Φώτης Μπίμπασης: “Τα οφέλη από το σχολιασμό ακουστικής περιγραφής για τα ΑΜΕΑ”

Φώτης Μπίμπασης

Τι δηλώνει ο υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ και Β΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής

Στη σημασία που έχει για τα άτομα με αναπηρία το καινοτόμο πρόγραμμα για το σχολιασμό ακουστικής περιγραφής στον αθλητισμό, αναφέρεται σε συνέντευξή του ο Φώτης Μπίμπασης, υποψήφιος Διδάκτορας ΑΠΘ και Β΄ αντιπρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Ο Φώτης Μπίμπασης συμμετέχει στο project VIWAS που αφορά την υδατοσφαίριση και σημειώνει πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει οφέλη για όλη την κοινωνία. Αναλυτικά όσα αναφέρει:

– Τι είναι σχολιασμός ακουστικής περιγραφής γενικά;

“Η περιγραφή ήχου (AD) που παρέχει οπτικές πληροφορίες στους ανθρώπους που είναι τυφλοί ή έχουν χαμηλή όραση Ο ειδικά εκπαιδευμένος-πιστοποιημένος σχολιαστής παρέχει επιπλέον αφήγηση που περιγράφει τα πάντα σημαντικές οπτικές πληροφορίες όπως το περιβάλλον του αγώνα, χρώματα, εκφράσεις, ερμηνεία ήχων, τοπίο, σημαντικά και ασήμαντα σημεία που δεν είναι ορατά”.

– Με το project VIWAS που συμμετέχετε πως καλείστε να προσεγγίσετε τον Σχολιασμό Ακουστικής Περιγραφής (ΣΑΠ) και που;

“Το project VIWAS προσεγγίζει τον ΣΑΠ στο άθλημα της υδατοσφαίρισης. Δίνει μια ολοκληρωμένη απάντηση σε όλη την αλυσίδα προσβασιμότητας και παρακολούθησης match day water polo.

Συμμετέχουν σε αυτό 4 χώρες (Ελλάδα, Κροατία, Σλοβενία, Ιταλία) παγκόσμιες δυνάμεις στην Υδατοσφαίριση οπότε αυτό από μόνο του δίνει τη βαρύτητα που πρέπει.

Επίσης είναι καινοτόμο με βαθύ κοινωνικό πρόσημο καθόσον για πρώτη φορά το συγκεκριμένο άθλημα γίνεται προσβάσιμο σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Επικεφαλής του project είναι το εργαστήριο κινητικών και πνευματικών διαταραχών του ΕΚΠΑ με την καθ. Δ.Κουτσούκη και μεγάλη διεπιστημονική ομάδα. Σαν Φώτης Μπίμπασης (υποψ. Διδάκτορας ΑΠΘ , Β΄ αντιπρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής) συμμετέχω με τις γνώσεις και με εμπειρίες μου με ειδικό μνημόνιο συνεργασίας”.

Διαβάστε επίσης
Φώτης Μπίμπασης: "Να δημιουργηθεί ένας δια-παραταξιακός φορέας για τη σωστή εφαρμογή του νόμου για τα ΑμεΑ"

– Aφορά και αναφέρεται στην υδατοσφαίριση σε αυτές τις 4 χώρες μόνο το project;

“Στις 4 αυτές χώρες – partners ξεκίνησαν τα σχετικά δοκιμαστικά και αναλύσεις μεθόδων με την κοινότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης . Το τελικό «εγχειρίδιο» είναι εφαρμόσιμο σε κάθε χώρα στη γη. Το άθλημα είναι ένα τα προβλήματα για τους ανθρώπους με οπτικές αναπηρίες τα ίδια”.

– Μετά την ολοκλήρωση του ποια πιστεύεται ότι θα είναι τα οφέλη για την κοινωνία;

“Στο πλαίσιο ενός ζωντανού αγώνα water polo,o ακουστικός-περιγραφικός σχολιασμός διασφαλίζει ότι ο μερικώς ορατός ή τυφλός φίλαθλος έχει πλήρη κατανόηση του αγώνα που παρευρίσκεται και είναι σε θέση να απολαύσει πληρέστερα την εμπειρία της ημέρας του αγώνα μαζί με τους οπαδούς. Οπότε κάνει το άθλημα προσβάσιμο στην κοινωνική αυτή ομάδα.

Παράλληλα ανοίγουν θέσεις εργασίας για πιστοποιήσεις και πιστοποιημένους σχολιαστές. Τα κολυμβητήρια και οι χώρος διεξαγωγής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την παροχή αυτής της υπηρεσίας που σημαίνει θα δημιουργηθούν ευρύτερα υποδομές προσβασιμότητας. Να θυμίσoυμε ότι στο ποδόσφαιρο η UEFA αρχίζει και εφαρμόζει την υπηρεσία αυτή ( ΣΑΠ) , όπως πρόσφατα την συναντήσαμε στο ΕURO σε αρκετά παιγνίδια.

Κλείνοντας η Ελλάδα με τις συνεχείς διακρίσεις σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις στο water polo , με την πρόσφατη 2η θέση στο Tokyo πρωτοπορεί και κατακτά μια πρωτιά στο άθλημα με κοινωνικό πρόσημα αφήνοντας το ανθρώπινο στίγμα της στον αθλητισμό”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *