Η πορεία προς την Ανάσταση…

Δασκαλοπούλου Ανάσταση

της Σοφίας Δασκαλοπούλου

Θεολόγου, Υπ. Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Χριστιανισμού Α.Π.Θ.

Βρισκόμαστε στα τέλη της εβδομάδας όπου η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη τιμά την μεγαλύτερη γιορτή της, διανύοντας με κατάνυξη και συνειδησιακή ατραπό, την οδό της εσωτερικής αναζήτησης, της πνευματικής ανάτασης, της Ανάστασής Του.

Η ημέρα του Σαββάτου, προτυπώνει την είσοδο του ανθρώπου στην βασιλεία του Θεού, ο οποίος θα αναπαυτεί από τα έργα Του. Την σημερινή ημέρα ο μεγάλος Μωυσής παρουσιάστηκε με μυστικό τρόπο λέγοντας ότι, ο Θεός ευλόγησε την έβδομη ημέρα, και αυτή είναι το ευλογημένο Σάββατο. Αυτή είναι η ημέρα της καταπαύσεως, όπου σύμφωνα με το σχέδιο της Οικονομίας του Θεού, σταμάτησε για ανάπαυση από όλα τα έργα Του, ο Μονογενής Υιός του Θεού ησυχάζοντας σωματικά μέσα στον εκούσιο θάνατο της σαρκός Του. Με την Ανάστασή Του επανήλθε και πάλι στην Θεία δόξα Του χαρίζοντας μας την αιώνια ζωή, ως ο μόνος αγαθός και φιλάνθρωπος. «…ἐπανελθών, διὰ τῆς Ἀναστάσεως, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον, ὡς μόνος ἀγαθὸς καὶ φιλάνθρωπος.» 1 Αυτόν προβάλλει η εκκλησία μας ως την Ανάσταση και την Ζωή, μέσα από την αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Κατά τον Μ. Βασίλειο, «Μηδέν αποδειλιάσητε προς τον θάνατον· ου γαρ φθορά έστιν, αλλά ζωής αφορμή» 2, τον οποίο συναντούμε καθημερινά. Σε αυτό το όριο μόνο η πίστη στον Αναστάντα Χριστό ανοίγει τον κλειστό ορίζοντα στους ποικίλους κίνδυνους που πιέζουν τη ζωή μας, όπως η αδικία, η συκοφαντία, ο φθόνος και το μίσος, δίνοντας την παρηγοριά και τη δυνατότητα να διατηρούμε κοινωνία με την προσευχή και την αγάπη, και να αντισταθούμε ήρεμα στην πνοή κάθε είδους θανάτου, προκειμένου να είμαστε αληθινοί, δημιουργικοί και φορείς νέας ζωής.

Το τελικό νόημα της Μ. Εβδομάδας είναι η πορεία του Θεανθρώπου και του κάθε ανθρώπου από τον Γολγοθά του Πάθους και των παθών στην Ανάσταση της χαράς και την νίκης, καταλήγοντας το βράδυ του Μ. Σαββάτου, να ψάλλουμε «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας» 3.

Και στα δυο προβλήματα η λύση δίδετε μέσα από το φως της Αναστάσεως του Χριστού, ο οποίος ανακαινίζοντας αποτελεί την ζωή του κόσμου που ακτινοβολεί στην αιωνιότητα.

Μέσα σε καιρούς που προβληματίζουν την σκέψη μας, ας ρίξουμε και εφέτος το βλέμμα μας στον Αναστάντα Χριστό και ας αντιληφθούμε ότι Αυτός είναι η λύση σε κάθε πρόβλημα μας. «Ο Χριστός είναι η πηγή της ζωής, της χαράς, του φωτός του αληθινού. Ο Χριστός είναι το πάν»4 , διότι μέσα στην πίστη, στην παράδοση και τη λατρεία της Ορθοδοξίας μας, βρίσκεται ένας τεράστιος αναστάσιμος δυναμισμός. Η Οικουμενικότητα του κηρύγματος της Ανάστασης αποδεικνύει το απολυτρωτικό έργο του Κυρίου απευθυνόμενο σε όλους τους ανθρώπους όλων των Εθνών και όλων των εποχών.

Ας ευχηθούμε κάθε μέρα του χρόνου να έχει τον ίδιο χαρακτήρα στους πνευματικούς στόχους μας, και ο δρόμος του μαρτυρίου Του να γίνει για εμάς οδός επαγρύπνησης, για να εισέλθουμε στην βασιλεία Του. Ας επιλέξουμε φέτος την εσωτερική χαρά και ελπίδα για όλους μας, προκειμένου να γευτούμε αυτή την χαρά της άλλης βιοτής, ως την άγκυρα της δικής μας ελπίδας.

1 Ήχος πλ. β’
2 Λόγοι Μ. Βασιλείου.
3 Σύμφωνα με το κατά Ματθαίο ευαγγέλιο 28:5-7, ένας άγγελος είπε πρώτη φορά το «Χριστός Ανέστη» , «Αποκριθείς δε ο άγγελος είπε προς τις γυναίκες ¨ Μη φοβείσθε σεις διότι εξεύρω ότι Ιησούν τον εσταυρωμένον ζητείτε , δεν είναι εδώ διότι ανέστη καθώς είπε, έλθετε και ίδετε το τόπο όπου εκείτο ο Κύριος και υπάγετε ταχέως και είπατε προς τους μαθητάς αυτού ότι ανεστη εκ των νεκρων και θέλει πάει πρότερον υμών εις την Γαλιλαίαν , εκεί θέλετε ιδεί αυτόν, ιδού σας είπον.»

4«Βίος και Λόγοι» Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *