Το περιβάλλον καθορίζει τη μορφή της επιβίωσης μας

περιβάλλον Νατάσα Κασάπη

της Νατάσας Κασάπη

Μsc Γεωλόγος στο τομέα «Ποιότητα και Διαχείριση Υδάτων» ΑΠΘ, Γενική Γραμματέας του Δήμου Θερμαϊκού

Οι άνθρωποι και η φύση αποδίδουν καλύτερα όταν συνεργάζονται. Και σε καμία περίπτωση η προστασία του περιβάλλοντος δεν συνεπάγεται τον αποκλεισμό οικονομικών δραστηριοτήτων. Τι ζητά όμως ο άνθρωπος από το περιβάλλον; Και τι ζητά το περιβάλλον από τον άνθρωπο; Η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη.

Μια από τις ωραιότερες και ειδυλλιακές ακτές που συναγωνίζεται επάξια τον τίτλο «Σαν την Χαλκιδική δεν έχει» βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από το κέντρο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Επανομής του Δήμου Θερμαϊκού.

Φανάρι, Ποταμός, Ναυάγιο, Μύτη, Κάμπινγκ ΕΟΤ, σημεία απείρου κάλους και σημαντικής αξίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, προστατευόμενες περιοχές του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 – NATURA 2000. Περιοχές τουριστικές που καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών και των κατοίκων του Δήμου Θερμαϊκού για αναψυχή, διασκέδαση, ψυχαγωγία και καλλιτεχνική έμπνευση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που γνωρίζουν τις ένδοξες εποχές του κάμπινγκ του ΕΟΤ, το οποίο λειτούργησε από τα μέσα της δεκαετίας του ΄70 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Προσωπικά έζησα τα πρώτα 10 μου καλοκαίρια σε αυτό, από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο και νοιώθω ευγνώμων για αυτό που μου προσέφερε. Δεν είναι λίγοι επίσης αυτοί που επισκέπτονται τον Ποταμό Επανομής, παραλία χαρακτηρισμένη ως πολυσύχναστη από την Επιτροπή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, με υποδομές όπως ναυαγοσωστική κάλυψη, κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, αποδυτήρια και αναψυκτήρια.

Η ακτή του Ποταμού είναι μια πρότυπη παραλία με εξαιρετικής ποιότητας νερά κολύμβησης, πληροφορία που προκύπτει από τις επίσημες μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Η ακτή Ποταμός είναι ενταγμένη στο δίκτυο του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία». Και μια ακτή για να είναι υποψήφια προς βράβευση από το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία» οφείλει να πληροί 33 κριτήρια και να υποβάλλει ιστορικό τουλάχιστον 20 δειγματοληψιών – αναλύσεων των υδάτων της όπου αυτά χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας.

Το τρέχον χρονικό διάστημα και πιο συγκεκριμένα από τις 17 Μαΐου 2021 η «Γαλάζια σημαία» από την ακτή Ποταμός έχει αποσυρθεί λόγω παρατηρήσεων που αφορούν το ευαίσθητο οικοσυστημα της προστατευόμενης περιοχή του δικτύου ΦΥΣΗ 2000 – NATURA 2000. Οι απαραίτητες ενέργειες έχουν δρομολογηθεί και η σημαία θα κυματίσει και αυτό το καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να προστατεύουμε το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον ορισμό της Unesco, «περιβάλλον είναι ένα περίπλοκο σύνολο φυσικών, βιολογικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και πολιτικών συνθηκών που περιβάλλουν έναν άνθρωπο ή έναν οργανισμό και που τελικά καθορίζουν τη μορφή του καθώς και τη φύση της επιβίωσής του» (Unesco, 2002). Τα παραπάνω δηλώνουν ότι το περιβάλλον δεν περιλαμβάνει μόνο την έννοια του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και κάθε τι που βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο και τον πολιτισμό του.

Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια η διαδικασία λήψης αποφάσεων αναζητά τη βέλτιστη λύση. Γιατί η βέλτιστη λύση είναι καταρχήν εφικτή. Η βέλτιστη λύση είναι αποτέλεσμα πολύ-κριτηριακής ανάλυσης, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό όφελος, τις οικονομικές, κοινωνικές επιπτώσεις, τα εμπλεκόμενα μέρη τους χρήστες, τους φορείς, τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Ο Δήμος Θερμαϊκού παρακολουθεί επισταμένα προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *