3 Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

3 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα

3 Δεκεμβρίου σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Θεσπίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Ο δείκτης πολιτισμού μιας δημοκρατικής κοινωνίας αποτυπώνεται στη ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Και είμαστε περήφανοι γιατί αυτά τα τρία χρόνια ως Κυβέρνηση νομοθετήσαμε και εφαρμόσαμε μεγάλες τομές στο πεδίο των δημόσιων πολιτικών, πολιτικές που ήταν επί πολλά χρόνια διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος.

Με το Νόμο 4440/2016 καθιερώσαμε το ποσοστό 15% για τα άτομα με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους σε όλες τις προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τον φετινό Νόμο 4488/2017 ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο η Διεθνής Σύμβαση του ΟΗΕ και το προαιρετικό Πρωτόκολλο για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μια τεράστια θεσμική τομή που εκκρεμούσε πάνω από 20 χρόνια.

Εφεξής κάθε δημόσια πολιτική οφείλει να λαμβάνει υπόψιν τη διάσταση της αναπηρίας, με θεσμικά εργαλεία αξιολόγησης αυτής της υποχρέωσης. Ταυτόχρονα, αναγνωρίστηκε η νοηματική γλώσσα για τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες ως επίσημη γλώσσα του κράτους και η γραφή Braille ως μορφή επικοινωνίας των πολιτών με τυφλότητα. Αλλά και σε όλα τα πεδία κρατικής πολιτικής, τα αποτελέσματα αυτά τα χρόνια των πολιτικών για την αναπηρία είναι θεαματικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *