Φ. Μπίμπασης: «Με το download δεν διασφαλίζεται η ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων»

Φώτης Μπίμπασης ΑΜΕΑ τυφλοί ΚΕΠΑ

Για μία κοινωνία που δεν αποκλείει τα ΑμΕΑ

Ο Φώτης Μπίμπασης σαν μέλος του Δ.Σ.ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαστάσεως Τυφλών) και κυρίως σαν μέλος της Ελληνικής παρα-ολυμπιακής επιτροπής υιοθετεί, στηρίζει και συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία Εθνικού Πρωτοκόλλου για την ασφάλεια, υγεία και δημόσια υγιεινή των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για μία σπουδαία πρωτοβουλία και συγκεκριμένα το project «SAFE & INCLUSIVE SPORTS» που υλοποιείται και συντονίζει η καθηγήτρια Δήμητρα Κουτσούκη από το ΕΚΠΑ/ΤΕΦΑΑ και στην οποία συμμετέχει και ο Φώτης Μπίμπασης. Ο ίδιος μιλάει για το project αυτό…

– Τι επιδιώκετε με το project αυτό;

«Ο αθλητισμός είναι η μόνη διέξοδος της κοινωνίας μας όλων των ηλικιών και ιδιαίτερα των νέων για υγεία, ευεξία, καθημερινή ενασχόληση και αναψυχή, λαμβάνοντας υπόψιν και της διασυνδεμένης οποιασδήποτε οικονομικής δραστηριότητας με αυτόν.

Θέλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο – διαχειριστικό σύστημα για τη διαρκώς ασφαλή χρήση και υγειονομικά προστατευμένη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Μιλάμε για κάθε αθλητική εγκατάσταση (Eθνικής, Δημοτικής, Πανεπιστημιακής, Σχολικής, Σωματειακής), για χρήση κάθε ολυμπιακού & παρα-ολυμπιακού αθλήματος σε όλη την Ελλάδα. Προφανώς λαμβάνουμε υπόψη και τα δεδομένα της δημόσιας υγιεινής λόγο Covid -19».

– Ποιοι άμεσα ωφελούνται και πόσο περικλείονται τα ΑμΕΑ;

«Απευθύνεται και επωφελείται χωρίς αποκλεισμούς όλη η κοινωνία. Αθλούμενοι κάθε επιπέδου, δυνητικά αθλούμενοι αλλά και ΑμΕΑ. Κάθε κατηγορία ΑμΕΑ, άτομα με αναπηρία, και στο βαθμό που με αφορά, άνθρωποι με προβλήματα αναπηρίας όρασης και τυφλούς.

Ιδιαίτερα αυτή η κοινωνική ομάδα, και στο παρελθόν αλλά και με τον κίνδυνο του Covid 19, είναι πρακτικά αποκλεισμένη. Επίσης, για να το ανοίξουμε λίγο παραπάνω, οι πελάτες μαζί με τους ΑμΕΑ καταναλωτές κάθε ιδιωτικής αθλητικής εγκατάστασης ωφελούνται άμεσα».

– Εχουν δοθεί σήμερα από την Πολιτεία και από φορείς, σχετικές οδηγίες εγκύκλιοι κλπ. Πόσο σας βοηθάει αυτό;

«Η δημιουργία δυστυχώς συνθηκών μόνιμης ασφαλούς χρήσης πρόσβασης σε αθλητικούς χώρους, δεν γίνεται με την παρουσία οδηγιών και εγκυκλίων. Δεν φτάνει το download, θέλει συστήματα ελέγχου, με διάρκεια και αξιολόγηση με νούμερα.

Γι’ αυτό στηρίζουμε ανεπιφύλακτα την προσπάθεια του EKΠΑ και της καθηγήτριας, Δήμητρας Κουτσούκη, στο συντονισμό, για τη δημιουργία και υλοποίηση Εθνικού Πρωτοκόλλου Πιστοποίησης Ασφάλειας και υγιεινής μέσω της δράσης «SAFE & INCLUSIVE SPORTS».

– Η Πολιτεία, που είναι και ο ιδιοκτήτης πολλών και κομβικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων θα συνδράμει;

«Η Πολιτεία μόνο συμφέρον έχει από το όλο project. Ενα, ας πούμε 70 % των θεμάτων σήμερα, απαντάται οργανωτικά, που ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ. Βέβαια ειδικά για τους ΑμΕΑ δυστυχώς δεν έχουν προβλεφθεί από την αρχή διευκολύνσεις αλλά αυτό θα επισημανθεί».

-Εσείς πως συμμετέχετε;

«Είμαι στην θεματική ενότητα 7 για ΑμΕΑ «visually impaired persons, Sports and facilities», μαζί με αξιόλογους συνεργάτες. Σύντομα θα δείτε τις δράσεις και τις προτάσεις μας, ανά είδος εγκατάστασης. Νομίζω όχι πολύ παλιά, σε κολυμβητικές δεξαμενές διακρίνατε την παρουσία μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *