15 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού

Παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού

Ο Φώτης Μπίμπασης γράφει για τη σημερινή ημέρα και τα άτομα με προβλήματα όρασης

Καθώς κάθε χώρα αντιμετωπίζει τον αντίκτυπο του COVID-19 με ότι ανισότητα αυτό συνεπάγεται δεν πρέπει παράλληλα να ξεχάσουμε τις υποχρεώσεις της κοινωνίας των θεσμών της πολιτείας των οργανισμών που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία .

Αυτό απαιτεί τον εντοπισμό, την εξάλειψη εμποδίων και την διασφάλιση ότι τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εργασία, στο περιβάλλον, τις μεταφορές, σε κλαθε μορφής παροχή υπηρεσίας και ειδικά στον αθλητισμό με δύο τρόπους .

Να αθλούνται ισότιμα και να μπορούν να παρακολουθούν βιωματικά αγώνες κάθε είδους σε προσβάσιμα στάδια.

Με την ευκαιρία της ημέρας του λευκού μπαστουνιού στις 15 Οκτώβρη (αφιερωμένη στα άτομα με προβλήματα όρασης αλλά και ευρύτερα στα άτομα με κάθε μορφής αναπηρία) μια πρόταση που εδώ και καιρό ξεκίνησε σαν πρωτοβουλία , υλοποιείται ήδη σε διάφορους χώρους και αθλητικά γεγονότα, έρχεται να καλύψει ένα τεράστιο κενό .Και για άτομα με αναπηρία όρασης.

Με την θεσμοθέτηση του ρόλου «ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ & ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΚΗ΅ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ-ΑCCESo» η όλη αλυσίδα προσβασιμότητας και βιώσιμης εμπειρίας για κάθε αθλητικό γεγονός σε αντίστοιχο χώρο δεν γίνεται στην στην τύχη η επαφίεται στην καλή προαίρεση.

Θεσμοθετείται και είναι υπαρκτός δίπλα στον ΑμΕΑ για να διακονήσει τους AμΕΑ κάθε κατηγορίας με προετοιμασία, μέθοδο. τεχνοκρατικά.

Είναι ο ρόλος ΑCCESO που πρόσφατα αποτέλεσε την καρδία για την Ελληνική πρόταση για το 2020 στα Ηνωμένα Έθνη στην καμπάνια των παγκόσμιων στόχων αειφορίας.

Καινοτομικός, σε κάθε ομαδικό άθλημα

Mε όχημα το think tank της χώρας σε θέματα άθλησης και αναπηρίας το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης άθλησης του ΣΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ.

Πρόταση, που ο υπογράφων με την ιδιότητα του φιλάθλου αλλά και την θεσμική του Β’ Αντιπρόεδρου της παρα-ολυμπιακής επιτροπής πλήρως υιοθέτησε και συμμετέχει από καιρό στα σχετικά trials. Που έτυχε της θερμής υποδοχής χωρίς συζήτηση του συνόλου του παρα-ολυμπιακού κινήματος της χώρας.

Διαβάστε επίσης  Πράσινο Κίνημα: Ανακοινώθηκε το ευρωψηφοδέλτιο - Υποψήφιος ο Φώτης Μπίμπασης

Η εκτίμηση του project που ήδη τρέχει είναι, ότι μέσα στην Παρα-ολυμπιακή και Ολυμπιακή χρονιά 2021 θα έχουμε τους πρώτους ΑCCESos.

Πριν από αυτό όμως θα έχουμε μια πανευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια στο ΣΕΦ.

Ο θεσμός θα είναι παρών σε δοκιμαστικά στην πρώτη του παρουσίαση -εφαρμογή στο basket και σε αυτό το επίπεδο –Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα (ασχέτως covid θεατών κλπ).

Tα sports σαν εργαλείο αλλαγής βοηθούν στην ανάδειξη των προβλημάτων των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Σε θέματα πχ όπως η αίσθηση της θέσης τους στο χώρο του γηπέδου η χρησιμοποίηση διευκολύνσεων εσωτερικά όπως η αδυναμία εντοπισμού απολυμαντικών χεριών στα γήπεδα, η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς απαιτούν απτές εμπειρίες με δεδομένο ότι σε συνθήκες πανδημίας, η επαφή με επιφάνειες οφείλει να περιοριστεί σημαντικά.

Επίσης σε αυτές τις συνθήκες οι όποιες αλλαγές στις χωρικές αναπαραστάσεις διαταράσσουν τους διανοητικούς χάρτες στα άτομα αυτά.

Παρόλα αυτά όμως η ομάδα του project οργανώνεται σχετικά ώστε επιστημονικά και μεθοδικά να είμαστε μέρος της λύσης για προσβασιμότητα και συμπεριληπτική εμπειρία. Με έργα όχι ευχές.

Και αυτό μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους σαν χώρα σαν παρά ολυμπιακό κίνημα σαν κοινωνία που νοιάζεται και το δείχνει

Ραντεβού στο ΣΕΦ λοιπόν τέλος Νοεμβρίου 2020. Η Ελλάδα που συνεργάζεται είναι εδώ..

Η Ελλάδα που συνεργάζεται είναι εδώ.

Φώτης Μπίμπασης, μέλος ΔΣ Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *