Πως μπορώ να ξαναμπώ στους ρυθμούς του σχολείου;

Ελισάβετ Κατραντζή μαθήτρια

Της Ελισάβετ Κατραντζή

Μαθήτριας 1ης Λυκείου

Το σχολείο, όπως καταλαβαίνετε, από λεπτό σε λεπτό ξαναρχίζει. Αφήνοντας πίσω την χαλαρότητα του καλοκαιριού θα πρέπει όλοι εμείς οι μαθητές να βρούμε πάλι τους ρυθμούς μας ώστε και αυτή η σχολική χρόνια να περάσει με ευκολία. Πώς όμως θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε;

– Πως θα προσαρμοστώ στο πρωινό ξύπνημα;
Μια από τις πιο κοινές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας μαθητής, είναι, φυσικά, το πρωινό ξύπνημα. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού όλοι χάνουμε το πρόγραμμα ύπνου που είχαμε στην ρουτίνα μας, κοιμόμαστε πιο αργά και ξυπνάμε πιο αργά απ’ ότι συνήθως.

Ένα παιδί στην ανάπτυξη έχει ανάγκη τουλάχιστον 8 ώρες ύπνου, όποτε φροντίζουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα ύπνου μας κατά αυτό τον τρόπο. Για να ξανά-προσαρμοστούμε σε αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε αλλαγές στην ώρα του ύπνου μας σταδιακά, ώστε να μην επιβαρύνουμε τον εαυτό μας!

Tip: Ξεκινήστε σταδιακά να ξυπνάτε νωρίτερα το πρωί ,έτσι ώστε να σας παίρνει ο ύπνος νωρίς το βράδυ.

-Πως θα καταφέρω να συγκεντρωθώ στα μαθήματα;
Είτε το θέλουμε είτε όχι, πρέπει να είμαστε συνεπείς στα μαθήματα μας και κυρίως συγκεντρωμένοι. Η καλή διατροφή και η καλή υγεία, επηρεάζουν πολύ την απόδοση μας και στο σχολείο αλλά και στην καθημερινότητα μας .

Κάτι το οποίο συνηθίζουν να κάνουν οι μαθητές είναι να παραλείπουν το πρωινό, φρόντισε, λοιπόν, να μην παραλείπεις το πρωινό! Είναι το πιο βασικό γεύμα της ημέρας και σου δίνει πολύ ενέργεια. Ιδανικά το πρωινό σου θα πρέπει να περιέχει ένα φρούτο, μια πηγή πρωτεΐνης (όπως το αβγό) και γαλακτοκομικά.

Ακόμη καλό θα ήταν να διατηρείς τον εαυτό σου γυμνασμένο. Πήγαινε για περπάτημα ή ακόμα και για τρέξιμο. Γράψου στην τοπική ομάδα μπάσκετ ή στο κολυμβητήριο . Θα νιώσεις σίγουρα καλύτερα με τον εαυτό σου!

-Πως θα ξανά-ξεκινήσω να διαβάζω;
Η μελέτη είναι ένα καθήκον όλων των μαθητών. Με την μελέτη κατανοούμε αυτά που διδαχθήκαμε και προσπαθούμε να τα απομνημονεύσουμε. Πως όμως θα το καταφέρουμε αυτό;

Η συγκέντρωση είναι απαραίτητη για να μελετήσει ένας μαθητής. Προσπάθησε να είσαι σε ένα ήσυχο μέρος και γύρω σου να μην υπάρχουν αντικείμενα που μπορεί να σου αποσπάσουν τη προσοχή! Μπορείς να έχεις δίπλα σου ένα μπουκάλι με νερό ώστε να μην αφυδατωθείς.

Βάλε έναν στόχο ο οποίος να επαρκεί για την μελέτη που χρειάζεται να κάνεις και προσπάθησε να τον τηρείς. Ένα χρονόμετρο ίσως σε βοηθήσει σε αυτό.

Ανάλογα με το τι σε βολεύει, υπάρχουν πολλοί αποδοτικοί τρόποι μελέτης. Για παράδειγμα αν είσαι οπτικός τύπος, θα χρειαστεί να διαβάσεις από μέσα σου ένα κείμενο πολλές φορές ή να δεις σχεδιαγράμματα, εικόνες κ.α., ενώ αν είσαι ακουστικός τύπος ίσως σε βοηθήσει να βάλεις κάποιον να σου εξηγήσει κάτι ή να σου διαβάσει ένα κείμενο. Βρες αυτό που σου ταιριάζει και πράξε αναλόγως.