Σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών: Αντιδράσεις για το αθλητικό νομοσχέδιο

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το αθλητικό νομοσχέδιο στο σύλλογο Ελλήνων Παραολυμπιονικών.

Μάλιστα, ο σύλλογος Ελλήνων Παραολυμπιονικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία εξηγεί τις αντιθέσεις του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών επιθυμεί θερμά να σας ενημερώσει για τις θέσεις του Συλλόγου επί των άρθρων 6, 8, 9 και 13 του αθλητικού νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, διαφωνούμε απόλυτα επί της παραγράφου 7 του άρθρου 6, το οποίο εξαιρεί τον πρόεδρο της ΕΑΟΜ ΑμεΑ από τους άλλους προέδρους των ομοσπονδιών, όσο αφορά το όριο ηλικίας και των θητειών. Η διαφωνία μας στηρίζεται στο γεγονός, ότι δεν επιθυμούμε καμία εξαίρεση εφόσον αυτή δεν βασίζεται στην συνέπειες της βλάβης που έχει προκαλέσει η αναπηρία. Στην προκειμένη περίπτωση η εξαίρεση που δίνεται με το νομοσχέδιο, αφορά συγκεκριμένα τον πρόεδρο της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, ο οποίος είναι ήδη 72 ετών και έχει διατελέσει ήδη 3 θητείες. Το τρέχον νομοσχέδιο βάζει όριο ηλικίας τα 71 έτη σε όλες της ομοσπονδίες και μέγιστο τις 3 θητείες για τους προέδρους όλων των ομοσπονδιών, με εξαίρεση μόνο την προαναφερθείσα περίπτωση που θέτει όριο στα 74 έτη και τις 4 θητείες. Θεωρούμε λανθασμένη την διάκριση αυτή, και επιθυμούμε ισότιμη αντιμετώπιση από τη στιγμή που η εξαίρεση αυτή δεν βασίζεται σε βλάβη αναπηρίας.

Επί του άρθρου 8, η άποψή μας είναι ότι πρέπει να υπάρχει το ασυμβίβαστο στις διοικήσεις της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και των ομοσπονδιών ΑμεΑ, επειδή επιθυμούμε περισσότερα άτομα στη διοίκηση και όχι τους ίδιους σε διαφορετικούς φορείς, και για το λόγο αυτό συμφωνούμε με το κείμενο ως είχε στη δημόσια διαβούλευση.

Επί του άρθρου 9, επιβάλλεται οι αντιπρόσωποι της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ να είναι 4, καθώς τέσσερις είναι οι κατηγορίες αναπηριών όπως προβλέπονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (CP-ISRA, IBSA, INAS-FID και IWAS).

Τα 11 μέλη της ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής προτείνουμε να έχουν ως εξής:
• 4 αντιπρόσωποι της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.), οι οποίοι εκλέγονται από τη Γ.Σ. της Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ, και εκπροσωπούν τις 4 κατηγορίες αναπηριών, όπως αυτές προβλέπονται από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή
• 1 εκλεγμένο μέλος από την Γ.Σ. της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.).
• 3 Παραολυμπιονίκες εκλεγμένοι από την Γ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών.
• 2 προσωπικότητες κύρους από τον χώρο του αθλητισμού.
• 1 εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Οι τρεις πρώτοι προαναφερθέντες φορείς αντιπροσωπεύουν το σύνολο του Ελληνικού Παραολυμπιακού κινήματος, οπότε 8 από τα 11 άτομα της ολομέλειας θα ορίζονται από το ίδιο το παραολυμπιακό κίνημα. Ποσοστιαία, το ίδιο το παραολυμπιακό κίνημα θα αποτελεί το 73% της ολομέλειας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Ο παραολυμπιακός αθλητισμός από την φύση του δημιουργήθηκε για να αθλούνται και να γυμνάζονται τα άτομα με αναπηρία, οπότε είναι άκαιρο, άσκοπο και μακριά από την φύση του παραολυμπιακού κινήματος η επιλογή εν ενεργεία ή μη παραολυμπιονικών. Από την πρώτη μέρα λειτουργίας της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής έως και σήμερα οι παραολυμπιονίκες που είναι μέλη της ολομέλειας ήταν και είναι και εν ενεργεία αθλητές και ουδέποτε δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα, τουναντίον συνέβαλαν στην δικαιότερη συμμετοχή αθλητών στους παραολυμπιακούς αγώνες και παράλληλα βρίσκονται σε άμεση επαφή και συνεργασία με τους ίδιους τους αθλητές και την παραολυμπιακή ομάδα. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκπροσώπηση εν ενεργεία ολυμπιονικών στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, και κάτι τέτοιο να απαγορεύεται σε εμάς που έχουμε τον αθλητισμό ως ανάγκη επιβίωσης.

Με το άρθρο 13, για τον Παραολυμπιακό αθλητισμό λύνεται ένα πρόβλημα που αποτελούσε για χρόνια τροχοπέδη στον χώρο και ήταν πάγιο αίτημα όλων των αθλητών. Συγκεκριμένα, με το τρέχων νομοσχέδιο και βάσει των παγκόσμιων κανονισμών, εξομοιώνονται οι συνοδοί-αθλητές με τους συναθλητές τους με αναπηρία, γεγονός σημαντικό καθώς οι σύνοδοι-αθλητές καταναλώνουν τον ίδιο χρόνο προπόνησης και αθλητικής προετοιμασίας, κάνουν ισάξιες θυσίες και έχουν ίδιες υποχρεώσεις με τους συναθλητές τους, καθώς και όταν αγωνίζονται ανεβάζουν την Ελλάδα, παρά τις όποιες αντίξοες συνθήκες, στην κορυφή. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι οι συνοδοί-αθλητές έχουν αθλητικό δελτίο, περνάνε έλεγχο αντιντόπινγκ, ανεβαίνουν στο βάθρο μαζί με τους αθλητές που αγωνίζονται και αναγνωρίζονται βάσει των παγκόσμιων κανονισμών ισότιμα με τους αθλητές.

Ο Πρόεδρος – Γρηγόρης Πολυχρονίδης
Ο Αντιπρόεδρος – Μανώλης Στεφανουδάκης
Ο Ταμίας – Ανδρέας Κατσαρός
Ο Γενικός Γραμματέας – Γιάννης Κωστάκης
Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων – Αλέξανδρος Ταξιλδάρης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *