ΑμεΑ και κορονοϊός

κορονοϊός ΑμεΑ

Κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίζουν

Βαδίζουμε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με τον κορονοϊό να καταδυναστεύει την καθημερινότητά μας. Μένουμε σπίτι, αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις και φροντίζουμε για τις ευπαθείς ομάδες που βρίσκονται σε δυσκολότερη θέση.

Μέσα σε αυτές εντάσσονται και τα ΑμεΑ. Πάμε να δούμε παρακάτω όμως τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίζουν Υπάρχουν χιλιάδες άτομα με συγκεκριμένες αναπηρίες και χρόνιες ασθένειες που ο COVID-19 μπορεί να επιδεινώσει ανά πάσα στιγμή. Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλό ανοσοποιητικό, που λαμβάνουν μόνιμα φαρμακευτική αγωγή και η υγεία τους είναι εύθραυστη.

Οι ευπαθείς ομάδες αποτελούν το 10% του πληθυσμού

Υπάρχει ο κίνδυνος τα άτομα με προ-υπάρχουσες ασθένειες και αναπηρίες να στιγματιστούν ακόμα περισσότερο. Κάποιοι θα θεωρήσουν πως μπορούν εύκολα να μεταφέρουν τον ιό και κάποιοι θα τους αποφύγουν ως πιθανούς φορείς. Παρόλο που κινδυνεύουν περισσότερο, έχετε υπόψιν πως όλοι τους ξέρουν να προφυλάγονται καλύτερα από εμάς. Γιατί έχουν μάθει όλη τους τη ζωή πώς να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας. Όταν έχεις μεγαλώσει γνωρίζοντας ότι μια απλή γρίπη μπορεί να καταβάλει την υγεία σου, κανείς δεν χρειάζεται να έρθει να σου πει πώς να τηρείς τους βασικούς κανόνες υγιεινής και απομόνωσης.

Eλλειψη υλικών και φαρμάκων στην αγορά

Τα άτομα με αναπηρία ξέρουν τι χρειάζονται. Τις προμήθειες που τους είναι απαραίτητες καθημερινά ή για κάποιον ειδικό σκοπό. Μέσα σε αυτά τα υλικά είναι οι μάσκες, το οξυγόνο, τα γάντια μιας χρήσης, φάρμακα, αντισηπτικά, καθαριστικά κοκ. Το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη στις μάσκες και στα γάντια ήδη δυσχεραίνει την καθημερινότητα τους και αυτή των φροντιστών τους. Αυτοί που τα χρειάζονται περισσότερο, δεν έχουν πρόσβαση να ανανεώσουν τα απαραίτητα.

Ακόμα και αν κάποιοι είχαν εφοδιαστεί από καιρό, όταν κάτι το χρησιμοποιείς καθημερινά για τις βασικές σου λειτουργίες είναι αναμενόμενο να εξαντληθεί άμεσα. Άτομα με αναπηρία χρειάζονται τα υλικά αυτά για να ξεκινήσουν την ημέρα τους, να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Τα χρειάζονται οι φροντιστές τους για να τους βοηθήσουν π.χ. στην προσωπική υγιεινή. Σύντομα μπορεί αυτή η έλλειψη υλικών να χειροτερέψει την υγεία των ΑμεΑ. Αυτό παράλληλα οδηγεί και σε στρεσογόνες σκέψεις που μόνο καλό δεν κάνουν στην γενικότερη υγεία τους!

Διατήρηση και απώλεια της ανεξαρτησίας τους

Πολλά από τα άτομα με αναπηρίες εξαρτώνται από τρίτους. Χρειάζονται τη βοήθεια και την υποστήριξη από τρίτους ώστε να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους. Άτομα που ζουν μόνα τους και όχι σε κάποιο ίδρυμα ή ειδικό κέντρο. Οι επαγγελματίες φροντιστές είναι χιλιάδες. Αν δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, τα άτομα αυτά θα βρεθούν σε ένα σπίτι κλεισμένα χωρίς καμία βοήθεια. Ευτυχώς πολλά άτομα με αναπηρία (και δυστυχώς λόγω της κατάστασης τους) έχουν συνηθίσει να ζουν μια πιο περιορισμένη κοινωνική ζωή. Έχουν γίνει ανεξάρτητοι ως ένα μεγάλο βαθμό. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός πως οι ανάγκες τους παραμένουν ενεργές.

Η καθαριότητα, το μαγείρεμα, η προσωπική φροντίδα, τα ψώνια και οι προμήθειες, οι καθημερινές ανάγκες των ΑμεΑ είναι άμεσα εξαρτημένες από άλλους. Όχι για όλους, όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό. Αυτό σημαίνει πως ειδικά οι φροντιστές και οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας, οφείλουν να προσέξουν περισσότερο. Όσοι έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και τις ειδικές οδηγίες.

Η κατάσταση που επικρατεί μπορεί να οδηγήσει και σε κοινωνική απομόνωση. Από συγγενείς και φίλους. Η έλλειψη επικοινωνίας ανεβάζει τα επίπεδα άγχους και με ότι συνεπάγεται αυτό π.χ. σκοτεινές και καταθλιπτικές σκέψεις, συναισθηματική φόρτιση, έντονο αίσθημα της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης. Θα πρέπει τουλάχιστον οι βασικές υπηρεσίες να πληρούνται ώστε όσοι ζουν μόνοι τους να μην βρεθούν στο περιθώριο.

Πηγή: newsitamea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *