Ο εκβιαστικός ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου

διχασμός

του Τάσου Παπαδόπουλου

Δημοσιογράφου

Ο Α. Μπλίνκεν είχε δηλώσει πρόσφατα, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν με οπλικά συστήματα Τουρκία και Ινδία, γιατί αλληθωρίζουν προς την Μόσχα.

Και σαν πρόθυμη από καιρό η τουρκικής καταγωγής διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενήργησε πάραυτα και ετοίμασε εισήγηση προς το νομοθετικό σώμα, με την οποία αιτιολογούσε γιατί πρέπει να δοθούν στην Άγκυρα τα 40 F-16 Blog 70 και γιατί πρέπει να αναβαθμιστούν τα 80 παλαιότερα, που έχει στην κατοχή της η Τουρκία.

Μέχρις εδώ όλα ωραία και καλά που λένε. Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ξέχασε τους S-400, παρέβλεψε τα βαναύσως πληττόμενα ανθρώπινα δικαιώματα στην γειτονική χώρα και το κυριότερο, το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία.

Το έπαιξε για λίγο δήθεν διαμεσολαβητής και κέρδισε το ρόλο για την Ουάσιγκτον του επιτήδειου ουδέτερου. Παλιά μου τέχνη κόσκινο που λένε. Τα ίδια έκανε και στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Έκλεισε μια συμφωνία με τον Χίτλερ το 1941 και όταν η ζυγαριά είχε γύρει οριστικά υπέρ των συμμαχικών δυνάμεων, του κήρυξε το πόλεμο.

Σιγουράκιας που λένε στους αθλητικούς χώρους. Πέρα όμως από αυτά τα καμώματα, η Τουρκία πουλάει στην Ουκρανία drones, ενώ ολόκληρη η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καθώς και οι ΗΠΑ παραχωρούν αφειδώς δωρεάν αμυντικό υλικό, τρόφιμα και πακτωλό χρημάτων για να κρατήσουν όρθια την χώρα, που βάλλεται από τις υπέρτερες κατά πολύ, δυνάμεις του Πούτιν.

Ο ανατολίτης που εκβιάζει και δηλώνει έτοιμος να αλλάξει στρατόπεδο, αντιμετωπίζεται ως ο ωραίος που έχει χρέη που όμως διαγράφονται με μια μονοκονδυλιά για χάρη της ενότητας του ΝΑΤΟ. Και δεν μένει ως εδώ. Χρησιμοποιεί την χώρα του ως το καταφύγιο των ολιγαρχών και ταυτόχρονα προσδοκά η Τουρκία να αποτελέσει τον ενδιάμεσο σταθμό στις μετακινήσεις των Ρώσων πολιτών προς τρίτες χώρες. Αλλά και για τον τουρισμό του ο Ερντογάν περιμένει μια σημαντική ενίσχυση.

ΟΙ Ευρωπαίοι έχουν κλειστά τα σύνορά τους για αεροπλάνα και βαπόρια ρωσικά και βεβαίως δεν μπορούν να προμηθευτούν λιπάσματα, σιτηρά και άλλα προϊόντα, πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Ο Ερντογάν τα έχει όλα και συμφέρει, που λέει και η σχετική διαφήμιση.

Συνεχίζοντας την προκλητική συμπεριφορά του ο σουλτάνος της Άγκυρας, έσπευσε να κάνει δηλώσεις βγαίνοντας από την προσευχή του στο τζαμί και δήλωσε ότι δεν εγκρίνει το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εκτοξεύοντας μύδρους εναντίον της Στοκχόλμης που έχουν φτιάξει μέχρι και ξενώνες – όπως είπε – για τρομοκράτες, εννοώντας τους διωκόμενους Κούρδους του PKK.

Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στο “λάθος” που έκαναν οι προκάτοχοί του, όταν επέτρεψαν στην Ελλάδα το 1980, να επανέλθει στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Αλλά και τους Αμερικανούς “στόλισε” για να μην έχουν κι αυτοί παράπονο λέγοντας ότι έδωσαν «γενική άδεια» για την εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις στα εδάφη της βόρειας Συρίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG.

Κατόπιν όλων αυτών θα πρέπει να συγχαρεί κανείς το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την επιπολαιότητα του αφενός, και για τις έξυπνες κινήσεις που έχει κάνει, προκειμένου να κρατήσει στο μαντρί της Δύσης το αυταρχικό καθεστώς του παμπόνηρου Ερντογάν.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί κινούνται χωρίς πυξίδα στην εξωτερική τους πολιτική. Το έκαναν πολλές φορές με καραμπινάτες αυτές του Σάχη της Περσίας, του Σαντάμ Χουσεΐν του Ιράκ, αλλά και στην περίπτωση της πρόσφατης αποχώρησης από το Αφγανιστάν, που θύμισε αυτήν της Σαϊγκόν.

Από την άλλη πλευρά βλέπουμε του Ευρωπαίους να ακολουθούν κατά πόδας τους Αμερικανούς, τόσο στο θέμα της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, όσο και στην υπόθεση της ενέργειας.

Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, κερδισμένοι θα βγουν πρωτίστως οι Αμερικανοί και δευτερευόντως οι Κινέζοι. Χαμένοι θα είναι οι Ευρωπαίοι και φυσικά οι Ρώσοι.

ΟΙ Αμερικανοί, γιατί θα πουλήσουν το σχιστολιθικό τους φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους και θα προμηθεύσουν με νέα όπλα στην γηραιά ήπειρο, που θα αυξήσει κατακόρυφα τις αμυντικές της δαπάνες, και οι Κινέζοι γιατί θα αυξήσουν την διάθεση των προϊόντων τους προς τις πληττόμενες περιοχές και θα αγοράσουν φυσικό αέριο από την Μόσχα σε τιμές κάτω του κόστους που λένε.

Ο Ρωσικός λαός θα υποστεί μια πρωτοφανή οικονομική καταστροφή πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, που είναι πολλές, μια και το αίμα των στρατιωτών τους ρέει καθημερινά στην Ουκρανία.

Με αυτά τα δεδομένα το επικείμενο ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον αποκτά ιδιαίτερη αξία, μια και οι απροκαλυπτοι εκβιασμοί του Ερντογάν ενδυναμώνουν τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη για την ειρήνη και την ασφάλεια περίοδο.

Τέλος ο Πούτιν και η παρέα του επισείουν τώρα την απειλή της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Αφορμή πέρα από την παραγωγή σιτηρών σε Ουκρανία και Ρωσία, τα 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, που παραμένουν στις αποθήκες της Οδησσού μια και δεν μπορούν δια θαλάσσης να εξαχθούν.

Αυτό σημαίνει ότι χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στις οποίες προορίζονται, να απειλούνται με λιμό.

Όταν συμβαίνουν όλα αυτά τα άκρως επικίνδυνα στον περίγυρό μας, είναι απορίας άξιο, γιατί να ασχολείται κανείς με μικροκομματικές αψιμαχίες και ταυτόχρονα να λυπάται που στην Ελλάδα, κάποιοι πολιτικοί, σχηματισμοί και πρόσωπα, δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων…