Βιώσιμη και δίκαιη λύση η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στα δυτικά

Κυρίζογλου ΔΕΘ

του Λάζαρου Κυρίζογλου

Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης προάγει την εξωστρέφεια και τις νέες τεχνολογίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης, την ανάπτυξη, το επιχειρείν και αποτελεί διαχρονικά κεντρικό πυλώνα και σημείο οικονομικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας.

Η αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμός της ΔΕΘ είναι αναγκαία ιδιαίτερα σήμερα σε μία εποχή που οι εμπορικές εκθέσεις αποκτούν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα με κυρίαρχο άξονα τις νέες τεχνολογίες.

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η απόδοση του χώρου της ΔΕΘ (175 στρέμματα περίπου) για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου μπορεί να εκσυγχρονίσει τον χαρακτήρα της Έκθεσης, να ενισχύσει την σπουδαιότητα της, ταυτόχρονα να δώσει μια νέα πνοή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς και να αποτελέσει ισχυρό οικονομικό εφαλτήριο για τη δυτική Θεσσαλονίκη.

Αυτή η πρόταση που συνδέεται άμεσα με το χωροταξικό θέμα αποτελεί πρόκληση και δημιουργεί νέες συνθήκες οι οποίες θα συμβάλουν θετικά και ουσιαστικά με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. (Π.Σ.Θ.). Τα πλεονεκτήματα είναι ουσιαστικά.

Με τη μεταφορά της ΔΕΘ εκτός Θεσσαλονίκης, ο χώρος που θα απελευθερωθεί μπορεί να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Πάρκο, που τόσο λείπει από την πόλη, καθιστώντας την πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική, πιο φιλική και άρα περισσότερο επισκέψιμη. Έτσι θα συνδεθεί το θαλάσσιο μέτωπο με το δάσος του Σέιχ-Σου αγκαλιάζοντας ως ένα «πράσινο πέταλο» όλη τη Θεσσαλονίκη και θα λειτουργεί ως περιβαλλοντικός προστατευτικός μανδύας.

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στον υφιστάμενο χώρο της ΔΕΘ υπάρχουν μεγάλης αξίας αρχαιότητες που μπορούν να αναδειχθούν, ενώ μία λάθος επιλογή για τη δημιουργία ξενοδοχείων, περιπτέρων και υπογείων πάρκινγκ θα δημιουργήσει για μια άλλη 20ετία το φαινόμενο της οδού Ελ. Βενιζέλου.

Με τη δημιουργία και εκ του μηδενός κατασκευή ενός σοβαρού εκθεσιακού χώρου σε εύκολα προσβάσιμη περιοχή θα αναβαθμιστεί το κύρος της Διεθνούς Έκθεσης. Με την υποστήριξή της δε από ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο μπορεί να επιτυγχάνει επιπλέον τη διοργάνωση δεκάδων παγκοσμίου επιπέδου και διεθνούς ενδιαφέροντος συνεδρίων (επαγγελματικών, επιστημονικών κ.ά.), επιτυγχάνοντας έτσι την προσέλευση 100.000 και πλέον συνέδρων επισκεπτών και τουριστών στην πόλη. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο πιο αποδοτικός και προσοδοφόρος τουρισμός είναι ο συνεδριακός και η Θεσσαλονίκη, με δεδομένη την έλλειψη τέτοιων συνεδριακών κέντρων, δεν μπορεί να διεκδικήσει παγκόσμια και διεθνή συνέδρια.

Η χωροθέτηση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα αποτελεί το εχέγγυο μιας σταθερής και δίκαιης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα του υποβαθμισμένου από έλλειψη υποδομών δυτικού τομέα, που μαστίζεται από την ανεργία. Η επιλογή της θέσης στη διασταύρωση της ΠΑΘΕ με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ θα επιφέρει την, αναγκαία ούτως ή άλλως, επέκταση του δικτύου του μετρό, όπως επίσης του σιδηροδρόμου και της αστικής συγκοινωνίας. Κι αυτό το σημείο είναι το πλέον στρατηγικά ενδεδειγμένο καθώς θα είναι εύκολα προσβάσιμο, άμεσα και με ασφάλεια, από τις όμορες Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς) της Θεσσαλονίκης και όλης της βόρειας Ελλάδας. Έτσι θα αναδειχθούν και οι ιστορικοί τουριστικοί προορισμοί (Δίον-Πέλλα-Βεργίνα), δημιουργώντας ισχυρές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη μιας μεγάλης περιοχής.

Αυτό το ολοκληρωμένο δίκτυο προσέγγισης, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θα αναγεννήσει το θεσμό και θα τον καταστήσει παγκοσμίως ελκυστικό ώστε να συμμετέχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και όχι κυρίως κρατικοί φορείς και υπουργεία.

Για λόγους περιβαλλοντικούς, οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης επιβάλλεται να είναι εκεί. Για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεσμεύθηκαν τοποθετούμενοι δημόσια προηγούμενοι πρωθυπουργοί, υπουργοί και δεκάδες βουλευτές της Α΄ και Β΄ Εκλογικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να αναφέρω ότι το ζήτημα αυτό έχει ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2010 η Θεσσαλονίκη τότε διεκδίκησε την EXPO 2008 αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Έτσι άνοιξε το θέμα της μετεγκατάστασής της στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οριοθετώντας το EXPOVILLAGE σε οικόπεδο του ΑΤΕΙ (Σίνδος). Από τότε η ιστορία επαναλαμβάνεται και η χωροθέτηση της ΔΕΘ παλινωδεί μεταξύ της μετεγκατάστασης και της παραμονής της στον υφιστάμενο αλλά αναβαθμισμένο χώρο.

Μάλιστα το 2008, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, εξαγγέλθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Τότε είχαν συμφωνήσει όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς. Είχε μάλιστα με ΚΥΑ συγκροτηθεί Επιτροπή υπό την προεδρία του τότε Υπουργού Μακεδονίας Θράκης προς υλοποίηση της εξαγγελίας. Έκτοτε αυτή ήταν η σταθερή θέση με όλες τις κυβερνήσεις. Η διοίκηση της ΔΕΘ ξεκίνησε την αλλαγή πλεύσης και πρότεινε τόσο με την προηγούμενη όσο και τη σημερινή κυβέρνηση τη ματαίωση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο, υπό το πρόσχημα της «αναβολής» ή «αναστολής» εφαρμογής της. Θέση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ), την οποία κοινοποίησε στην τότε κυβέρνηση με ολοκληρωμένο της υπόμνημα (1369/21/Γ.Θ./6.9.13), είναι η μεταφορά της ΔΕΘ στη Σίνδο και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στον υφιστάμενο χώρο. Αυτή η θέση της ΠΕΔ/ΚΜ ισχύει μέχρι σήμερα.

Αναφέρω χαρακτηριστικό απόσπασμα από την έκθεση για την «Αξιοποίηση Ελεύθερων χώρων του Π.Σ.Θ- Μετεγκατάσταση ΔΕΘ» Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 2008 από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας Ομάδα Εργασίας ΤΕΕ/ΤΚΜ: «…. Παράλληλα, οι Φορείς της πόλης που καλούνται να συναποφασίσουν εμπλέκονται στη χωροθέτηση της ΔΕΘ αλλά και άλλων δημόσιων εγκαταστάσεων πρέπει – έστω και σε συνθήκες έλλειψης συγκροτημένου και εκσυγχρονισμένου σχεδιασμού- να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να προωθήσουν αποφασιστικά ενέργειες για την ισόρροπη ανάπτυξη του Συγκροτήματος. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να λάβει όλα τα χαρακτηριστικά της εξωστρέφειας και της αποδοχής νέων ιδεών και προσεγγίσεων καθώς πρέπει να αναλογιστούμε πως η Θεσσαλονίκη για να αναπτυχθεί στο δύσκολο (οικονομικά και κοινωνικά) κλίμα των επερχόμενων ετών, θα πρέπει να είναι τόπος μετασχηματισμών, κατάθεσης νέων ιδεών, προτάσεων που όλες αυτές μαζί θα ανασυγκροτήσουν το μητροπολιτικό χώρο καθιστώντας την ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη ανοικτών οριζόντων μέσα σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον των πόλεων και των περιφερειών».

Η ισόρροπη ανάπτυξη είναι λοιπόν το ζητούμενο. Με την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη ανοίγονται άλλες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, της ποιότητας ζωής και της ουσιαστικής ισόρροπης ανάπτυξής της.

Σε κοινό κείμενό μας οι δήμαρχοι Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης συνεπικουρούμενοι και από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβα τασσόμαστε υπέρ της μεταφοράς της ΔΕΘ στη Δυτική Θεσσαλονίκη και υπέρ της δημιουργίας Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ.

Το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της έλλειψης επενδυτικών κεφαλαίων και εθνικών πόρων δεν μπορεί να αποτελέσει τη «ταφόπλακα» της Πόλης και της ευρύτερης Περιοχής. Σήμερα υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει εξασφαλισμένα υψηλά κονδύλια για την οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση των κρατών-μελών, ενώ διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν και από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση άλλων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Καλούμε τη σημερινή κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση μας, η οποία είναι δίκαιη, εξυπηρετεί το συμφέρον της Θεσσαλονίκης και την ισόρροπη ανάπτυξη του ΠΣΘ ( ανατολικά – κέντρο – δυτικά).

Το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο πνοής που θα προσφέρει ένα αναπτυξιακό άλμα στην δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης καθώς και μια πράσινη ανάπλαση στο επιβαρυμένο κέντρο της πόλης μας.

Η Θεσσαλονίκη οφείλει να επανασχεδιάσει το μέλλον της χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις επενδύοντας κατ’ αρχήν σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο πνοής για τις επόμενες δεκαετίες, όχι απλά για την πόλη αλλά και για το σύνολο της χώρας και της ενδοχώρας, της Βαλκανικής και Ν.Α. Ευρώπης.

Οφείλουμε να χαράξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης που θα ενδυναμώσουν ισόρροπα, πολύπλευρα και ενιαία ολόκληρο το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *