Οι παροχές και το ποιος πληρώνει το μάρμαρο

διχασμός

του Τάσου Παπαδόπουλου

Δημοσιογράφου

Ωραίες οι γενναίες επιδοτήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Καθώς και οι επιστροφές σημαντικού μέρους των φουσκωμένων λογαριασμών από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο λογαριασμός θα ξεπεράσει τα τέσσερα δις.

Τα υπερκέρδη των πάσης φύσεως παρόχων είναι 1,4 δις. Άρα το σημαντικό μέρος των χρημάτων θα δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανεξάρτητα από τους κωδικούς που θα χρησιμοποιηθούν για τις εκταμιεύσεις.

Στα τέσσερα αυτά δις αν προστεθούν και αυτά της πανδημίας τα 43 δηλ. δις οδηγούν σε ένα τεράστιο ποσό των 48 δις, που θα προστεθεί στο ήδη υπέρμετρα διογκωμένο έλλειμμα. Τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού πρέπει να τα ξεχάσουμε, που σημαίνει ότι το χρήμα έχει πλέον κόστος που επιβαρύνει έτι περαιτέρω το ήδη τεράστιο δημόσιο χρέος.

Η κυβέρνηση υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, που συνεπάγεται η τεράστια αύξηση του πληθωρισμού, που επιβαρύνει υπέρμετρα τα νοικοκυριά και με το βλέμμα στραμμένο στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, κινήθηκε εκτός συνολικών ρυθμίσεων την Ε.Ε. και εξήγγειλε το νέο πακέτο των ελαφρύνσεων.

Από την μια, είχε απέναντί της την αντιπολίτευση, που πλειοδοτούσε σε παροχές, όπως συνήθως χωρίς να τις κοστολογεί, και από την άλλη την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, όπου το θέμα της ακρίβειας το εκμεταλλεύθηκε επαρκώς η ακροδεξιά Μαρί Λεπέν, με αποτέλεσμα να απειλήσει σοβαρά την επανεκλογή Μακρόν. Όλα αυτά είχαν επέσπευσαν την εξαγγελία ενός γερού πακέτου επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, που η αντιπολίτευση το χαρακτηρίστηκε ανεπαρκές.

Μετά τις ευχάριστες αυτές εξαγγελίες τίθεται και πάλι το εξής αμείλικτο ερώτημα. Το μάρμαρο ποιος θα το πληρώσει; Γιατί αν ανακυκλωθεί το χρήμα και γυρίσει με την μορφή φόρων στις τσέπες των πολιτών, τότε το δώρο θα αποδειχθεί άδωρο. Κι αυτό, γιατί πάντα ισχύει το λεχθέν ότι λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν.

Υπάρχει όμως η Ε.Ε., που χρηματοδότησε με μεγάλα ποσά το κόστος της πανδημίας. Όμως δεν φαίνεται τώρα πρόθυμη να κάνει το ίδιο με το θέμα της ενέργειας, με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται τιμές αγαθών και πληθωρισμός σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η πρόταση Ντράγκι για προμήθειες ενέργειες, για όλη την Ευρώπη δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την ομοφωνία των “27” της Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας προτιμά να διαπραγματευθεί μόνος του, μια και υπάρχουν χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που δεν έχουν την δυνατότητα να απεξαρτηθούν εντός του 2022 από το ρωσικό πετρέλαιο.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η Ελλάδα δεν έχει μεγάλα προβλήματα και υπέρμετρη εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Μας λένε, ότι μπορεί να αντικαταστήσει τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου από άλλες πηγές. Το θέμα είναι σε ποιες τιμές θα το προμηθεύεται, μια και οι αυξημένες τιμές εκτοξεύουν τον πληθωρισμό.

Είναι γνωστό, ότι σε άλλη τιμή φτάνει το φυσικό αέριο μέσω αγωγού και σε άλλη με την μεταφορά του LNG, με πλοία. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη μπήκε ήδη σε έναν φαύλο κύκλο οικονομικών αναταραχών με απρόβλεπτο μέλλον.

Ένα είναι βέβαιο. Ότι η εποχή της ευρωπαϊκής ανεμελιάς πέρασε ήδη ανεπιστρεπτί. Κι αυτό είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουμε όλοι στην Ελλάδα.

Η μαζική έξοδος στην περίοδο των εορτών του Πάσχα έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το λεχθέν από αρκετούς περί φτωχοποίησης του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών της χώρας. Είναι γνωστό πάντως, ότι στην Ελλάδα, μια κατηγορία πολιτών μονίμως γκρινιάζει.

Είναι καιρός μέσω της λεγόμενης αυτογνωσίας να δούμε το περιβάλλον μας το εγγύς και το ευρύτερο, τον διεθνή ορίζοντα, για να μην την πάθουμε ως μωρές παρθένες. Γιατί οι καιροί άλλαξαν και και καλό είναι να το συνειδητοποιήσουμε εγκαίρως…