύθερη οικονομία και τη ρυθμιστική κρατική παρέμβαση που θα εξισορροπεί τις κοινωνικές ανισότητες μέσω μιας ξεκάθαρης, προδιαγεγραμμένης και ουσιαστικής αναδιανομής πόρων που θα γίνεται με ουσιαστικά πολιτικά και κοινωνικά κριτήρια υπέρ των ασθενέστερων.

3. Τη δύναμη και τις αξίες της ηθικής, φιλοσοφικής και πνευματικής κληρονομιάς του ελληνισμού και στη συμβολή τους στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού και διεθνούς γίγνεσθαι απορρίπτοντας τις ιδεοληψίες ή την άγνοια πουν απαξιώνει και ταυτίζει τη εθνική συνείδηση και τη αγάπη για την πατρίδα μας με εθνικισμό.

4. Την πίστη μας πως η Ελλάδα και οι απανταχού Έλληνες με την ιστορία μας, την εθνική μας ταυτότητα, τη θρησκευτική κληρονομιά μας και τον πολιτισμό μας μπορούμε να διατηρήσουμε τον έλεγχο του πεπρωμένου μας σ’ έναν ανοιχτό κόσμο που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς.

Η Προγραμματική Διακήρυξή μας για την Ελλάδα που θέλουμε αναπτύσσεται στην φάση αυτή σε τρεις θεματικές ενότητες:

Της Λειτουργίας των Θεσμών, πτυχών της Οικονομίας που αφορούν κυρίως την ενίσχυση του εισοδήματος και της ενίσχυσης του κοινωνικού πυλώνα.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση εξειδικευμένων και κοστολογημένων προτάσεων για όλα τα σύγχρονα θέματα όπως η θέση της Ελλάδας στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, η παιδεία, η δημόσια υγεία, η πρόνοια και η κοινωνική ασφάλιση, η ορθολογική απονομή της δικαιοσύνης, ο πολιτισμός, η αγροτική ανάπτυξη, η επίτευξη της ενεργειακής και διατροφικής ασφάλειας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η προστασία του περιβάλλοντος, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, το δημογραφικό και η προστασία της οικογένειας, η διατήρηση του πληθυσμού στην περιφέρεια και στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, η έρευνα, η καινοτομία, το μεταναστευτικό, η συμμετοχή στην ψηφιακή επανάσταση.

Τα σχέδια των προτάσεων μας για τους παραπάνω τομείς θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και θα αποτελέσουν αντικείμενο της Προγραμματικής Συνδιάσκεψής μας.

ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

1.ΘΕΣΜΟΙ

1.Κυβέρνηση 12 Υπουργών

Δραστική μείωση αριθμού Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων.

Κατάργηση των θέσεων Αναπληρωτών Υπουργών και Ειδικών Γραμματέων

Δραστική μείωση προσωπικού και δαπανών στα πολιτικά Γραφεία Πρωθυπουργού, Υπουργών, Υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων με εξορθολογισμό της λειτουργίας τους.

Εξοικονόμηση 1800 θέσεων δημοσίου και δημόσιας δαπάνης της τάξεως των 60 εκ. ευρώ ετησίως.

2. Βουλή 215 εδρών

Αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου για μια πολιτική σκηνή πιο κοινοβουλευτική και ως εκ τούτου πιο δημοκρατική.

Οι απόδημοι Έλληνες εκλέγουν 15 απόδημους Έλληνες.

Εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική.

3. Σύσταση Συνέλευσης Περιφερειών

Ενίσχυση του ρόλου της ελληνικής περιφέρειας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων με τη δημιουργία Δεύτερου Νομοθετικού Σώματος 74 εδρών (μία ανά Περιφερειακή Ενότητα).

4. Με ορίζοντα το 2025 η οριστική και αμετάκλητη απονομή της δικαιοσύνης σε όλα τα δικαστήρια δε θα ξεπερνά τα 4 έτη.

5. Ευρεία Διάσκεψη για «Το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ελλάδα» με στόχο την κατάρτιση ενός σχετικού Πολιτικού Συμφώνου της ευρύτερης δυνατής αποδοχής και την αναγκαία εθνική συνεννόηση για μεγάλες και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτήσουν την Ελληνική Δημοκρατία της τρίτης εκατονταετίας.

2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ

6. Αύξηση κατώτατου μισθού κατά 25%. Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος κυμαίνεται περίπου στα 65 εκ. ευρώ ετησίως.

7. Σημαντική μείωση της φορολογίας των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία και αντίστοιχη αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων από μερίσματα.

8. Πάγωμα στις τιμές ενεργειακών προϊόντων, ηλεκτρικής ενέργειας και ειδών πρώτης ανάγκης.

9. Το άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών στα είδη της αγροδιατροφικής αλυσίδας από το χωράφι στο ράφι ακολουθεί τη σχέση 1 προς 2.

10. Στα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία οριζόντια διαγραφή του συνόλου των προστίμων και των προσαυξήσεων. 24 έως 360 δόσεις για την αποπληρωμή των νέων μειωμένων ποσών.

11. Στα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς τράπεζες και funds, ταυτοποίηση της οφειλής στο 150% του τιμήματος που κατέβαλε ένα fund αγοράζοντας το χρέος από τη τράπεζα.
Η πρόταση αυτή δεν αφορά δανειακές υποχρεώσεις πολιτικών κομμάτων.

3. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΥΛΩΝΑΣ

Αύξηση κατά 9 δις ευρώ ετησίως της δημοσιονομικής δαπάνης για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με τα μέτρα 11 – 17 (αύξηση κατά 50% της τρέχουσας δαπάνης).

Συγκεκριμένα:

12. Αύξηση της εθνικής σύνταξης κατά 25% (από 384 σε 480 ευρώ το μήνα). Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος του μέτρου φθάνει τα 250 εκ. ευρώ ετησίως.

13. Αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 25% (από 407,25 σε 508 ευρώ). Το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος του μέτρου προσεγγίζει τα 65 εκ. ευρώ ετησίως.

14. Μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4% (2% για εργοδότη, 2% για εργαζόμενο) και μείωση της εισφοράς για επικουρική ασφάλιση κατά 1% ισόποσα για εργοδότη και εργαζόμενο. Το κόστος από τις μειώσεις αυτές ανέρχεται στο 1,75 δις ευρώ ετησίως και καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

15. Διπλασιασμός των πιστώσεων για πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης και καταπολέμησης της φτώχειας (από 3,77 δις ευρώ στα 7,5 δις ευρώ ετησίως).

16. Διπλασιασμός των πιστώσεων για πολιτικές στήριξης της εργασίας και ενίσχυσης της απασχόλησης (από 2,20 δις ευρώ σε 4,40 δις ευρώ ετησίως).

17. Τριπλασιασμός των πιστώσεων για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (από 480 εκ. ευρώ σε 1,5 δις ευρώ ετησίως).

18. Δεκαπλασιασμός των πιστώσεων για ενίσχυση της ισότητας των φύλων στην εργασία (από 14,1 εκ. ευρώ σε 150 εκ. ευρώ ετησίως).

19. Δωρεάν διάθεση 100.000 κατοικιών σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες συνολικού κόστους 10 δις ευρώ που θα καλυφθεί από εισφορές ιδρυμάτων, φυσικών και νομικών προσώπων.