Η εμβιομηχανική και τα σαλάχια απέναντι στην οστεοαρθρίτιδα

Στεργίου κορονοϊό κορονοϊός εμβιομηχανική καρκίνο COVID εμβόλια

του Δρ. Νικόλαου Στεργίου

Assistant Dean of the Division of Biomechanics and Research Development at the University of Nebraska at Omaha, Distinguished Community Research Chair and Professor of the Department of Biomechanics at the University of Nebraska at Omaha, Director of the Center for Research in Human Movement Variability at the University of Nebraska at Omaha, Professor of the Department of Environmental Agricultural and Occupational Health of the College of Public Health at the University of Nebraska Medical Center

Και πάλι κοντά σας, μετά από μια μικρή απουσία, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού και την μακρινή Νεμπράσκα παρουσιάζοντας πάντα θετικά νέα από έγκυρες πηγές για την υγεία.

Όπως θα θυμόσαστε, από τον Μάρτιο παρουσιάζω αποκλειστικά νέα για την μάχη με τον κορονοϊό. Αυτό ήταν μια προσωπική προσπάθεια για να σας δίνω έγκυρες πληροφορίες μια και η παραπληροφόρηση πάνω στο θέμα αυτό είναι τεράστια. Θα ήθελα όμως να αρχίσω από εδώ και εμπρός να σας παρουσιάζω και νέα από τον δικό μου ευρύτερο επιστημονικό τομέα, όπως είχα κάνει στα αρχικά μου άρθρα για το Thes.gr. Αυτό γιατί αρκετοί από εσάς μου έχετε πει πως ο συνεχής βομβαρδισμός ειδήσεων σχετικά με τον κορονοϊό σας έχει κουράσει.

Αρχικά ας μιλήσουμε λοιπόν για ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα υγείας, την οστεοαρθρίτιδα, που είναι η σταδιακή εκφύλιση και απώλεια του χόνδρου των οστών στις αρθρώσεις. Αυτό συμβαίνει όπως γνωρίζουμε με το πέρασμα των χρόνων και επιδεινώνεται με την ηλικία. Όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην αρχή της ζωής μας. Οι σκελετοί των νεογέννητων είναι μαλακοί και εύκαμπτοι επειδή αποτελούνται κυρίως από χόνδρο. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης έως την ενηλικίωση, οι περισσότεροι χόνδροι αντικαθίστανται από οστά. Ο εναπομείνας χόνδρος, όπως αυτός που βρίσκεται στις αρθρώσεις, δεν αναγεννάτε εύκολα, έτσι οι αρθρώσεις επιδεινώνονται με την ηλικία. Αντίθετα, είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως οι χονδροιχθείς, όπως οι καρχαρίες και τα σαλάχια που έχουν χόνδρινο σκελετό, φτιάχνουν χόνδρο σε όλη τη ζωή τους.

Σε μια πρόσφατη μελέτη λοιπόν, μια ομάδα ερευνητών μελέτησαν ένα τέτοιο ψάρι και συγκεκριμένα το μικρό σαλάχι (Leucoraja erinacea) που ζει στο βορειοδυτικό Ατλαντικό. Αφού εξέτασαν το μικρό σαλάχι από έμβρυο έως ενήλικα, παρατήρησαν ότι τα εμβρυονικά κύτταρα που περιβάλλουν τον σκελετό του χόνδρου είναι επίσης παρόντα στον ενήλικα. Αυτά τα κύτταρα μετατρέπονται σε χονδροκύτταρα μετά από τραυματισμό του σαλαχιού. Αυτή η σημαντική παρατήρηση και η περαιτέρω μελέτη για την κατανόηση της επισκευής του χόνδρου στα σαλάχια μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε καλύτερες μεθόδους για την επισκευή του χόνδρου των αρθρώσεων στον άνθρωπο και την καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας.

Αυτή την στιγμή πάντως γνωρίζουμε ότι η άσκηση και το χάσιμο βάρους μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της οστεοαρθρίτιδας. Από την δουλειά μάλιστα του Steve Messier, που πήρε φέτος το βραβείο Borelli από την Αμερικανική Εταιρεία Εμβιομηχανικής, ξέρουμε πως ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης μειώνει σημαντικά την χρήση παυσίπονων και αρθροπλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων. Όπως μάλιστα έχουν αποδείξει ο Steve και ο συνεργάτης του εμβιομηχανικός Paul Devita σε μια πολύ δημοφιλή μελέτη τους, για κάθε μια λίβρα (περίπου μισό κιλό) βάρους που χάνεις, μειώνεις κατά τέσσερις λίβρες (περίπου δύο κιλά) την επιβάρυνση στα γόνατά σου.

Πηγές

1. Adult chondrogenesis and spontaneous cartilage repair in the skate, Leucoraja erinacea (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32393435/ )

2. Cost-Effectiveness of Diet and Exercise for Overweight and Obese Patients with Knee Osteoarthritis

(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30055077/ )

3. Long-term clinical and economic outcomes of a short-term physical activity program in knee osteoarthritis patients

(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32169730/ )

4. Weight loss reduces knee-joint loads in overweight and obese older adults with knee osteoarthritis.

(https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15986358/ )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *