Φ. Μπίμπασης: «Πρέπει να σταθούμε ενωμένοι»

Ο Φώτης Μπίμπασης, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ), άνθρωπος ανήσυχος και ενεργός στην κοινωνία, καταθέτει τις προτάσεις του στην κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε η χώρα μας να βγει όσο το δυνατόν αλώβητη, σε όλους τους τομείς, από τον κορονοϊό.

Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στους συμπολίτες μας να ενεργούν με υπευθυνότητα και να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες των υγειονομικών αρχών.

Αναλυτικά, η δήλωση του Φώτη Μπίμπαση

«Σε πρωτόγνωρες συνθήκες έχει εισέλθει πλέον η χώρα μας λόγω των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων του COVID-19. Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για την πλειοψηφία των εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, με τεράστιες ελλείψεις στα απαραίτητα είδη προστασίας τους, όπως αντισηπτικά, μάσκες, ολόσωμες στολές κλπ.

H πολιτεία πρέπει να αντιδράσει άμεσα και να προστατεύσει αποτελεσματικά τους εργαζόμενους ιατρούς, νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πιθανά κρούσματα του κορονοϊού και που μάχονται όχι μόνο με το χρόνο, αλλά και με το ελλειμματικό και υποστελεχωμένο σύστημα υγείας της χώρας μας, ώστε να επιτελέσουν το έργο τους.

Είναι αδιανόητο να μην υπάρχει το απαραίτητο υλικό για την προστασία των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, που με ζήλο από την αρχή αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ακραίες συνθήκες, με κίνδυνο για την ίδια την υγεία τους.

Πέραν όμως των ελλείψεων σε εξοπλισμό, θα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί και το αποδυναμωμένο, από άποψη στελεχιακού δυναμικού, Δημόσιο Σύστημα Υγείας προχωρώντας στην προκήρυξη νέων θέσεων εργασίας για μόνιμους ιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και με επέκταση των συμβάσεων που λήγουν.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξοπλίσουμε τις ΜΕΘ τόσο από άποψη υλικού, όσο και από επαγγελματίες υγείας καθώς και να ανοίξουν όλα τα νοσοκομεία που είχαν κλείσει το 2013.

Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα, τότε η εξάπλωση του κορονοϊού θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.
Παράλληλα, τα προβλήματα στην αγορά είναι πλέον ορατά, και δημιουργούν τεράστιο ζήτημα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Η κρίση του κορονοϊού θα έχει άμεσα επιπτώσεις στα νοικοκυριά και σε έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων και επαγγελματιών. Η χώρα μας, που ως γνωστόν είναι μία χώρα παροχής υπηρεσιών θα γνωρίσει σε βάθος χρόνου τεράστια θέματα ρευστότητας, ακόμα και στάσεων πληρωμών. Προτείνουμε την εμπεριστατωμένη διερεύνηση όλων των τρόπων, ώστε οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους να μπορέσουν να λειτουργήσουν την επόμενη μέρα της κρίσης.

Διαβάστε επίσης
Φώτης Μπίμπασης: "Να δημιουργηθεί ένας δια-παραταξιακός φορέας για τη σωστή εφαρμογή του νόμου για τα ΑμεΑ"

Παράλληλα, ζητούμε από την Κυβέρνηση να απαιτήσει την αναστολή των δεσμεύσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5%. Εκτιμούμε ότι όλα τα δημοκρατικά κόμματα θα στηρίξουν μια τέτοια απαίτηση προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ηδη εμφανίστηκαν προβλήματα στην οικονομία μας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2019, και με την κρίση του κορονοϊού αντιλαμβανόμαστε ότι η καθίζηση είναι προ των πυλών. Προτείνουμε να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας που ήδη μέσα σε δύο εβδομάδες γνωρίζει μια νέα πρωτόγνωρη κρίση.
Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχεδιασμό της για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από την 1η Μαΐου. Είναι αδιανόητο, ιδιαίτερα, τη στιγμή που καλούμαστε όλοι να μείνουμε στο σπίτι μας να υπάρχουν οικογένειες που θα χάσουν την πρώτη τους κατοικία λόγω των πλειστηριασμών.

Βάζουμε πρώτα και πάνω από όλα τον άνθρωπο και την κοινωνία. Για το λόγο αυτό προτείνουμε επίσης να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα για την ανακούφιση των δανειοληπτών καθώς και να γίνει παύση πληρωμών προς τις εφορίες καθώς και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, το νερό και το τηλέφωνο. Ταυτόχρονα, οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του ίντερνετ στο κινητό δίκτυο χωρίς περιορισμούς.

Οσον αφορά τα ξενοδοχεία που είναι κλειστά, πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξουνε και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κόσμο που είναι σε καραντίνα και δεν μπορούνε να μείνουνε στο ίδιο σπίτι με την υπόλοιπη οικογένειά τους.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση απευθύνουμε πρόσκληση προς όλα τα δημοκρατικά κόμματα να σταθούμε ενωμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε τη νέα δύσκολη πραγματικότητα που έχουμε μπροστά μας. Καλούμε επίσης τους πολίτες να ενεργούν με υπευθυνότητα και να ακολουθούν τις επίσημες οδηγίες των υγειονομικών αρχών. Μένουμε όλοι σπίτι και δε βάζουμε σε κίνδυνο τους συμπολίτες μας και τους ίδιους μας τους εαυτούς!».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *